Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): Før i tida gikk vi rett fra barn til voksen. Mellomspillet vi nå kaller tenår og ungdomstid, ble vanlige begrep da ungdomskulturen vokste fram på 1950-tallet og de unge voksne begynte å opponere mot det etablerte voksenlivet.
Nå manes det til et nytt, språklig opprør: I en kronikk på NRK etterlyser psykolog og skuespiller Arild Søgnen (63) et navn på livsfasen han er i, som alle kan forstå.
- Jeg er i en fase av livet som ikke har et navn. Det finner jeg meg ikke i, åpner han.
Verken godt voksen eller senior
- Vi mennesker trenger ord om oss selv som gir oss identitet og en forståelse av hvem vi er, en følelse av tilhørighet. Ord for hvilken livsfase eller alder vi er i, er eksempler på dette. Vi er barn, så blir vi tenåringer og ungdom, og så blir vi voksne. Men så kommer en livsfase som ikke har noe navn.
For Søgnen trengte tanken seg på noen måneder før han fylte 60. Han opplevde overgangen som ganske voldsom, og begynte å tenke på språket vi har for alderen hans. Begrep som «godt voksen» og «middelaldrende» opplevde han som unnvikende.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.