Fant kjærligheten i voksen alder:

«Jeg søker en dame til min pappa, som liker å spille gitar»

21 år etter at kontaktannonsen sto på trykk, er kjærligheten like sterk mellom Gerd (70) og Åge (79).

Latter og glede er viktige ingredienser i et parforhold, mener Åge og Gerd. Foto: Sverre Chr. Jarild
Latter og glede er viktige ingredienser i et parforhold, mener Åge og Gerd. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): At kjærligheten kan slå ned som lyn fra klar himmel skjer vel mest på film. Eller? Gerd og Åge Andersen er levende bevis på at det vitterlig kan skje i virkeligheten også. Og det takket være en kontaktannonse i Allers for 21 år siden.

Kontaktannonsen: Slik så den ut, annonsen som Åges datter skrev på hans vegne. Den sto på trykk i Allers i februar 1998.
Kontaktannonsen: Slik så den ut, annonsen som Åges datter skrev på hans vegne. Den sto på trykk i Allers i februar 1998. Vis mer

Det er mars 1998, og Gerd røyker nervøst ved et av røykebordene på restauranten By The Way i Moss. Hun venter på Åge. Åge, som hun bare for noen korte uker siden skrev til, som svar på en kontaktannonse i Allers. Nå ser hun en blå bil rulle opp på parkeringsplassen. Det er Åge. Hun stumper røyken, ja, for hun vil jo ikke at han skal se henne røyke. Så løper hun ut for å møte ham, med ville sommerfugler i magen.

– Det var kjærlighet ved første blikk, sier Gerd og Åge.

Datteren tok tak

21 år senere sitter Gerd V. Andersen (70) og Åge Andersen (79) side om side i sofaen i deres felles hjem i Moss. Her har de, som de selv sier, «gått i beina på hverandre» i over to tiår. Ikke en dag har vært kjedelig. For kjærligheten som startet med et brev, er bare blitt sterkere og sterkere.

– Jeg trodde aldri jeg skulle få oppleve kjærligheten igjen, sier Åge og holder godt rundt sin Gerd. Bildet over er tatt i august 1998, en måned før de giftet seg. Foto: Privat
– Jeg trodde aldri jeg skulle få oppleve kjærligheten igjen, sier Åge og holder godt rundt sin Gerd. Bildet over er tatt i august 1998, en måned før de giftet seg. Foto: Privat Vis mer

– Det var datteren min som spurte om hun kunne få lov til å sette inn en kontaktannonse i Allers for meg. Hun syntes det var på tide at jeg gikk videre, etter at kona mi døde av kreft et år tidligere, sier Åge.

Den gang var han 57 år, og hadde brukt det siste året til å sørge, jobbe og å besøke sin avdøde kones grav på kirkegården.

– Datteren min mente at jeg ikke kunne gå resten av livet alene. Jeg ble litt betenkt med en gang. En kontaktannonse i Allers? Men så ga jeg henne lov til det. Jeg fikk veldig mange svar og møtte flere av dem som skrev til meg. Men det sa ikke klikk med noen av dem, erindrer Åge.

Ikke før han hørte fra Gerd, flere uker senere.

Litt på etterskudd

Gerd hadde nylig blitt alene etter 28 års ekteskap. En helg dro hun på besøk til søsteren sin i Son. Der fant hun et flere uker gammelt Allers.

– Plutselig så jeg en koselig annonse, hvor det sto at «jeg søker en dame til min pappa, som liker å spille gitar», forteller Gerd.

Du må våge å satse. Våge å tørre å ta imot kjærligheten! Åge

Hun ble sjarmert og fikk for seg at hun skulle søke, selv om bladet var gammelt og hun sikkert ikke kom til å få noe svar. Et kort brev med bilde ble sendt i posten. Men til Gerds store overraskelse, fikk hun svar fra Åge etter en uke:

– Min mellomste datter var her da, og hun sa «oi, for en stilig mann, og så hyggelig han skriver. Mamma, han må du svare!» Jeg følte det samme selv, så jeg svarte. Etter det ringte vi hverandre, og så bestemte vi oss for å gå på date. To uker senere møttes vi, smiler hun.

Smidd i hymens lenker: I september 1998 giftet Åge og Gerd seg, etter å ha kjent hverandre i seks måneder. – Vi har ikke angret en dag, sier de to.
Smidd i hymens lenker: I september 1998 giftet Åge og Gerd seg, etter å ha kjent hverandre i seks måneder. – Vi har ikke angret en dag, sier de to. Vis mer

Det ble varme blikk, mange timers samtale og full klaff. Da de gikk hver til sitt, sa Åge til Gerd: «Nå er det opp til deg, Gerd».

