Tvangsevakuert fra Finnmark under krigen:

– Kom oss i trygghet til jul

- Etterpå har jeg tenkt at det er en som styrer over oss som hjalp oss den dagen.

EN PÅMINNELSE: – Det vi har lært av det vi opplevde, er at man ikke kan ta freden for gitt. Og hjelpen vi fikk minner oss på hvor viktig det er å hjelpe andre som er i nød, sier Cato og Miriam Mathisen. Foto: Hege Landrø Johnsen
EN PÅMINNELSE: – Det vi har lært av det vi opplevde, er at man ikke kan ta freden for gitt. Og hjelpen vi fikk minner oss på hvor viktig det er å hjelpe andre som er i nød, sier Cato og Miriam Mathisen. Foto: Hege Landrø Johnsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Dramatikken var stor da Miriam Mathisen evakuerte fra Finnmark i november 1944, sammen med storfamilien sin. Og julen nærmet seg.

Miriam var bare fire år da det skjedde. Han som skulle bli mannen hennes, Cato Mathisen, evakuerte også de samme dagene, med sin familie.

– Cato kom fra Nyvoll, på den andre siden av Korsfjorden. Jeg kom fra Nesset, forteller Miriam Mathisen (78) og finner fram gamle bilder og en bok. Vi er i leiligheten der hun og Cato bor, på Melhus i Trøndelag. Begge har finnmarksblod i årene.

Miriam blir engasjert når hun forteller om novemberdagene i 1944. Noe husker hun, noe har hun fått fortalt.

I ly for bombene

– Da ordren kom om at vi skulle evakuere, ville ikke far. Han hadde et mekanisk verksted der han bygde og reparerte båter, forteller hun.

– Det var et stort berg som det gikk an å gjemme seg under, ikke langt fra huset vårt. Jeg husker at mor alltid sa, når det kom flydur: «Nå løper vi til berget, barn, og gjemmer oss under det til flyene har forsvunnet.» Og det gjorde vi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.