Hvordan redde forholdet

- Man bør satse videre hvis det ennå er håp om å få det bedre

Slik holder dere sammen - selv om det ser mørkt ut.

VANSKER I FORHOLDET: I det fleste forhold er det opp- og nedturer, men noen problemer er ekstra utfordrende å komme seg ut ifra. Det er likevel mulig. Ekspertene kommer med sine beste råd i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix.
VANSKER I FORHOLDET: I det fleste forhold er det opp- og nedturer, men noen problemer er ekstra utfordrende å komme seg ut ifra. Det er likevel mulig. Ekspertene kommer med sine beste råd i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Utfordringer i parforholdet er uunngåelig for de aller fleste av oss, men for noen kan problemene hope seg såpass opp at man er helt på randen til å gå fra hverandre.

Likevel er det mulig å komme seg gjennom den verste perioden sammen uten å bryte fra partneren.

Er du usikker på hvordan dere skal klare dette? Lurer du på om det er verdt å kjempe videre for forholdet?

Her får du råd fra tre samlivseksperter.

Derfor bør dere holde sammen

Det kommer an på hva slags utfordringer dere har i forholdet, men i flere tilfeller er det faktisk verdt å holde sammen - selv når dere har nådd bunnen.

- Man bør satse videre hvis det ennå er håp om å få det bedre. Og det er det som oftest hvis ingen av partene egentlig ønsker et brudd, begge er villige til å ta tak i sitt eget bidrag til problemene, og til hvordan problemene kan løses.

Det sier Frode Thuen, professor, psykolog og samlivsekspert.

Når dette er situasjonen, vil man som regel også ha kjærlige følelser for hverandre, selv om det gjerne ikke lenger er så lett å oppdage eller gjenkjenne disse følelsene, mener Thuen.

- Men gjennom parterapi og tålmodig innsats vil det i mange tilfeller være mulig å finne tilbake til det som gjorde at man i utgangspunktet valgte å satse på hverandre, legger han til.

FRODE THUEN: Professor, psykolog og samlivsekspert. Foto: Janne Lønne.
FRODE THUEN: Professor, psykolog og samlivsekspert. Foto: Janne Lønne. Vis mer

Kari Anne Wikse-Erøy, parterapeut hos Samtalen.no, erfarer at i tillegg til at vi har ulike tanker om krav til forpliktelse, er det ofte hva man har til felles med partneren, kombinert med hva som er problemet, det som avgjør om det er verdt å holde sammen eller ikke.

- Historien og relasjonen – ofte bygd opp over lang tid – er viktige faktorer når en skal gjøre valg om fortsatt samliv eller ikke. For eksempel; miste øvrig familie, fellesskapet, historiene, fortellingene, hjemsted, hvem en antar en får forståelse fra, og alt et samliv innebærer - dette er grunnleggende verdier for folk flest, sier Wikse-Erøy.

KARI ANNE WIKSE-ERØY: Parterapeut hos Samtalen.no. Foto: Privat.
KARI ANNE WIKSE-ERØY: Parterapeut hos Samtalen.no. Foto: Privat. Vis mer

Bente Træen, samlivsekspert og professor i helsepsykologi, er enig. Hun mener også at dersom man skal klare å gå videre sammen må hver part komme frem til en konklusjon på hva man faktisk vil.

- Godt voksne par har ofte et helt liv sammen, barn og felles økonomi. Så hvis du vil ha tilbake det som var, har du en jobb å gjøre, understreker Træen.

Hun tenker at en av de aller viktigste tingene for å klare å holde sammen er at man begynner å være nysgjerrig på partneren igjen, og snakke med partneren.

BENTE TRÆEN: Samlivsekspert og professor i helsepsykologi. Foto: Lasse Moer, UIO.
BENTE TRÆEN: Samlivsekspert og professor i helsepsykologi. Foto: Lasse Moer, UIO. Vis mer

- Det er fullt mulig å komme tilbake til det man en gang falt for, men det kommer ikke av seg selv, sier hun.

Vanlige utfordringer

Wikse-Erøy mener at å gå fra partneren og starte på nytt i voksen alder, kan virke truende for mange, uoverkommelig og føles som en større pris å betale enn å være i et forhold hvor mye kan sies å være vanskelig:

- Når jeg har møtt par og personer som står på valget om å fortsette samlivet eller ikke, vektlegger jeg ofte at personene bør gå inn i seg selv og sjekke ut det grunnleggende; hva er viktigst for meg selv? For det er den som velger å bli eller gå som selv må bære ansvaret for valget, sier samlivseksperten.

Å hva som er viktigst er ikke alltid enkelt å avgjøre.

- For noen er hus, hjem og familie så viktig at å skilles fra den en lever med er uaktuelt, selv om problemene kan synes store, sier hun.

Wikse-Erøy erfarer at de fleste utfordringer i parforhold handler om dårlig kommunikasjon, krangler, taushet, ulikhet, forskjellig ansvarstaking, å se den andre, og grad og hyppighet av intimitet.

- For mange skorter det derfor på opplevelsen av å være elsket, kunne stole på den andre, bli støttet, stått opp for, prioritert, drømme sammen og lignende, sier hun.

Slik lykkes dere

Men hva gjør man når man føler seg sviktet av partneren? Hvordan klarer man å tilgi?

- Når partneren tar ansvar for det han eller hun har gjort galt, og viser oppriktig forståelse for hva det har medført av skuffelse, sorg og sinne hos den andre, og samtidig er villig til å kjempe for forholdet – ja, da er det ofte mulig å tilgi partneren og komme seg videre, sier Frode Thuen.

- Men uten noe form for innrømmelse og reparasjon, vil det som regel være vanskelig å legge bak seg det som har vondt, legger han til.

Bente Træen forteller at det samtidig er viktig at partneren som føler seg sviktet må forstå hva det innebærer å tilgi.

- Hun eller han må skjønne at det ikke bare er en ting man sier - man må mene det. I vanskelige situasjoner og diskusjoner hender det jo at man drar sviket frem igjen. Men har man tilgitt, må det ikke komme som en anklage mot partneren igjen, da er det heller viktig at man tenker at det har dere har jobbet dere ferdig med problemet, råder Træen.

Kari Anne Wikse-Erøy mener at trygghet er grunnleggende for at det å holde sammen videre skal gå bra.

- Når den andre likevel viser seg å være en man kan stole på, er det så mye enklere, understreker hun.

Det som ikke er lurt å gjøre, er å legge lokk på problemene, mener Wikse-Erøy.

- Da blir sårene lett større, de undergraver som en byll som til slutt sprekker. Den som da er krenket er ikke tatt på alvor, sier hun mens hun legger til:

- En trenger å se at den andre mener og har erkjent det faktiske, og jobber resten av livet for å vise dette. Da er det utrolig hva folk kan legge bak seg.

...

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.