Presidentvalget 2020

Joe Bidens tragiske fortid

Les den sterke historien om Joe Biden som mistet kona og datteren i bilulykke, og sønnen til kreft.

Om få timer kan Joe Biden være USAs 46.president. Eller ikke. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/NTB
Om få timer kan Joe Biden være USAs 46.president. Eller ikke. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Åtte år som visepresident for USA var forbi i 2016, men nå - fire år senere, står Joe Biden klar som presidentkandidat. Snart får vi vite om Donald Trump tar nok en seier eller om Joseph Robinette Biden Jr. er USAs nye president.

Biden har vært politisk aktiv i mange år, men han ble virkelig kjent da Barack Obama valgte ham som sin visepresident i 2008. Mye forandret seg da naturligvis for Biden - han måtte blant annet gi opp noe som har vært en stor del av livet hans: Det å kjøre bil. 77-åringen vokste opp i Scranton i delstaten Pennsylvania, med en far som eide den største Chevrolet-forhandleren i statene i mange år.

Bryllupsgave fra faren

I et intervju med Jay Leno (70) i serien hans «Jay Lenos Garage», ruller Biden opp i en stor, sort Secret Service-bil, omringet av en politieskorte bestående av både SUV-er og motorsykler. Ut fra den lange limousinen stiger Biden ut ikledd et par sorte solbriller han alltid har på seg, sammen med et stort smil om munnen. Muligens kan det være fordi han nettopp har fått øye på noe som har betydd mye for han i mange år.

- Jeg skylder deg stort! Er du klar over at jeg kun har fått lov til å kjøre denne bilen tre ganger i løpet av de sju siste årene?

Talkshowvert-legenden Jay Leno tar rundt den daværende visepresidenten og er forbauset over at han ikke har kjørt den mer enn det.

- Jeg får rett og slett ikke lov av Secret Service.

På parkeringsplassen står en 1967 Corvette Stingray – en bil som har en helt spesiell plass i hjertet til Biden.

- Da jeg skulle gifte meg i august 1967, sa faren min til meg og min forlovede at han skulle ta en kikk på bilene våre og fikse dem opp litt. Fire dager senere drar vi for å hente bilene, men utenfor står det 75 mennesker og venter på oss. Plutselig deler de seg og der står bilen. Det var bryllupsgaven fra faren min.

Tragisk ulykke

Samme året gifter Biden seg med Neilia Hunter – selv om foreldrene hennes ikke ville at hun skulle gifte seg med en katolsk mann. Sammen fikk de tre barn: Joseph Robinette «Beau» Biden III, Robert Hunter og Naomi Christina. På den tiden jobbet Biden i et advokatfirma, og slet med å finne ut av om han tilhørte den republikanske eller demokratiske siden. Dette skulle derimot vise seg å være ganske tomme og ubetydelige spørsmål.

18. desember 1972, bare noen uker etter at Joe Biden (da 30 år) hadde blitt valgt inn i senatet, tok kona Neilia barna Naomi på ett år, Beau på tre og Hunter på to år med seg på julegavehandel i Hockessin, Delaware. Idet Neilia skal kjøre ut fra et kryss kommer en trailer og treffer bilen. Både Neilia og datteren Naomi omkom i ulykken. Sønnene Beau og Hunter overlevde, men ble alvorlig skadet.

På dette bildet fra 1972 er Joe Biden blitt enkemann, og sønnene Hunter, til venstre, og Beau har mistet sin mor og søster. Foto: AP/NTB
På dette bildet fra 1972 er Joe Biden blitt enkemann, og sønnene Hunter, til venstre, og Beau har mistet sin mor og søster. Foto: AP/NTB Vis mer

- Etter det lagde vi en regel for Beau og meg selv, forteller sønnen Hunter Biden (50) i et intervju han gjorde sammen med faren i Popular Mechanics, og fortsetter:

- Den gikk ut på at vi når som helst, uansett hva, så lenge vi ikke prøvde å komme oss ut av noe, kunne vi bli med pappa på jobb.

