Lasse vant «Farmen kjendis» – nå blir det strikkebok!

Da Farmen-vinner Lasse Matberg var liten gutt i Verdal, gikk han i gensere som mamma eller mormor strikket. Nå svinger han selv pinnene, og kommer med egne strikkedesign i bokform.

KJÆRESTEPAR: Lasse har med seg kjæresten, medisinstudenten og tidligere modell, Synne Domèrt Gulliksen, og flere familiemedlemmer som modeller i strikkeboken. Foto: Thomas Vaaland /Vigmostad Bjørke
KJÆRESTEPAR: Lasse har med seg kjæresten, medisinstudenten og tidligere modell, Synne Domèrt Gulliksen, og flere familiemedlemmer som modeller i strikkeboken. Foto: Thomas Vaaland /Vigmostad Bjørke Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er vår i Stavanger. Den ene dagen er det 19 grader og sol, den neste 7 grader og kuling.

– Jeg skulle visst kledd meg mer, sier Lasse Matberg og humrer i skjegget. Han har bare på seg en genser og hutrer i blesten. Matberg kommer rett fra jobb på Nato-basen på Jåttå.

Fargegata er vanligvis fylt opp av folk på en vårdag som denne, men nå er den delvis oppgravd, full av lastebiler og gravemaskiner. Utesteder og kaffebarer er coronastengte på n’te måneden, bare et eneste lite krypinn har åpent. Her er to ting på menyen: Kaffe og milkshake. Det er i alle fall varmere her enn ute.

– Etter 15 år i Rogaland er faktisk våren noe av det jeg liker best med å bo her. Mens man i Stavanger klipper plenene sine, ligger det fortsatt litt snø her og der hjemme i Verdal i Trøndelag. Siddisvåren er alltid snadder og noe jeg ser fram til hvert eneste år, smiler han og tar en slurk av vannglasset. Dagens kaffedoser var allerede innabords.

Stadig nye utfordringer

Siden den dagen i 2019 da det dumpet ned en e-post i innboksen hans fra italienske «Skal vi danse», har ikke livet vært det samme. Før det hadde han allerede et bredt publikum på Instagram og innkasserte tusenvis av likes på hver post han delte på sine sosiale medier-plattformer, men han var fortsatt en kar som kunne gå gjennom byen uten at noen stoppet ham. De første årene i Stavanger levde han «livet bak gjerdene» i militærleiren på Madla. Det var ikke før i 2009 da han begynte å studere bachelor idrett ved Universitetet i Stavanger, samtidig som han jobbet 100 % i Forsvaret, at han virkelig fikk opp øynene for Stavanger og alt byen har å by på. Han bestemte seg for fullføre bachelorgraden ved UiS og bli boende noen år til.

Men så kom denne e-posten, helt ut av det blå. Ville han bli med på italienske «Dancing with the Stars»? Kortversjonen er at han vant hele greia, og at han kom tilbake til realitykonseptet da TV2 i 2020 startet innspillingen av Farmen kjendis sesong 5. I februar i år fikk tv-seere se ham vinne også den konkurransen! I sommer dukker Matberg nok en gang opp på skjermen. Denne gangen blir det sommerunderholdning fra Telemark, der han skal på Norgesferie, mc- og biltur i en uke sammen med sin gode venn, komiker Terje Sporsem som tok 2. plassen i Farmen kjendis.

Men dette er ikke alt. Nå i mai lanserer han en ny pod- og videocast, gympodden, der temaet er aktiv livsstil, helse og trening. Og i september kommer altså boken hans.

TIL TOPPS: Den norske vikingen Lasse Matberg gikk sammen med proffdanser Sara Di Vaira'Dancinghelt til topps i italienske Skal vi danse i mai 2019. Foto: NTB
TIL TOPPS: Den norske vikingen Lasse Matberg gikk sammen med proffdanser Sara Di Vaira'Dancinghelt til topps i italienske Skal vi danse i mai 2019. Foto: NTB Vis mer

– Strikkebok?

– Ja, strikking var liksom det jeg ikke fikk lært meg inne på Farmen-gården. Så da forlaget Vigmostad & Bjørke kontaktet meg og spurte om vi skulle samarbeide om en bokutgivelse, var det neste spørsmålet – hva skal den handle om da? Jeg har alltid lyst å lære nye ting, og ettersom strikking var litt «unfinished business», var det det første som glapp ut av meg. Og kanskje kunne jeg lære meg å strikke i samme slengen?

Ikke lett å lære

Lasse Matberg la nemlig merke til at flere av de andre på Farmen hadde hatt med seg hjemmestrikkede gensere i sekken – noe han ikke hadde.

