Våre beste oppskrifter til påske:

Kosemat for hjemmepåsken

Få gjester betyr mer til deg. Her er våre beste oppskrifter!

OPPSKRIFT: Kvikk Lunsj kake, Påskens beste sjokoladekake pynter du med Kvikk Lunsj og påskegodteri. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her. Artikkelen ble først publisert i april 2020.

Det blir kanskje ikke så mange rundt bordet denne påska, men det går da an å kose seg for det? Hjemmepåske kan også inneholde påskeegg, lammestek, quiz, kryssord, godteri, appelsiner og Kvikk Lunsj.

Hvorfor spiser vi påskelam?

Lammet har stor symbolsk verdi i kristendommen. Både fordi det markerer jødenes utgang fra Egypt, men mest fordi lammet er et bilde på Jesus.

I Det nye testamentet brukes bildet av lammet som ble ofret, som en sammenlikning med Jesus som ble ofret for all verdens synder. Det kalles et «sonoffer». «Se, Guds lam, som bærer verdens synd!» Døperen Johannes roper ut disse ordene når han ser Jesus komme gående. (Joh. 1,29) og Paulus skriver i ett av sine brev om Jesus etter hans død: «For vårt påskelam er slaktet, Kristus» .

Dette med lammet som symbol for soning, har også andre utspring. Begrepet «syndebukk» hører også med når vi skal forstå at lammet ofres. Syndebukken bærer bort folkets synder.

Lammestek til påske har vokst seg inn i vår kultur, og folk forbinder det nok ikke så mye med religion.

Egg til påske

Egget er en annen av påsketradisjonene. Egget representerer det nye livet. Denne symbolbruken ble godkjent av kirken allerede i tidlig middelalder. Påskeegget handler om Jesu oppstandelse og livet som seirer.

Dekorerte egg er en tradisjon som er eldre enn den kristne påskefeiringen.

Fra gammelt av, er egget et symbol for fruktbarhet. Det gjelder for øvrig også haren.

I eldre tider la ikke hønene egg på vinteren. At høna satte i gang igjen med verpingen falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble derfor en eggfest.

I nesten hele verden dekoreres egg i påsken, og i Norge har egg har vært en del av påskefeiringen i mange år.

Men før fikk ikke barn egg som var fylt med godteri, de fikk vanlige, kokte egg.

Haren som påskesymbol

Påskeharen har også for mange blitt et symbol for påskefeiringen. I mange land er det tradisjon for barna å lete etter påskeeggene som påskeharen har gjemt i hus og hage.

RESSURS: Eggeskall kastes oftest i søpla, men det er faktisk ganske mange nyttige ting du kan bruke skallet til bla. kan du lage ditt eget kosttilskudd. Vis mer

De moderne forestillingene om påskeharen som eggutlegger skal ha opphav i gammel keltisk eller tysk folketro, ifølge Wikipedia.

Haren og kaninens store forplantningsevne har gjort den til et symbol for fruktbarhet. Når fuglene la egg og harene fødte mange unger om våren, ble de symboler for livet som våknet opp etter vinterdvalen om våren. Da påskeharen bringer gaver til barna kvelden før en stor høytid, har den også noe til felles med julenissen.

Som symbol på påsken har likevel ikke påskeharen fått noen fremtredende plass i Norge.

Påskemarsipan

En tredjedel av alle nordmenn spiser marsipan til påske. Det spises flere tonn marsipan i løpet av påskeuka.

Marsipanegg, marsipanstenger og marsipankyllinger i forskjellige varianter har allerede vært til salgs i flere uker.

Marsipan kommer fra det italienske ordet marxzapana, som betyr «godteriboks». Marsipan hørte overklassen til i årevis og ble i all hovedsak brukt i festlige lag når storfolk møttes.

Da sukkereimporten til Europa ble stor på 1500-tallet, startet marsipanproduksjonen for alvor. Først var det apotekerne som startet med å lage marsipan, men raskt overtok konfektmakerne og bakerne. Senere ble sjokolade, da den kom til Europa, trukket over marsipanfigurene og marsipanstengene.

Marsipangrisen hører jula til, mens det er marsipaneggene som er knyttet til påskehøytiden

Påskemenyen

I disse spesielle dagene viser det seg at vi kjøper råvarer for å lage mat fra bunnen av. Selv om hermetikkhyllene er glisne, er det mange som tyr til den trygge og gode tradisjonsmaten når det er krisetider. Fersk gjær og mel er nesten utsolgt i mange butikker og da er det vel baking som står på agendaen.

Vær kreativ og finn fram de oppskriftene du alltid har hatt lyst til å lage. Lag mat sammen på nettet og del måltider på facetime med venner og familie, Både quiz, vinsmaking, matlaging; det er ikke den ting vi ikke kan dele på en skjerm.

Lammesteken trenger lang tid og mens den steker kan du gå en flott tur. Server den gjerne med en ratatouille.

Vi anbefaler at du også kan lage bacalao med deilig norsk klippfisk, eller en herlig ertesuppe. Kylling står ofte på påskemenyen og hvorfor ikke lage en helstekt kylling nå som vi har god tid?

...

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.