Dette bekrefter faren:

- De valgte seg en dag og trengte ikke forklare seg. De måtte bare si: «Pappa, jeg vil være med deg på jobb i dag». Jeg håper jeg var en god far, og jeg vet at mammaen deres Neilia var en fantastisk mor. Men da de mistet søsteren og moren sin i bilulykken, og de overlevde, var det ikke bare traumatisk, men de lå på sykehuset i lang tid.

Biden fortsetter å fortelle at de alltid har vært der for hverandre, og at dette er noe han har tatt med i arbeidslivet også. I et intervju med talkshowvert Jimmy Fallon (46) fra 2016, drar Fallon fram et brev Joe Biden har skrevet til sine ansatte:

«Til mine fantastiske ansatte. Jeg vil bruke litt tid på å gjøre noe veldig klart for alle. Jeg forventer ikke, og vil heller ikke, at dere skal gå glipp av viktige begivenheter med familien på grunn av jobb. Dette inkluderer bursdager, jubileum, bryllup, alle religiøse seremonier, skoleavslutning, eller på grunn av sykdom eller bortgang i familien. Dette er veldig viktig for meg. Faktisk så vil jeg gå så langt å si at hvis jeg finner ut at du jobber med meg mens du går glipp av noe med familien, vil du skuffe meg stort. Dette har vært en uskreven regel siden jeg begynte i Senatet. Takk for jobben du gjør.»

- Familien er bygget på ordet «ære»

- Familie kommer først. Over alt annet. Jeg kommer ikke på noe som har spilt en større rolle i livet mitt enn nettopp det. Etter at vi mistet mamma og søsteren min, har pappa alltid vært der. Han pendlet hver dag frem og tilbake fra Washington, sier Hunter.

Sønnen forteller at han har lært mye av faren sin gjennom den tøffe tiden. Uansett hva, så reiser du deg opp. Uansett hva, så gjør du det du skal. Uansett hva, så er du der for menneskene du er glad i og som er glad i deg. Han sier også at det aldri har vært et punkt i livet hvor faren hans ikke var der for ham eller noen andre i familien.

- En av grunnen til at Beau, Hunter og jeg har dette fantastiske båndet, var at de følte det samme tapet som jeg gjorde. Jeg vil ikke få dette til å høres ut som om vi er så spesielle. Det er vi ikke. Og det har ingenting med å gjøre at jeg er visepresident eller senator, det har alltid handlet om å ta vare på hverandre. Guttene sa alltid til meg: «Går det bra, pappa? Kom hit, pappa. Pappa, nå får du ikke nok søvn».

Og oppe i alt dette blir Joe Biden beskyldt for både utroskap og plagiat. På dette tidspunktet stilte han som presidentkandidat, men trakk seg fra valgkampen på grunn av ryktene.

- Jeg var aldri utro. Familien vår er bygget på ordet «ære». Jeg ble frikjent for alt, men det rullet fremdeles over alle tv-skjermer i landet, og jeg hadde ikke lyst til å gå ut noe sted. Husker du at du tvang meg med på Columbus Day-paraden, Hunter? Du og Beau sa: «Pappa, du møter opp hvert år til paraden. Alle elsker deg. Vi drar.» Og så gjorde vi det. Vi gikk sammen i paraden med tusenvis av mennesker. Og det var det beste som kunne ha skjedd.

Mistet nok et barn

Biden forteller at han aldri tok et stort valg uten å snakke med sønnene sine om det først. Han sier de alltid har vært et team.

I 2015 skulle familien Biden nok en gang få kjenne på det smertefulle og ufattelige tapet. Eldstesønnen Joseph Robinette «Beau» Biden III fikk påvist kreft i hjernen i 2013 og gikk bort etter to års kamp mot sykdommen. «Hele Biden-familien føler en ubeskrivelig sorg. Vi vet at Beaus sjel vil leve videre i oss alle – spesielt hans modige kone Hallie og deres to fantastiske barn, Natalie og Hunter. Beau Biden var helt enkelt den beste mannen noen av oss har kjent», skriver den tidligere visepresidenten i en uttalelse på nettsiden til Det Hvite Hus.