– Da jeg var liten, gikk jeg alltid i gensere som mamma eller mormor hadde strikket til meg. Jeg har veldig sansen for håndverk og håndarbeid, og elsket alt jeg fikk lært meg inne på Farmen-gården. Tenk om jeg kunne klart å strikke en egen genser, ler han entusiastisk.

– Det går så-som-så med strikkeopplæringen, altså. Eller, opplæringen er bra, det er bare det at jeg klarer ikke å høre på musikk engang mens jeg holder på med de maskene. Jeg er altså så imponert over dem som kan holde på med andre primæraktiviteter mens de strikker! Jeg må konsentrere meg veldig, og holder sikkert pinnene for hardt, og så holder jeg pusten på et vis … og strammer nakken.

Og så må han se på pinnene hele tiden, det blir ikke særlig bra. Målet er å lage et skjerf fram mot sommeren – det skal han klare!

At han ikke blir ferdig med en genser, gjør kanskje ikke noe. For siden han selv er strikkemodell i boka, har han tre kasser med strikkeprøver i alle farger og varianter, liggende hjemme – alle i hans størrelse.

– Det har vært et artig prosjekt, jeg har involvert meg fra første dag rundt dette med stiler, farger og uttrykk – det har vært litt av en jobb! Resultatet er at det blir strikk for hele familien, sier Lasse.

Godt med grunnmur

Historien om hvordan idretts-befalet Lasse Matberg fra Verdal ble til fenomenet «Lasselom» på Instagram, startet så smått i 2015. Nå har han over 700 000 følgere, andre nordmenn med lignende tall er stort sett idretts- og filmstjerner.

– Hva skjedde?

– Den veldig korte historien er vel at trendene forandrer seg med tiden – og da det plutselig ble veldig in med skjegg og langt hår på menn i 2015, samtidig som bildedelingsappen Instagram ble veldig populær, var timingen god på å legge ut hår- og skjegg-relaterte poster.

LIVSERFARING: – Jeg tror det er en fordel å ha skrevet noen ordinære kapittel i boka «livets skole» før man får oppmerksomhet i media og sosiale medier, sier Lasse – her fotografert sammen med kjæresten i boka. Foto: Thomas Vaaland /Vigmostad Bjørke
LIVSERFARING: – Jeg tror det er en fordel å ha skrevet noen ordinære kapittel i boka «livets skole» før man får oppmerksomhet i media og sosiale medier, sier Lasse – her fotografert sammen med kjæresten i boka. Foto: Thomas Vaaland /Vigmostad Bjørke Vis mer

I de påfølgende årene fram til corona satte en stopper for det, reiste han mye, og han delte mange fine opplevelser fra forskjellige steder i verden. Selv om følgerne tikket inn i økende tempo, kunne Lasse Matberg gå rundt i Stavanger uten at noen visste hvem han var. Sosiale medier var en virkelighet som hørte hjemme på mobilen – og så lenge den lå i lomma, var det ingen sammenheng mellom de to. Sånn er det ikke lenger.

– Nu får æ jo itj gå i fred, sier han og ler.

– For det meste er det kjekt, jeg blir glad jeg også når folk er glade for å treffe meg. Og det er hyggelig å være med på bilde når barn og voksne spør om det. Og hvis man skal prøve seg på en oppsummering, så synes jeg plussene ved å ha blitt en offentlig person er flere enn minusene. Det gjør at jeg er mer bevisst på hva jeg gjør, og at jeg ønsker å være et bra forbilde.

Jo da, han har hørt det mange ganger. At han ser ut som superhelten Thor fra Marvel-filmene, at han skulle ha vært med i HBO-serien Vikings. Kjendisfaktoren og all oppmerksomheten rundt utseendet hans er han glad for kom nå, ikke da han var i starten på 20-årene.

– Jeg tror det er en fordel med litt grunnmur, å ha skrevet noen ordinære kapitler i boka «livets skole» når noe sånt først treffer og man får oppmerksomhet i media og sosiale medier. Jeg registrerer jo at enkelte er villige til å gå svært langt for både å bli sett og lagt merke til i diverse reality-programmer, noe som ikke er helt min stil.

Et eventyr i Roma

Han forholder seg til at det både klikker i mobilkameraer, og at folk hilser og smiler – men det er ingenting mot hvordan det var da han var med i danse-programmet i Italia. Midt i Roma ble han til og med stoppet av politiet som ville ta selfie. Og da han havnet på sykehus etter å ha røket bicepsen under finalen, ble det satt opp paparazzi-telt utenfor.

