Kristina (60) mistet kjæresten til sosiale medier

- Når sosiale medier frister mer enn din nakne kjæreste, bør det ringe en bjelle.

Hun mener han har et problem. Han mener han bar har et stort nettverk og må holde seg oppdatert. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Hun mener han har et problem. Han mener han bar har et stort nettverk og må holde seg oppdatert. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvor lenge kan du vente før du må inn på Instagram og Facebook? Har du alltid nesa i mobilen, selv ved middagsbordet eller når du ser på film med kjæresten din?

Mange av oss har en viss avhengighet til mobilen, men for noen tar det rett og slett overhånd. Kanskje tenker du at det ikke er så farlig – alle bruker jo tid på sosiale medier i dag, men du skal ikke undervurdere de negative effektene. Overdreven mobilbruk kan nemlig gjøre stor skade på parforholdet.

– Sosiale medier har blitt en vanlig snakkis i terapirommet. Bare det å ta «en liten tur innom Facebook» er en love-killer i mange parforhold, sier Kate Elin Søyland, familie- og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes.

- Sosiale medier ble viktigere enn alt

Når et par har ulik oppfatning av hva som er passe mengde bruk av sosiale medier, ulike formeninger om når det passer seg, og ikke minst ulike formeninger om hva som er «kvalitetstid» som par, så kan det fort oppstå problemer.

– Den ene syns gjerne at det holder å være i samme rom, mens den andre savner øyekontakt, dialog og lette kjærtegn. Noen tar også skjermene med seg i sengen. Og det er klart når (u)sosiale medier frister mer enn din nakne kjæreste, så bør det ringe en bjelle, sier hun.

Det er lett å tro at det i hovedsak er den yngre garde som er avhengige av sosiale medier i hverdagen, men i realiteten er dette et problem du finner også hos godt voksne mennesker. Det er «Kristina» (60) et godt eksempel på. I lang tid har hun følt at sosiale medier stjeler samboeren hennes, og kjenner seg derfor godt igjen i Søylands beskrivelser.

– Det føltes som sosiale medier ble viktigere for ham enn alt annet i livet. Han ble sittende på telefonen og stengte helt av for utenomverdenen. Da inviterer man ikke til samtaler, eller til å være sammen. Etter hvert ble jeg bare kvalm av alt som har med sosiale medier å gjøre, forteller hun.

– Kjæresten min har veldig mange venner på sosiale medier, og han har sviktet tilliten min tidligere ved å flørte på nett. Derfor har det tidvis vært vanskelig for meg å stole på ham når jeg ser at han legger til ukjente damer.

- Skulle ønske jeg var telefonen hans

Men potensiell flørting er bare en liten del av problemet. Det som tærer mest på Kristina er kjærestens mangel på tilstedeværelse.

– Av og til kjenner jeg at jeg blir forbannet, og av og til kjenner jeg meg såret. Det påvirker følelsene mine, for hvordan kan du være nær og kjærlig med noen som ikke gir deg oppmerksomhet? Noen ganger skulle jeg ønske at jeg var telefonen hans.

At telefonen er hans førsteprioritet er hun slett ikke alene om å legge merke til. Denne oppførselen tar han med seg hvor enn han går, derfor får hun full forståelse for sin frustrasjon av familien.

– Folk sier at de synes det er vanskelig å bli kjent med ham, fordi han alltid er på telefonen, og jeg synes dette er flaut når vi er i selskap eller i familiesammenkomster. Det er både uhøflig og respektløst å ignorere de menneskene man sitter sammen med. Jeg vil gjerne vite at mannen min er til stede, forteller hun.

Kristina føler seg oversett, og alle forsøk på å ta opp problemet blir avfeid som en bagatell.

– Jeg har prøvd å sette grenser, blant annet ved å si at vi ikke skal bruke telefonen i senga – da skal det være meg og ham. Men med det samme jeg snur ryggen til, så er han på telefonen, forteller hun.

Hørt om phubbing?

Dessverre er dette et velkjent fenomen i tiden. Faktisk er det så utbredt at det har fått et navn; «phubbing». Og en amerikansk studie utført av Dr. James A. Roberts, professor ved Hankamer School of Business ved Baylor University i Waco, Texas, har vist at mobiltelefonen faktisk kan utgjøre en reell trussel for et parforhold.

– Det (phubbing) er et problem fordi det devaluerer den andre parten – de føler at de ikke er prioritert. For at et forhold skal være sunt må begge parter være der for den andre. Når vi distraheres av telefonen mens vi er sammen med partneren vår, er vi sammen, men alene, har han tidligere sagt til KK.no.

Ifølge Halvdan Haugsbakken, postdoktor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, endrer vi måten vi kommuniserer på når vi bruker sosiale medier. Et fenomen forskerne kaller for «kontekstkollaps».

– For eksempel, i en ansikt-til-ansikt situasjon vil hver av oss vurdere situasjonen vi er i. Vi vet at det er noen forventninger til hva man kan si og ikke kan si. Når man er på sosiale medier oppheves dette og det er da lettere å gå over streken, noe som vi normalt ikke ville gjort om vi snakket til en person ansikt til ansikt, har Haugsbakken tidligere sagt til KK.no.

Gikk til parterapi – uten partneren

Partnerens mobilbruk ble liggende som et sky over Kristina. Hun var i konflikt med seg selv – skulle hun bli i forholdet, eller burde hun gå? Hun forsøkte å finne svar på nettet, men fant ingenting, og trengte desperat noen å snakke med.

– Jeg kan ikke godta at sosiale medier skal komme i mellom oss. Det er banalt at dette er et problem for et par på vår alder. Jeg gikk til parterapi alene, fordi han ville ikke være med på det. Han kunne ikke forstå at jeg ville bruke penger på det, sier hun og forteller videre:

– Jeg har vært ekstra på vakt siden jeg vet at det har foregått flørting tidligere, og da tar det tid å bygge opp tilliten igjen. Det tar tid før man klarer å stole på partneren igjen. Jeg gikk til en parterapeut for å finne ut om det er jeg som overreagerer på dette, eller om følelsene jeg har er berettigede. Etter terapien føler jeg ikke lenger at det er jeg som overreagerer.

Ifølge Søyland er singelterapi et godt alternativ hvis du ikke får forståelse hjemme, og partneren nekter å bli med på parterapi. Da kan du ta en eller flere timer alene med parterapeuten og få gode råd og tips til hvordan man kan jobbe med kjæresteforholdet på egenhånd.

– Parterapi handler mye om å løse opp i misforståelser – den ene kan gjerne se på sosiale medier som hyggelig avslapning, mens den andre ser en kjæresterelasjon som «tørker ut». Noen tror det handler om å «bestemme» over kjæresten, derfor må du forklare partneren hva dette gjør med kjæresteforholdet, forklarer Søyland.

Hun påpeker at man må logge av for å kunne logge på – fordi ekte nærhet er noe vi skaper sammen. Og heldigvis er det ikke så mye som skal til for å få litt mer gnist inn i relasjonen.

– Forklar at det dreper sexlysten og romantikken og at du merker det gjør deg til en «sur» kjæreste. Sur er bare et samlebegrep på en person som går rundt med udekkede behov. Dine følelser er helt legitime. Fortell hvorfor du ønsker endringer, og bestem dere for at dere ikke skal bruke Facebook, Instagram eller Snapchat etter kl 21. Da slipper dere å fokusere på hva naboen hadde til middag på hytta og heller se hverandre inn i øynene, anbefaler parterapeuten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.