Beau Biden jobbet som statsadvokat i Delaware i åtte år, før han ble ansatt i advokatfirmaet Grant & Eisenhofer i 2015. Han tilbragte også ett år i Irak som kaptein for Delaware National Guard. Bildene av en knust Joe Biden under minnegudstjenesten til sønnen hans gikk verden rundt, og ved hans side sto hun som har vært der siden 1977; Jill Biden (69). Fire år etter at Joes første kone Neilia gikk bort, kom nyskilte Jill Biden inn i bildet. De to giftet seg i 1977 og guttene fikk en ny stemor - et begrep Joe Biden ikke vil bruke.

Jill Biden har vært en synlig presidentkone under hele valgkampen. I USA er det en jobb i seg selv å være First Lady. Foto: Olivier Douliery/AFP/NTB
Jill Biden har vært en synlig presidentkone under hele valgkampen. I USA er det en jobb i seg selv å være First Lady. Foto: Olivier Douliery/AFP/NTB Vis mer

- Det er forresten en forskjell der; Jill, min nåværende kone er «mor» og Neilia er «mamma». Det er ikke noe «ste»-noe som helst i familien min.

Sammen har Jill og Joe Biden fått datteren Ashley (39). Men veien til ekteskap og barn skulle vise seg å bli en utfordring for Joe. Han fridde faktisk hele fem ganger før han fikk sitt «ja» fra Jill. Men selve historien er ganske så søt.

- Jeg var inne i mitt siste år på college og fram til da hadde jeg datet gutter i jeans, tresko og t-skjorte, men han møtte opp på døren min i blazer og loafers og jeg tenkte «Gud, dette kommer aldri til å funke». Han var ni år eldre enn meg! Men vi dro ut og vi så «A Man and a Woman» på kino i Philadelphia og vi klikket med en gang. Da vi kom hjem tok han meg i hånda og sa god natt. Jeg gikk inn og ringte moren min klokken ett på natten og sa: «Mamma, jeg har endelig møtt en gentleman», sier Jill Biden til Vogue.

Joe Biden fridde altså fem ganger til Jill før hun sa ja. Til Vogue forteller hun at hun stadig sa «ikke enda. Ikke enda.» Hun innrømmer at hun på det tidspunktet selvfølgelig hadde forelsket seg helt i sønnene hans, og følte at ekteskapet bare måtte funke.

- Begge hadde mistet moren sin og jeg kunne ikke utsette dem for noe lignende igjen. Så jeg måtte være 100 prosent sikker. Men så sa Joe til meg: «Dette er siste gangen jeg spør deg. jeg bryr meg ikke om når vi gifter oss, jeg vil bare ha en forpliktelse!» Så da sa jeg ja.

Bromance

Men det er ikke bare forholdet til Jill og Joe Biden som har fått mye oppmerksomhet i mediene. Forholdet som kanskje har tatt mest plass, er den såkalte «bromance»-en mellom Barack Obama og den tidligere visepresidenten. Joe Biden har vært ved Obamas side helt siden 2008 da den kommende presidenten annonserte ham som sitt valg til visepresident. Og siden da har internett florert med bilder og videoer av de to som tydelig har et sterkt og nært bånd. Vennskapet har blitt omtalt som en «bromance» - altså en «romanse mellom brødre».

For Barack Obama har nemlig omtalt Biden som en bror. Det gjorde han blant annet i en svært rørende tale som gikk viralt under Obamas siste uker som president. Ikke bare begynner president talen med å si: «Dette gir internett en siste mulighet til å snakke om vår «bromance», men han fortsetter med å gjøre noe som har rørt hele verden.

Det siste Barack Obama ville gjøre som USAs 44.president, var nemlig å tildele sin visepresident, Joe Biden,, landets høyeste sivile utmerkelse: the Presidential Medal of Freedom. Idét Biden får høre de ordene, snur han seg rundt, tar opp lommetørkleet sitt, og tørker tårer:

GODE VENNER: President - i ei uke til - Barack Obama lurte sin visepresident Joe Biden trill rundt. Biden trodde han skulle utbringe en skål, i stedet fikk han den høyeste utmerkelsen en sivil amerikaner kan få, «Presidential Medal of Freedom». Barack Obama og Joe Biden har utviklet et nært vennskap i de åtte årene de har vært president og visepresident. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.