Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Alphonse Capone ble født i New York i 1899. Foreldrene hans hadde innvandret fra Italia et par år tidligere og var skikkelige, lovlydige borgere. Pappa Gabriele Capone var frisør, og mamma Teresina syerske. Likevel havnet Al Capone tidlig på skråplanet.
Han ble utvist fra skolen 14 år gammel etter å ha slått en lærer, og ble da med i to kriminelle gjenger, Brooklyn Rippers og Forty Thieves Juniors. Etter en stund avanserte han til den ukjente Five Points Gang. Da han var 19, giftet han seg med Mae Coughlin etter at de hadde fått sønnen Albert («Sonny»).
I begynnelsen av karrieren ble Capone knivstukket i ansiktet av en mann etter at han hadde avlevert en slibrig kommentar til søsteren hans på en bar, og dermed fikk han kallenavnet Scarface. Selv likte han både arret og kallenavnet dårlig.

- Vi var ufattelig dumme som lot løven bo i huset med oss
Vi PlussSkjebnesvanger syfilis
Al Capone var forfengelig og kledde seg i dyre dresser. Han var kjent for å gå med oppsiktsvekkende og dyre smykker. Han var en livsnyter som var glad i god mat, dyr sprit, fine sigarer og flotte biler. Takket være suksessen i underverdenen hadde han råd til å leve det livet han ville. I 20-årsalderen flyttet Capone til Chicago, der han ble livvakt og altmuligmann for mafiabossen Johnny Torrio. Han var leder for gjengen Chicago Outfit, som styrte spritsmugling, drev illegal spritproduksjon og bordeller, nattklubber og spillebuler i byen. Capone tjenestegjorde også som utkaster på et av bordellene. Der fikk han syfilis – noe som etter hvert skulle få skjebnesvangre konsekvenser.
Forskjellige kriminelle gjenger konkurrerte i Chicago på 1920-tallet, og Capone skal ha vært innblandet i flere henrettelser av konkurrenter. I januar 1925 ble han selv utsatt for et drapsforsøk, men kom seg helskinnet unna. Tolv dager senere ble Johnny Torrio skutt og alvorlig skadet. Han overførte da makten i sitt imperium til Capone, som innledet sin æra som gangsterkonge i Chicago.

En gåte hvem som tok livet av den lille skjønnhetsdronningen
Sprengte barer i lufta
Det var hårda bud for dem som ikke kjøpte sprit av Al Capones organisasjon. Den som takket nei til samarbeid, fikk baren sin sprengt i luften. Minst hundre personer døde i slike eksplosjoner på andre halvdel av 1920-tallet. Capone sørget også for at antallet bordeller i byen økte. Ved hjelp av trusler og bestikkelser skaffet han seg kontroll over byens politikere for at de skulle se mellom fingrene. Men om noen spurte hva han syslet med, svarte han:

– Jeg er en forretningsmann, og jeg gir bare folk det de vil ha. Det eneste jeg gjør, er å tilfredsstille allmennhetens behov.
Capone hadde hovedkvarteret sitt på luksushotellet Metropole, viste seg ofte ute på byen og pratet gjerne med pressen. Mafiabossen var blitt kjent i hele USA, og forretningsvirksomheten hans var et hett samtaletema. Naturligvis var også politiet interessert i Al Capone – de ville se ham bak lås og slå. Men de hadde trøbbel med å skaffe bevis. Capone hadde ingen bankkonto i eget navn og eide på papiret heller ingen eiendommer, men styrte tross alt over et omfattende kriminelt imperium og var antatt å ha tjent en formue på 100 millioner dollar.
En av de mest kjente voldsforbrytelsene Capone var mistenkt for å stå bak, var massakren på Valentinsdagen 14. februar 1929, da han forsøkte å få Bugs Moran, som ledet den rivaliserende gjengen North Side Gang, drept. Etter å ha spanet mot rivalenes hovedkvarter, ble det iscenesatt et raid der Capones menn, utkledd i politiuniformer, stormet stedet. De sju gjengmedlemmene som de falske politimennene fikk tak i, ble stilt opp mot en husvegg og kaldblodig meid ned med maskingevær. Lederen Bug Moran kom seg unna, ettersom han rakk å stikke av da han så «politiet» komme.

I 1983 etterlot Anne ei flaske konjakk i Qatar. Nå har den dukket opp igjen

Pågrepet av FBI
Den blodige ugjerningen opprørte mange, og 27. mars ble Al Capone pågrepet av FBI. Imidlertid var det ikke mulig å bevise at han var innblandet, men han ble dømt til ett års fengsel for ulovlig våpenbesittelse ved et tidligere besøk i Philadelphia. Da han ble løslatt i mars 1930, sto han øverst på politiets liste over farlige forbrytere.
Rettsvesenet arbeidet intenst for å sette en stopper for Capones virksomhet og stille ham for retten for spritsmugling, utpressing og utallige drap. Det endte til slutt med at han ble dømt for skatteunndragelse. Mafiabossen anket og hyrte dyktige advokater spesialisert på skatterett og skrøt i pressen at han ville komme seg unna med to års fengsel.
Men Al Capone hadde hele rettsvesenet mot seg, og i 1931 ble han idømt en rekordlang dom for skatteunndragelse – elleve års fengsel. Han ble også ilagt bøter på 50 000 dollar samt 215 000 pluss rente i ubetalt skatt og 7692 dollar i saksomkostninger. Han begynte å sone straffen i et fengsel i Atlanta, men ble senere flyttet til fengselsøya Alcatraz. Det ble konstatert at Capone hadde både syfilis og gonoré, og at han hadde ødelagt nesen sin ved å sniffe kokain.

- Dette var smerte av en helt annen dimensjon
Myten lever videre
I fengsel utviklet han nevro-syfilis, noe som påvirket hans mentale tilstand alvorlig. Det siste året i fengsel tilbrakte han i forvirret tilstand i sykeavdelingen. Al Capone var svært syk da han ble løslatt i 1939, og etter behandling på sykehus flyttet han til Palm Island i Florida, der han levde tilbaketrukket med kona.
I 1946 konstaterte legen som hadde undersøkt ham, at han hadde en tolvårings mentale kapasitet. I begynnelsen av 1947 ble han rammet av slag og fikk så lungebetennelse. Al Capone døde av hjerteinfarkt 25. januar, bare 48 år gammel.
Myten Al Capone har levd videre som verdens mest kjente mafiaboss – og minnet ser aldri ut til å dø. Atskillige artikler og bøker er skrevet om mafiakongen, utallige tv-programmer og filmer er laget.
Fremdeles blir Al Capone sett på som urtypen av en gangster. Naturligvis opphørte ikke den organiserte kriminaliteten da Capone havnet i fengsel. Medhjelperne hans fortsatte å regjere Chicagos underverden helt inn på 1950-tallet, da nye krefter overtok.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.