Karl var svigermors verste mareritt

Det er få roller i familien som er forbundet med så mange negative historier som svigermor. Heldigvis er det sjelden hatet stikker så dypt som hos Karl Hau.

Karl Hau var en pen ung mann og en lovende jurist da han ble anklaget for drapet på sin svigermor. Foto: Carlhau.com
Karl Hau var en pen ung mann og en lovende jurist da han ble anklaget for drapet på sin svigermor. Foto: Carlhau.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Karl Hau må ha framstått som en ekte svigermorsdrøm som 19-åring. En tilsynelatende skikkelig, ambisiøs ung mann som studerte jus – men Josephine Molitor likte ham ikke i det hele tatt. Kanskje hun var en god menneskekjenner?

Karl traff den velstående enka fra den fasjonable tyske kurbyen Baden-Baden og hennes to døtre Lina og Olga på ferie på Korsika, dit hans far bankdirektøren hadde sendt ham etter en tids sykdom og utsvevende livsførsel.

Mistenksom: Josephine Molitor likte aldri svigersønnen Karl. Foto: Carlhau.com
Mistenksom: Josephine Molitor likte aldri svigersønnen Karl. Foto: Carlhau.com Vis mer

Da Karl fridde til 25 år gamle Lina, motsatte Josephine seg bestemt ekteskapet. Hadde Josephine fått bestemme, ville livet virkelig blitt annerledes for alle de involverte i dette dramaet som tok til i året 1901.

Mistet alt

Det unge, forelskede paret rømte til Sveits, giftet seg og reiste videre til USA.

Karl og Lina bosatte seg i Washington, der han fortsatte sine jusstudier og tok eksamen med beste karakter. Framtida så lys ut da Karl både startet eget advokatfirma, underviste i romersk rett ved George Washington University og var sekretær for den tyrkiske generalkonsulen.

Sommeren 1906 reiste ekteparet Hau og deres lille datter over Atlanteren for å hilse på slekten i Baden-Baden for første gang. Samtidig var det en forretningsreise, ettersom Karl skulle underskrive en avtale om tyrkisk olje. Så mens Lina fortsatte hjem til moren sin, reiste Karl videre til Konstantinopel, som Istanbul het på den tiden.

Avtalen gikk i vasken, noe som førte til at han mistet alle pengene sine. Da han returnerte til Baden-Baden, ba Karl sin formuende svigermor om økonomisk støtte. Hun sa nei. Likevel ble Karl og Lina værende i Josephines flotte villa og levde på henne i et par måneder. Stemningen i villaen skal ha vært kjølig høflig.

På besøk: I 1906 reiste Karl Hau, kona Lina og den lille datteren deres til Baden-Baden for å hilse på hennes slekt. Foto: NTB Scanpix
På besøk: I 1906 reiste Karl Hau, kona Lina og den lille datteren deres til Baden-Baden for å hilse på hennes slekt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I slutten av oktober meddelte Karl at familien skulle reise tilbake til USA. De tok toget til London for så å fortsette videre med båt. Vel på toget sa Karl plutselig til Lina at hun og datteren måtte dra i forveien til London ettersom han hadde et forretningsoppdrag han måtte fullføre.

Avslørt av telegram

Karl gikk av toget i Frankfurt, der han besøkte en barberer og bestilte et frodig løsskjegg. Han sa at han skulle bruke det til å tulle med noen slektninger han ikke hadde truffet på lenge. Men det var ingen spøk det Karl drev og planla – i bagasjen hadde han nemlig også en pistol.

På kvelden sjette november ringte telefonen hjemme hos Josephine i Baden-Baden. En mannsstemme som virket kjent meddelte at det var kommet en pakke til henne på postkontoret. Josephine tok med seg datteren Olga og gikk til postkontoret. Da de kom inn i en folketom gate, smalt det plutselig, og Josephine falt sammen på bakken. Olga skrek høyt, og snart kom både politiet og nysgjerrige tilskuere til stedet.

Josephine var død, og obduksjonen viste seinere at hun var blitt skutt rett i hjertet på kloss hold. Vitner sa i avhør at de hadde sett en skjeggete mann løpe fra stedet. Flere av dem var overbevist om at skjegget ikke var ekte.

Mistanken falt på Karl Hau, men da politiet kom til Frankfurt, hadde han allerede rukket å forlate byen. I stedet ble Karl pågrepet i London da han kom dit niende november. Politiet hadde lest et telegram han hadde sendt til kona og visste derfor at det var dit han var på vei.

Medgiften var borte

Karl ble tiltalt for å ha drept svigermoren, og påtalemakten mente motivet var penger. Selv benektet Karl enhver kjennskap til forbrytelsen og påsto at han var uskyldig.

Da ektemannen ble arrestert, måtte Lina finne ut hvordan det sto til med økonomien deres. Det viste seg at den sjenerøse medgiften på 50 000 dollar som hun hadde overført til Karl da de giftet seg, var borte. Sannheten var at de var helt bunnskrapt – og det som hadde kunnet redde dem, var en arv fra den velstående Josephine. Mens Karl satt fengslet i Karlsruhe i påvente av rettssak, fikk han flere besøk av sin kone. Ved et besøk i juni pratet de lenge, og vaktene la merke til at Lina virket fortvilet da hun gikk sin vei.

Hun tok seinere toget til Pfaeffikon i Sveits. Dagen etter ble hun funnet død i en vakker innsjø i fjellene der. I et avskjedsbrev skrev hun at hun ikke klarte å leve atskilt fra mannen sin, til tross for hans avskyelige gjerning.

Hemmelig affære

Under rettssaken fortsatte Karl å benekte at han hadde drept svigermoren sin. Advokatene hans pekte ut andre skyldige og sa at Karl hadde reist til Baden-Baden for å treffe Linas yngre søster Olga, som han hadde en hemmelig kjærlighetsaffære med.

Han erkjente at han hadde ringt samtalen om pakken som skulle hentes på posten, men det var bare for å få svigermor av gårde slik at han kunne treffe Olga.

Sosietetsdrapet vekket stor interesse hos allmennheten, og tusenvis av mennesker samlet seg utenfor rettsbygningen i Karlsruhe. Mange var sinte på Olga, som man mente hadde gått bak ryggen på sin søster, og anklaget henne for drapet. Den opphissede folkemengden kastet stein mot hotellet der Olga bodde under rettssaken. Det ble tumulter, og politi og to infanterikompanier ble sendt til stedet.

Etter fem dagers rettssak ble Karl dømt til døden ved halshogging for drapet på svigermoren. Han anket dommen, og den ble omgjort til livstid i fengsel. Ti år seinere ble Karl løslatt, på betingelse av at han ikke fikk skrive noe om drapssaken.

Likevel skrev han ei bok, men da politiet skulle arrestere ham for dette, var han forsvunnet, og denne gangen var han ikke å finne. Først i 1926 fikk gåten med den forsvunne Karl Hau sin løsning: En mann ved navn Stau som bodde i Tivoli i Italia ble funnet død etter å ha skutt seg selv. Fingeravtrykk viste at mannen som hadde begått selvmord, i virkeligheten var Karl Hau.

Artikkelen er først publisert i Hemmets Veckotidning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.