«Ukjent arving»

Lappen i postkassa snudde Pauls liv på hodet

Lappen var fra en privatdetektiv. Og den var nære på å havne i søpla.

Her får Paul vite at han arver millioner fra en ukjent slektning. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

OBS! Dette intervjuet inneholder avsløringer om tredje episode av «Ukjent arving» på NRK, som sendes torsdag kveld.

Australske Paul Olsen (62) visste at faren Henry kom fra Norge, men han hørte aldri faren snakke norsk bortsett fra da han ba bordbønn. Da Paul vokste opp på 50- og 60-tallet skulle barn høres, men ikke sees. Faren fortalte aldri noe om familien eller om hjemlandet Norge og Paul stilte aldri spørsmål.

Helt til den dagen i vår da et visittkort dukket opp i postkassa til Paul Olsen. På forsiden sto navnet på privatdetektiv. På baksiden var det skrevet en oppfordring om å ta kontakt.

– Det var rett før jeg kastet det i søppelkassa, forteller Paul på telefon fra Australia til Vi.no.

Da han likevel ringte nummeret på visittkortet, hadde han ingen aning om at telefonsamtalen skulle endre livet hans.

UKJENT FAMILIEHISTORIE: Paul Olsen trodde først det var en spøk da han fikk vite at han hadde arvet en ukjent fetter fra Norge. Foto: Privat /NRK
UKJENT FAMILIEHISTORIE: Paul Olsen trodde først det var en spøk da han fikk vite at han hadde arvet en ukjent fetter fra Norge. Foto: Privat /NRK Vis mer

Millionbeløp uten arvinger

Tenk deg at du plutselig får en telefon med en beskjed om at du har arvet et millionbeløp fra en ukjent slektning.

Hvert år dør mellom ti og tjue nordmenn uten å ha skrevet testamente og uten å ha åpenbare arvinger i nær familie. Går det ti år uten at noen gjør krav på arven, vil verdiene gå til staten.

I NRK- programmet «Ukjent arving», løser programleder Tarjei Strøm norske arvemysterier fra virkeligheten. Gjennom programserien blir det sterke møter mellom slektninger som aldri har visst om hverandre. Og ikke minst kan uventede penger snu opp ned på livet for noen av dem.

Betzy Dahl døde alene på et sykehjem da hun var 92 år. I hjembyen Harstad var den velkledde damen en kjent byoriginal, men ingen ante at Betzy hadde båret på en stor hemmelighet nesten hele livet. Klipp: NRK Vis mer

Ukjent fetter

«Ukjent arving»-episoden Onkelen som forsvant starter med Lasse Olsen som brått dør av kreftsykdom i 2014. Lasse etterlater seg tre millioner kroner, men ingen arvinger. Kameratene vet at han har noen fjerne slektninger, men har ingen aning om hvem de er.

Når «Ukjent arving»-teamet nøster opp i Lasse Olsens familietre, finner de ut at Lasse hadde en onkel som het Henry og at han fikk sønnen Paul.

Henry emigrerte som ung mann til Australia hvor han traff Pauls mor. Han reiste aldri tilbake til Norge.

Lasse Olsens store lidenskap var busser og han reiste gjennom hele Norge for å fotografere dem. Visste han at han hadde en slektning som het Paul på den andre siden av kloden?

UTEN ARVINGER? Lasse Olsen døde brått i 2014. Han hadde tilsynelatende ingen arvinger. FOTO: PRIVAT /NRK
UTEN ARVINGER? Lasse Olsen døde brått i 2014. Han hadde tilsynelatende ingen arvinger. FOTO: PRIVAT /NRK Vis mer

Hadde mistet alt

Når programleder Tarjei Strøm ringer Paul Olsen på Skype, har han flere nyheter å fortelle. Blant annet får Paul vite at faren hadde ni søsken hjemme i Norge.

Så kommer beskjeden som får Paul til å bryte sammen:

– Du har arvet 300 000 australske dollar (tilsvarende to millioner norske kroner) etter din fetter Lasse Olsen.

– Det var helt utrolig. Jeg trodde først det var tull, sier Paul.

Han forteller at det føles ut som om han er blitt reddet.

– Jeg brakk ryggen for noen år siden. Vi mistet alt. Jobben og huset. Jeg er ydmyk over pengene. Å få en slik sum med penger gir oss nok til å kjøpe hus. I en alder av 62 betyr det alt, sier Paul og sier spøkefullt:

– Det kunne ikke ha skjedd en hyggeligere mann. Jeg har alltid vært opptatt av å være snill mot mennesker. Er du snill mot andre, vil gode ting skje med deg, sier han.

Tankene går til fetteren han aldri traff.

– Det er surrealistisk å tenke at min fetter har vært borte siden 2014. Det er trist at kreften ble oppdaget for seint. Det er veldig trist å tenke på.

Forlot familie med ni søsken

Paul forteller at det er sterkt å få vite mer om farens historie.

– Jeg skulle gjerne ha snakket med ham om det han gikk gjennom. Han forlot familien med ni søsken. Han var i et ukjent land og kjente ingen. Det må ha vært vanskelig.

Henry Olsen og Pauls mor var soldater i Frelsesarméen.

STOR LIDENSKAP: Lasse Olsens store lidenskap gjennom hele livet var busser. Gjennom livet, i alle ferier reiste han rundt for å fotografere dem. Foto: Privat/NRK
STOR LIDENSKAP: Lasse Olsens store lidenskap gjennom hele livet var busser. Gjennom livet, i alle ferier reiste han rundt for å fotografere dem. Foto: Privat/NRK Vis mer

– De var mennesker som ga mer enn de noen gang fikk, sier Paul.

Fem dager i uka jobbet de for å hjelpe svakere stilte. Paul husker at han en dag i uka fikk dra for å spille fotball.

Han roser NRK som har gitt ham opplysninger om faren. Nå vet han at faren søkte om australsk statsborgerskap i 1955.

I dag har han bare noen få bilder av faren, blant annet bilder som viser at han er i New York foran Frihetsgudinnen og Empire State Building.

– Uten NRK hadde jeg aldri fått vite noe om fars fortid. I tillegg til min kone, barn og barnebarn, har jeg nå fire fettere i Norge. Jeg har fått et familietre i gave uten å gjøre noe.

Tidligere ekteskap

Han har også fått vite at faren hadde et ekteskap bak seg i Norge.

– Jeg vet ikke om han noen gang fortalte dette til min mor. Det er noe jeg aldri vil få vite. Jeg visste heller ikke at han hadde ni søsken og at han til og med hadde en tvillingsøster.

Paul forteller at morens søster hadde et kallenavn på Pauls far: Henny.

– Ingen visste det, men det var jo navnet på tvillingsøsteren hans. Det må ha vært sårende for ham, men han sa ingenting.

Nye slektninger

I dag kommuniserer han med sine fettere i Norge via Facebook.

– Det viser seg at vi har felles interesser som for eksempel fisking. Det er fantastisk. Vi har veldig lyst til å besøke Norge og mine fettere der.

Noe av det lille Henry fortalte Paul om Norge var at det var kaldt og at det gikk an å gå på ski.

– Jeg kunne tenke meg å oppleve hvit jul. Vi får se hvordan det går med situasjonen med coronaviruset i verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.