Men altså – hvordan havner et idrettsbefal fra Madla på italiensk tv?

– Tja, internett gjør jo verden utrolig liten – og det var på internett de fant meg. Hvorfor de valgte meg handler kanskje om at jeg var den ukjente, x-faktoren, utlendingen, han som skilte seg ut? Det var kanskje det som trigget meg til å si ja også, for jeg føler jeg har litt mer å fare med enn «bare» det håret og skjegget. Og så tenker jeg alltid at man skal si ja til muligheter som byr seg. Roma ble et krevende og stressende eventyr uten sidestykke. Jeg har aldri vært så utenfor komfortsonen min noen gang – på godt og vondt.

Det eneste med det italienske eventyret han gjerne skulle gjort litt annerledes, var å ha satt av mer tid til å utforske Roma. Han fikk bare sett Piazza del Colosseo, Colosseum, som eneste turistattraksjon, og det skjedde den første uka.

– Men samtidig, danseeventyret hadde kanskje ikke gått som det gjorde, hvis jeg hadde flydd rundt som en turist i Roma under innspillingsperioden, smiler han.

Strikkeboka er laget i samarbeid med garnforhandleren Strikkemekka, og utgis på forlaget Vigmostad Bjørke i august.
Strikkeboka er laget i samarbeid med garnforhandleren Strikkemekka, og utgis på forlaget Vigmostad Bjørke i august. Vis mer

Familien er viktig

Lasse Matberg vokste opp i Verdal, med en søster og en bror, med en far som er snekker og en mor som størsteparten av oppveksten hans var hjemmearbeidende. Ganske ofte drar han til Trøndelag for å besøke familien, gjerne opptil åtte-ni ganger i året.

– Det er viktig for meg å holde kontakten med familien. Farfar på 92 år har alltid fortalt om hvordan livet på småbruket var i hans barn- dom. Å komme på Farmen kjendis og leke gårdsarbeid anno 1921, var kanskje litt som å oppleve noe av det han har gjort. Det er bare faren min mellom oss to – og likevel en hel verden. Jeg tenker det er en fin påminnelse om hva vi kommer fra i dette landet. Og hvor raskt alt har endret seg på kort tid.

Denne sommeren skal Lasse tilbake til gården der Farmen kjendis ble spilt inn – og der han møtte kompisen Terje Sporsem for aller første gang. Derfra går turen videre til andre steder i Telemark – med tv-teamet på slep.

– Jeg tenker alltid at du kommer langt med et åpent sinn, og så tror jeg det er viktig å våge nye ting, det behøver ikke å være skummelt. Men hva jeg gjør om ti år? Jeg vet ikke. Kanskje jeg har gjort litt mer tv? Samtidig er jeg veldig usikker på om jeg fortsatt er i Forsvaret. På ett eller annet tidspunkt må jeg nok velge, for jeg har ikke tid til alt – selv om jeg sover få timer i døgnet. Men jeg håper at jeg kan si at jeg har vært ute på enda flere eventyr. Erfaringer blir man klokere av, og om livet mitt er en bok – så har jeg ikke skrevet den ferdig på lenge ennå. Hørtes det ut som en klisjé?

Får energi av folk

I nesten 15 år har han hatt den samme jobben i Forsvaret. Som idrettsbefal jobber han tett på de unge rekruttene, og har ansvar for å legge til rette for fysisk aktivitet. 3500 nye rekrutter kommer til KNM Harald Haarfagre hvert år.

– Hva er drivkraften din?

– Jeg føler jeg er veldig sosial, ekstrovert og utadvendt, og får mye energi av å være sammen med folk. Først tok jeg en kokke- utdanning, og rakk å jobbe som faglært i seks måneder før jeg skulle inn i Forsvaret. Allerede da hadde jeg skjønt at kjøkkenet ikke var et blivende sted, det var for ensomt.

Lasse hadde store forventninger til Forsvaret, alt ble innfridd. Han likte å omgås masse folk, likte tellekantene, rammene, tydeligheten og kravene.

– Jeg brenner for å motivere ungdommene til å begynne å trene, til å komme seg i aktivitet. Alle de 3000-meterne jeg har løpt med dem, alle spinningtimene, hele tiden pushe og oppmuntre, det gir meg mye energi. Jeg prøver å gå foran som et godt eksempel. De som kommer inn i Forsvaret er jo i sitt livs beste alder rent kapasitetsmessig. Men å bli den beste versjonen av seg selv – den stien må de gå selv, det er jo da resultatene virkelig kommer. Litt som med den strikkingen min – jeg håper resultatene kommer der også etter hvert, avslutter Lasse humrende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.