Slik er det å bli eldre

- Livet er bedre etter 50

Det er mange fordeler ved å bli eldre: Vi blir rausere, mer harmoniske, mindre bekymret, viser forskning. Og kvinner får ofte mer frihetsfølelse etter at de har fylt 50.

MER FRIHET: Når du blir eldre følger det også mange fordeler med: større frihet, mer å være takknemlig for, mer kontroll over hverdagen, sier forfatter Niels Chr. Geelmuyden. Foto: Astrid Hexeberg
MER FRIHET: Når du blir eldre følger det også mange fordeler med: større frihet, mer å være takknemlig for, mer kontroll over hverdagen, sier forfatter Niels Chr. Geelmuyden. Foto: Astrid Hexeberg Vis mer
Publisert

(Vi.no): – Gratulerer med forfremmelsen til 50-åring, lød hilsenen fra forfatter Niels Christian Geelmuyden i boka som jeg fikk i bursdagsgave nylig. Forfremmelse? Hva behager? Jeg hadde alle tegn på midtlivskrise, og syntes dette med å bli femti var veldig lite moro.

Les også: Eldre koser seg ihjel

Jeg trengte hjelp, og den hjelpen holdt jeg åpenbart nå i hånden. Boka «50 fordeler med å passere 50» er den foreløpig ferskeste fra den produktive skribenten Geelmuyden. Mange vil sikkert kjenne igjen hans fire, forrige faktabøker som handler om at det er flere ulemper med moderne mat og drikke og legemidler enn folk flest vet om.

– Disse bøkene er jo ganske samfunnskritiske. Så nå hadde jeg lyst til å skrive en bok med motsatt fortegn, altså om at noe faktisk er bedre enn hva folk flest er klar over, sier Geelmuyden.

– Det er jo også noe alvorlig i det: Det er mange mennesker som frykter veldig å bli eldre og føler at livet er over. Vi vet så mye om det som går feil vei, men lite om de tingene som går riktig vei. Og det er mange.

Les også: Disse holder ut lengst i jobben

Lykkelig som voksen

Geelmuyden forklarer at innen lykkeforskning er det gjort mye, og det handler ikke om slik lykke vi kan føle over å kjøpe ny bil, men om den varige tilfredsheten med livet.

– Jeg har inntrykk av at de fleste ikke vet hva det er som gjør dem lykkelige. Men når man spør folk om livet, kommer det gjerne fram at de føler seg mer harmoniske og tilfredse etter hvert som tiden går.

Fordelen han selv har merket best er at han nå, etter å ha vært over femti i flere år, er mindre stresset og bekymret.

– Vi bruker veldig mye tid på å være bekymret som yngre. Vi bekymrer oss for barna, gjelden, huset, jobben, om det vi gjør er for dårlig, og alt mulig annet. Vi bekymrer oss mye uten å ha grunn til det, og føler vi er på tynnere is enn vi egentlig er. Slike bekymringer gjør oss stresset, mindre til stede og mer utilpass enn vi burde vært. Mange av de femti fordelene handler nettopp om at vi får det mentalt og følelsesmessig bedre både med oss selv og med dem rundt oss. Vi blir tryggere på oss selv og trenger ikke bevise så mye for andre lenger. Vi blir mer sjenerøse, stoler mer på andre og blir mer tillitsfulle. Vi blir flinkere til å mestre både våre egne og andres følelser og får dermed bedre relasjoner til andre. Vi får generelt sett bedre mental helse.

– Har du ikke nevroser, psykoser, personlighetsforstyrrelser eller spiseforstyrrelser når du er 50, får du det sannsynligvis heller ikke, og får du det likevel, håndterer du det mye bedre. Vi fylles i det hele tatt av mer fred og ro og håndterer mange ting greiere enn før. – Vi blir herdet. Når vi er blitt femti har vi jo vært ute både vinternetter og sommernetter tidligere.

Les også: Slik får du bedre råd som pensjonist

Ulemper blir fordeler

Jo da, vi får jo også gråere hår, flere par briller eller dårligere hørsel. Men noe av det vi ser på som ulemper med å bli eldre kan også ha sine fordeler. – For eksempel blir vi ofte ærligere, forteller Geelmuyden.

– Det kan riktignok medføre at folk over 75 oftere snakker høyt om hemorroider på bussen, men alt i alt ser jeg denne ærligheten som fordelaktig, for de eldre har en tendens til å ta opp løsninger på problemer og ting de ser med dem det gjelder, mens unge lar slikt være. Dette er en konstruktiv form for ærlighet. Dessuten får vi stort sett mer frihet til å følge egne drømmer, og mange er både blitt kjente og har gjort store ting etter fylte 50, forteller Geelmuyden. For eksempel var maleren Paul Cézanne 56 da han holdt sin første utstilling, og sexologen dr. Ruth ble først kjent etter et foredrag som 52-åring. Her hjemme i Norge er hver fjerde gründer over 50 år, og denne gruppen klarer seg bedre som bedriftseiere enn yngre folk.

Les også: Fem ting du må vite om aldring

Fri fra kroppspress

Det er for øvrig tydelig at spesielt kvinner får en ny frihet etter femti: – På mange måter er kvinnekroppen en føde- og melkefabrikk som er innrettet mot å lage etterkommere. Det preger hverdagen. Men når du da er over det der, og fabrikken stenger, kan du bruke fabrikklokalene til noe helt annet og noe helt nytt. Det har jeg inntrykk av at mange kvinner benytter seg av. De involverer seg i samfunnet på en helt annen måte, engasjerer seg og utnytter sine egne evner som de ikke har kunnet gjøre før. Kvinner kan blomstre mer – de får en ny start og blir sjefen i eget liv og over egen kropp.

Ikke alle blir 50

Geelmuyden minner også om at ikke alle får oppleve å leve så lenge. – Det er jo ikke alle som blir 50. Selv ventet jeg på nyretransplantasjon for ti år siden og tenkte jeg kanskje ikke kom til å bli 50. Dét var også en grunn til å skrive boka. Jeg fikk livet i gave på nytt og var veldig takknemlig for å bli 50. Det hjalp å ha en alvorlig sykdom da jeg var 48. Folk over 50 har i det hele tatt mer å være takknemlige for, mener han, og de skjønner bedre at de har grunn til å være det. De har opplevd mye.

Det beste rådet

– Har du et råd til dem av oss som fremdeles gruer litt?

– Bare gled deg til å overta fabrikklokalet og bli sjef selv! Det er så mye som taler for at både det mentale og det fysiske går riktig vei, og du kommer til å vinne kontroll over hverdagen i en vesentlig mye bedre form enn før.

Gå til Vi.no-forsiden

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.