Mannlige stilikoner fra 1950-1990

Kjenner du igjen disse gutta?

Om vi kledde oss bedre før i tiden er en smakssak, men én ting er sikkert: Alle disse gutta hadde bra stil!

HERREMOTE: Ville du kledd deg som Robert Redford, James Dean eller Michael Caine i dag? Foto: Paramount/Kobal/REX/NTB Scanpix.
HERREMOTE: Ville du kledd deg som Robert Redford, James Dean eller Michael Caine i dag? Foto: Paramount/Kobal/REX/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Det er ingen tvil om at vi lar oss inspirere av popkulturen når det kommer til klær og personlig stil. Gjennom tidene har store artister, skuespillere og atleter satt standarden for de forskjellige tiårenes trender. Kanskje kjenner du igjen noen av disse gutta, enten som helter eller stilikoner? Vi dykker ned i arkivet:

50-tallet; James Dean, Sidney Poitier og Elvis Presley

50-tallet representerte både tenåringenes tiår og et økende opprør mot regler, regime og rutiner. Skuespilleren James Dean ble raskt verdenskjent for sin gutteaktige stil i filmen «Rotløs ungdom», og dongeribukser, hvite T-skjorter med opprullede ermer og skinnjakker var signaturantrekket hans. Husker du hvorfor ermet ble rullet opp? Jo, for å kunne oppbevare sigarettpakken i oppbretten!

STILIKONER PÅ 50-TALLET: James Dean, Sidney Poitier og Elvis Presley. Foto: Paramount/Kobal/REX/NTB Scanpix.
STILIKONER PÅ 50-TALLET: James Dean, Sidney Poitier og Elvis Presley. Foto: Paramount/Kobal/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Sidney Poitier var den første afroamerikanske skuespilleren som mottok filmverdenens fremste prestisjepris Oscar, og i moteverdenen er han i tillegg hyllet for sin upåklagelige klesstil med klassiske og skreddersydde dresser med en personlig vri. Stilen besto gjerne av slips med kontrastfarger på stripene, eksklusive mansjettknapper og nedtonede skjorter, og er like tidløs og aktuell den dag i dag.

Elvis Presley behøver neppe noen introduksjon. Når det kommer til klesvalgene hans var de mange og ofte ekstravagante. Selv om han på 50-tallet benyttet seg mye av Hawaii-skjorter, høye krager og løse dresser, er det stilen fra filmen «Jailhouse rock» moteverdenen liker å hylle. De svarte og hvite stripene ble opprinnelig brukt av amerikanske innsatte. Presley kombinerte stripene med tiårets dongeribukser og -jakke, og stilen er siden blitt kopiert i det uendelige av begge kjønn.

60-tallet; Steve McQueen, The Beatles og Michael Caine

60-tallet bød på mye fart og spenning. Motorsportverdenen opplevde økende oppmerksomhet etter at Formel1 ble grunnlagt på 50-tallet, og raske biler var svært populære i kinosalen. Hvem kan vel glemme den dramatiske biljakten gjennom San Francisco – utført av Steve McQueen i rollen som Frank Bullitt i filmen «Bullitt»? I moteverdenen er McQueen hyllet som en «mannemann», som like gjerne kan kle seg i pilotjakker og dongeribukser, som kakibukser og strikkegensere.

STILIKONER PÅ 60-TALLET: Steve McQueen, The Beatles og Michael Caine. Foto: Paramount/Kobal/REX/NTB Scanpix.
STILIKONER PÅ 60-TALLET: Steve McQueen, The Beatles og Michael Caine. Foto: Paramount/Kobal/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Gutta i The Beatles hadde selvsagt sine individuelle klesstiler, men på 60-tallet kledde de seg fortsatt relativt likt: Sorte dresser eller tweed med hvite skjorter, korte slips og lange frakker ble ofte brukt. Buksene skulle gjerne være smale og korte, mens skjortene fint kunne være litt løse. De fire gutta hadde nærmest identisk bolleklipp, og blues-solbriller ble hyppig brukt.

Den britiske skuespilleren Michael Caine er like kjent i dag som han var på 60-tallet. Men dette tiåret var spesielt gunstig for Caine som da spilte i hele 19 spillefilmer, blant dem «Alfie», «Den ville biljakten» og «Zulu». Klesstilen hans utviklet seg med filmene, men jordtoner i beige og brunt, myke gensere under lange skinnjakker og vide bukser var absolutt blant favorittantrekkene som han ofte brukte på privaten. Kombinert med store, karakteristiske briller, naturligvis.

70-tallet; Robert Redford, Mick Jagger og John Travolta

Discoens tiår bød selvsagt på en lang rekke overdådige antrekk og klesstiler, men Robert Redford holdt seg til en mer maskulin versjon. Redford ble kjent som tiårets kjekkas, og det er faktisk vanskelig å finne bilder av ham fullt påkledd fra denne perioden. Men med seriøse og kritikerroste filmer som «Den store Gatsby» og «Alle presidentens menn» kom også en mer tradisjonell klesstil for Redford, med løse dresser og skjorter, slips og høyt liv. Men cowboystilen fra «Butch Cassidy and the Sundance Kid» glemmer vi aldri.

