Jørund skulle ønske hen ble født som kvinne - og var lam fra livet og ned

Da Jørund og Agnes møttes for 30 år siden, var det kjærlighet ved første blikk. Siden har det vært de to. Men det var noe Jørund til slutt måtte la komme ut: Han er egentlig en kvinne – en kvinne som helst vil sitte i rullestol.

Vil skape aksept: – Det er en dissonans mellom hvordan jeg kjenner meg og hvordan kroppen min er skrudd sammen, sier Jørund Viktoria, som aksepterer seg selv slik hen er. Hen synes det er viktig å vise at man kan ha et verdig liv selv om en er transperson. Foto: Siv-Elin Nærø
Vil skape aksept: – Det er en dissonans mellom hvordan jeg kjenner meg og hvordan kroppen min er skrudd sammen, sier Jørund Viktoria, som aksepterer seg selv slik hen er. Hen synes det er viktig å vise at man kan ha et verdig liv selv om en er transperson. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ekteparet vil skape et større rom for å være annerledes. Reaksjonene har da også vært overveldende positive etter at Jørund delte en tekst på sosiale medier om at hen var en transperson, og underskrev med sitt nye navn. Jørund, som har norrøn opprinnelse og betyr «kamp» og «vinner», hadde fått følge av Viktoria, som betyr «seier».

– Før jeg trykket på send-knappen den dagen, var jeg veldig nervøs. Redd. Men jeg visste at jeg måtte gjøre det. Ikke bare for meg selv, men for Agnes også. Jeg hadde ikke noe valg. Etterpå raste det inn med støtteerklæringer, og folk leverte blomster på døren. Det var en sterk og positiv reaksjon på at vi tør å være åpne, sier Jørund Viktoria Alme (52) – som foretrekker at vi bruker pronomenet «hen» framfor «hun» eller «han». Men Agnes bruker helst «han», og det får hun lov til.

Stormende forelsket

Kjærlighet ved første blikk: Datoen er 25. januar 1991, stedet er den studentdrevne rockeklubben Hulen i Bergen. Jørund er 21 og har flyttet fra hjemstedet Volda til Bergen for bare noen uker siden for å studere ved Handelshøyskolen. Nå vil Jørund, som har vært sammen med en kompis den kvelden, ta nattbussen hjem. På Hulen er det en jente med mørkt, langt hår. Hun har på seg en svart topp med hvite prikker. Jørund har lagt merke til at den toppen har flagret rundt hele kvelden – for jenta er rundt omkring hele tiden. Denne jenta er Agnes Mjåseth fra Molde. På den tiden er hun 21 år, har bodd og studert engelsk i Bergen i ett og et halvt år. Hun er sosial, har mange venner, liker å skille seg litt ut og er den som helst vil styre hvilken musikk som skal spilles når vennegjengen er samlet. Agnes (52) husker tilbake:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.