– Jeg ble så glad! Han som hadde fått så mange svar, men nå sa han at det var opp til meg. Jeg fikk ikke sove, for jeg tenkte sånn på dette, sier Gerd med tårer i øynene.

Men resten er historie. For selvfølgelig ble det de to!

Forelskelsens kraft

Bare to måneder etter at Åge og Gerd møttes, bestemte de seg for å gifte seg. Men denne gangen satte ungene deres ned foten. Nei, nå måtte de nyforelskede ta det litt med ro her.

– At jeg ville gifte meg så fort igjen, hadde sikkert noe å gjøre med at jeg hadde hatt det så godt i det tidligere ekteskapet mitt. Og nå hadde jeg vært så heldig å treffe kjærligheten igjen – som 57-åring. Det var helt utenkelig! Men vi ventet til september, smiler Åge.

Han hadde bodd i Oslo i over 40 år og sto nå overfor valget om hvorvidt han skulle pendle til Oslo eller førtidspensjonere seg. Det ble det siste. Så tok Åge med seg flyttelasset sitt til Gerd i Moss, og slik startet deres felles liv.

– Når to liv skal flettes sammen til ett, er det selvfølgelig alltid noen ting som må få gå seg til, men alt gikk veldig bra, sier Gerd.

Den 19. september 1998 sto Gerd hvit brud, side om side med sin kjekke mann. Da var det var ekstra godt å vite at Åges tidligere kone hadde sagt til ham kort tid før hun døde at «nå håper jeg du velsigner en annen like mye som du har velsignet meg i 40 år».

– I mine tanker takker jeg henne for at hun har velsignet meg og Åge, sier Gerd.

Kjærlighetens kunst

I fjor feiret paret 20 års bryllupsdag i Alicante i Spania med hele storfamilien. De feiret 20 gode år, og kanskje sendte de også opp et lysende ønske om 20 nye gode år sammen? Men hva er oppskriften? Hvordan kan det ha seg at to vilt fremmede mennesker finner tonen på null komma niks, og fortsetter kjærlighetsdansen i år etter år, uten å gå lei?

– Du må våge å satse. Våge å tørre å ta imot kjærligheten! Og ikke minst le og ha det gøy sammen, sier Gerd og stryker Åge over armen.

For begge to handler det om å gi kjærlighet hver dag og aldri holde tilbake. Hver eneste dag holder de rundt hverandre. Hver eneste dag kysser de hverandre.

– Vi begynner på nytt hver dag. Det handler om å formidle noe av den kjærligheten du har inni deg til den andre, sier Åge med varme i øynene.

Men hva med de vanskelige dagene? For de kommer vel iblant, de også? Joda, de har selvfølgelig møtt motstand slik som alle andre her i livet. Men da prater de med hverandre. Alltid. Og holder rundt hverandre. Og så tilgir de hverandre. Uansett.

– Det kan være vanskelig, for stoltheten vår ødelegger så mye. Men ingenting er bedre enn hvis den andre vil tilgi deg, sier Gerd.

Inspirerer andre

Med reiser og turer i skog og mark – hver for seg eller sammen, og campingliv på Larkollen camping fra april til september, har Åge og Gerd så mye å glede seg over. I tillegg er Åge veldig glad i å overraske Gerd.

– Åge er veldig romantisk. Han kan plutselig komme med en gave på en vanlig hverdag, en god parfyme eller et pent smykke, sier Gerd og ser bort på Åge.

– Det setter en spiss på hverdagen vår, at vi kan overraske hverandre, sier Åge.

Samtidig er de flinke til å gi hverandre vakre ord med på veien.

– Selv om du har mye å gjøre i hverdagen, ta deg tid til de små ordene før du forsvinner ut av døra. Barna og barnebarna mine sier de blir inspirert av oss, sier Gerd.

– Ja, det er så viktig at de kan få se at det er trygt å våge å elske hverandre. Slik kan vi være gode rollemodeller for de yngre, og på den måten vil det videreføres, sier Åge der han sitter tett, tett inntil Gerd.

Nå har de har faktisk tenkt å kvitte seg med de to separate godstolene sine også. For det er enda tettere hverandre de vil være:

– Det hører ungdommen til å sitte langt fra hverandre. Vi vil være nærmere hverandre, vi, sier Gerd, og legger til:

– At vi to skulle finne hverandre, var som å finne nåla i høystakken.

Artikkelen er først publisert i Allers

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.