Debatt - monarkiet

- Kong Harald bør bli vår siste konge

KOMMENTAR: - Det er mye annet vi kan bruke de 460 millionene på.

DE SISTE?: Kan vi la denne familien bli den siste familien som er hevet over andre nordmenn? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
DE SISTE?: Kan vi la denne familien bli den siste familien som er hevet over andre nordmenn? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

KOMMENTAR: Året er 2019 og vi har utviklet oss til et moderne og høyteknologisk samfunn. Det er på tide å kvitte oss med et av landets siste spøkelser, Kongehuset.

En tankegang hvor en familie er hevet over alle oss andre, er en tankegang som tilhører middelalderen. Og en langfinger mot det moderne demokratiet, som jo alle liker?

Hvor mye kongehuset koster er det få som vet, da kongehuset ikke er underlagt offentlighetsloven.

Men at det er snakk om flere hundre millioner i året hersker det liten tvil over, minst 460 millioner kroner per år pluss sikkerhet, blant annet, skrev Dagbladet i 2016. Tenk hva vi heller kunne brukt disse pengene på?

  • Økt lønnen til helsefagarbeidere, lærere og andre viktige lavtlønnede yrker?
  • Gjøre kollektivtrafikk en smule billigere?
  • Bygge nesten 10 mil med 2-felts vei i året?
  • Betale opp mot halvparten av avlingsskadene fra tørken i sommer?
  • Bruke litt av summen på alternativt styresett?

Det er klart at det er knyttet utgifter til alternative styresett, men langt på nær like mye. Og her vil en de/dem som styrer kunne bekle langt flere oppgaver for samfunnet enn det som gjøres i dag.

Ifølge kongehusets egne sider er Hans Majestet Kongens plikter i hovedsak representative og seremonielle. Når Grunnlovens bokstav fortsatt sier at den utøvende makt ligger hos Kongen, betyr dette i dag regjeringen.

Jeg og du betaler, for å få landet representert? Jeg er ganske sikker på at de representerer oss på en god måte i utlandet, men valget av å ha en adel og en arbeiderklasse i seg selv gjør kanskje noe med hva de andre landene tenker om oss?

En demokratisk valgt person kan helt sikkert representere Norge like godt som kongen.

Spørsmålet er om dette verdt noe av det som trekkes fra lønnen din hver måned, eller om vi kunne klart oss uten den samlende effekten som jo tross alt kongehuset har.

Kongen vi har i dag er godt likt, han blir sett på som en snill person som representerer landet vårt på en fin måte. Kongehuset gjør alle oppgavene de er tillagt. Men det er klart de også nyter tilværelsen, hvem vil vel ikke være konge, dronning, prins eller prinsesse?

Så at Kong Harald og hans dansk-svensk-norske familie ikke vil gi fra seg tronen, er vel kanskje ikke så rart. Fremtiden for seg selv og barna er sikret økonomisk, og man blir stort sett respektert hvor enn man beveger seg på jordkloden vår.

En nær problemfri tilværelse, vil kanskje noen si.

Kronprins Haakon er neste i rekken. Han har helt sikkert potensial til å bli en fin konge, og representere oss godt, ved siden av statsministeren, men hvor langt skal det vare?

Skal dine etterkommere i år 2400 ha Kong Olav den 27. boende i slottet på deres regning?

Nei, la Kong Harald bli den siste kongen til Norge, gjør kongehusets eiendommer til noe nyttig for hele befolkningen, og la Haakon, Ingrid Alexandra og de andre ta vanlig utdanning, og bli lege, advokat, butikkansatt eller håndverker som alle oss andre.

Og la oss ta en demokratisk folkeavstemning, upåvirket av politikere, om hvilket styresett Norge skal ha i fremtiden. Det finnes flere alternativer enn «Konge» og «president». Stortingspresidenten kan for eksempel fungere som statsoverhode. Eller hva med direkte demokrati? Mulighetene er mange.

Av de 15 lykkeligste landene i verden, er det kun 4 stykker som har monarki, så hvor ille kan det egentlig bli?

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.