Historien om Alfred Nobel og Nobel-prisene

Mannen som tjente seg rik på døden

– Dårlig samvittighet er grunnen til at Nobels fredspris eksisterer, mener historiker.

DEN UNGE ALFRED: Alfred Nobel som ung. Han forble ugift og barnløs og veldig, veldig rik. Foto: The Nobel Foundation
DEN UNGE ALFRED: Alfred Nobel som ung. Han forble ugift og barnløs og veldig, veldig rik. Foto: The Nobel Foundation Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Cannes, 1888: Mens han er på reise i den franske kystbyen Cannes, dør den kjente, svenske forretningsmannen Ludvig Nobel, 56 år gammel.

En fransk avis trykker det som er ment å være Ludvigs nekrolog. Men ved en feiltakelse, er det i stedet nekrologen til hans bror, den rike industrimagnaten Alfred Bernhard Nobel, som står på trykk. Svenske Alfred bor i Paris på dette tidspunktet. Avisa var svært kritisk til Alfred Nobels virke som en «dødens handelsmann». «Mannen som tjente seg rik på døden, er død», skriver avisa, og henviser til Alfred Nobels oppfinnelse og handel med dynamitt og våpen.

Når Alfred selv kommer over nekrologen, knekkes han av skuffelse.

– Dårlig samvittighet

Den dagen bestemmer han seg for at når den virkelige nekrologen om ham skal skrives, skal han ha et mer positivt ettermæle.

Søkkrik, ugift og barnløs testamenterer han 94 prosent av sin formue til et fond som seinere skulle bli Nobelfondet, og opphavet til verdens mest høythengende priser, Nobelprisene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.