STILIKONER PÅ 70-TALLET: Robert Redford, Mick Jagger og John Travolta. Foto: Paramount/Kobal/REX/NTB Scanpix.
STILIKONER PÅ 70-TALLET: Robert Redford, Mick Jagger og John Travolta. Foto: Paramount/Kobal/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Mick Jagger, derimot, lot seg definitivt inspirere av 70-tallets friere tolkning av legning og moderne vri på maskulinitet. På scenen, sammen med The Rolling Stones, kunne han gjerne mikse paljettbukser med magetopper, lange sjal og platåsko. Likeså kunne han lire av seg teksten til «Brown sugar» iført skinnjakke, olabukser og en lang, smal genser. På privaten var han derimot langt mer nedtonet, og kunne ofte gå i praktiske pilotjakker i glatte materialer, kakibukser og strikkegensere eller tiårets discodresser.

Og var det én discodress som regjerte på 70-tallet, var det definitivt John Travoltas rolle fra «Saturday night fever» sin; den hvite, smale dressen med slengbukser og innsvinget blazer. Sammen med en sort eller fargerik silkeskjorte med spiss krage. Det blir ikke mer 70-tallsdisco enn det!

80-tallet; David Bowie, Tom Cruise og a-ha

Det er ikke ofte vi ser tilbake på 80-tallet og tenker «wow, da så vi virkelig bra ut!» Med puddelrock kom også puddelhår, glorete farger og altfor store klær. Men det betyr ikke at alt var ille på 80-tallet. Selv David Bowie gikk vekk fra Ziggy Stardust-looken og la om til en mer raffinert stil som lånte inspirasjon fra starten av århundret. Med løse og høye dressbukser i lin, buksespenner og stripete skjorter med opprullede ermer.

STILIKONER PÅ 80-TALLET: David Bowie, Tom Cruise og A-ha. Foto: Paramount/Kobal/Ilpo Musto/REX/NTB Scanpix.
STILIKONER PÅ 80-TALLET: David Bowie, Tom Cruise og A-ha. Foto: Paramount/Kobal/Ilpo Musto/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Tiårets "pretty-boy" var definitivt Tom Cruise, og det var ikke vanskelig å se at han hentet mye inspirasjon fra både Elvis Presley og filmene han selv spilte i. Med dongeribukser og -jakker, gjerne over hvite T-skjorter og svarte sko, var han nesten en tro kopi av 50-tallets rockekonge. Men bomberjakken og pilotbrillene, så vel som hawaiiskjorten, ble også heftig kopiert etter filmene «Top Gun» fra 1986 og «Cocktail» fra 1988.

Her i Norge hadde vi også fått våre egne superstjerner, både på musikkfronten og som moteikoner, nemlig trekløveret i a-ha. Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy så ut til å ha en forkjærlighet for dongeri sammen med skinn, og brukte gjerne skinnjakker OVER dongerijakker. Det er jo tross alt ganske kaldt her i Norge. Skinnbeltet lå aldri igjen hjemme, ei heller halstørklet.

90-tallet; Liam Gallagher, Michael Jordan og Kurt Cobain

For mange handlet 90-tallet mye om fotball, og frontmannen i det britiske bandet Oasis, Liam Gallagher, var intet unntak. Han var kjent som bråkmaker på scenen, på tribunen og på privaten, men ble hyllet for såvel låtene som klesstilen. Han mikset gjerne fotballskjorte med nedtonede bukser og vindjakke, og 90-tallets forkjærlighet for bøttehatter kan vi nesten takke (eller skylde) ham for. Kall det gjerne en sporty stil for dem som på ingen måte trener aktivt, om du vil.

STILIKONER PÅ 90-TALLET: Liam Gallagher, Michael Jordan og Kurt Cobain. Foto: Paramount/Kobal/REX/NTB Scanpix.
STILIKONER PÅ 90-TALLET: Liam Gallagher, Michael Jordan og Kurt Cobain. Foto: Paramount/Kobal/REX/NTB Scanpix. Vis mer

Michael Jordan var derimot tiårets – om ikke århundrets – idrettsmann. Selv om han selvsagt gikk i helt andre klær utenfor basketballbanen (for eksempel store dresser eller golfklær), ble draktnummeret hans «23» en trend i seg selv. Alle skulle naturligvis eie en Bulls-singlet med dette tallet på. Og etter hvert ble det et must med Nike Air Jordan joggesko i tillegg.

Men vi kan ikke snakke om 90-tallet uten å nevne Kurt Cobain, grungemusikkens storebror og talsmann for generasjon X. Siden det er klærne vi snakker om i dag, får vi holde oss til det. Og Cobain kan vi takke (og det mener vi) for å ha popularisert rutete flanellskjorter, løse jeans, stripete gensere, langt hår og band-skjorter.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.