«Jorda er syk, kuren er jul i november»

KOMMENTAR: Så ble 2020 året da vi fikk svaret på hva som må til for å stoppe munnen på alle som klager over at naboene tjuvstarter på jula, og selv helseministeren etterlyser flere julestjerner i vinduene før tida.

Kan ei adventsstjerne hjelpe mot noe som helst? lurer du kanskje? Den kan da ikke skade, mener jeg. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Kan ei adventsstjerne hjelpe mot noe som helst? lurer du kanskje? Den kan da ikke skade, mener jeg. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Like sikkert som at julebrusen og marsipangrisene dukker opp i butikkhyllene i god til før Halloween, er det at alle verdens små og store hatere av premature tegn på jul roper ut sine klager. Men ikke i år. Det herrens år 2020 har gitt oss svaret på mye, som hva vi er mest redd for her i livet (å gå tom for dopapir) og hva en kohort er.

Nå har vi også fått svar på et spørsmål jeg har lurt på i flere år: Hva skal til for å stoppe munnen på de årvisse klagene over at naboene og handelsstanden har tjuvstartet på jula? Svaret? Pandemi og en verden i lockdown. Nærmere dommedag har vi knapt vært. Verden er syk, og kuren er tidlig jul.

Sjette søndag i advent

I år har jeg ikke lest en eneste kronikk med klager på kakemenn i oktober. Snarere tvert imot: For hver søndag har de stått fram på sosiale medier, alle de som ikke lenger klarte å stå imot. «I dag har vi hengt opp adventsstjerna. Fordi pokker heller,» har de skrevet. Noen har attpåtil tent lys i adventsstaken, som dermed må få et ekstra lys eller to i nedtellingen fram mot det som ligger an til å bli sjette søndag i advent. Sjøl har jeg funnet fram familiens adventskalendere. Ikke for å henge dem opp, men for å minne meg om det som venter. Jeg liker å se dem ligge der og vente på å bli fylt av små overraskelser.

I dag sa selv helseministeren det flere har ymtet frampå om i et par uker allerede: Nå trenger vi litt julekos. Vi trenger lys, glede, varme. Jeg vil gå så langt som å si at vi trenger julebrus og. Bent Høie sa kanskje ikke det, men han sa dette:

- Det er ekstra fint med lys i mørket i år. Henger du opp en lysende stjerne i vinduet, gleder du flere enn deg selv.

Fortjent jul

Nabolaget er way ahead of you, Høie, og i dag blir det lys rundt balkongen min og. Ikke fordi jeg tror livet på hjemmekontoret blir magisk bedre idet lyset tennes, eller fordi jeg innbiller meg at en krampaktig framkalt julefølelse kan løse noe som helst. Men bare tanken på at noen lyspærer fra meg kan gi noen et lite glimt av glede, er nok til å kaste noen prinsipper på båten.

«Jeg erklærer herved at det er jul,» skrev jurist og samfunnsdebattant Magnus Forsberg i Dagsavisen allerede 5.november. Jeg lo godt da, men latteren ble snart til ei aldri så lita juletåre i øyekroken. For hør bare her:

- Vanligvis klager folk, meg selv inkludert, på at jula kommer for tidlig. «Den kommer tidligere og tidligere for hvert år», sukker vi mens vi fyller handlekurven med skumnisser og juletallerkener fra Fjordland. Men ikke i år. I år tar vi alle de små gledene vi kan. Vi har fortjent litt jul nå, skriver Forsberg, og fortsetter:

- Det jeg liker aller best er å gå i mørke gater på ettermiddagen, og se hvor mange som har hengt opp lys på balkongene sine og lysende stjerner i vinduene. Ingenting gir meg så mye julestemning som følelsen av at vi gjør en felles innsats med å lyse opp årets mørkeste tid.

Er det én ting vi skal unne oss og naboene i år, så er det litt lys. La 2020 også bli året for en omskriving av 1.mosebok:

«Bli lys», sa Bent Høie. Og det ble lys. Og menneskene så at lyset var godt. Og julebrus enda bedre. Fordi vi fortjener det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.