«Jeg kollapset etter skilsmissen, selv om vi var enige om at vi ville skilles»

Hva sykdom i barndommen har med en fremtidig skilsmisse som voksen å gjøre? En hel del, oppdaget den svenske forfatteren Ninni Schulman (49).

GAMLE SÅR: Før hun kunne gå videre etter skilsmissen, måtte den svenske forfatteren Ninni Schulman finne ut hvordan en barndom på sykehus hadde preget henne. Følelsen av å bli forlatt og ensom gikk igjen. Foto: Anna-Lena Ahlström
GAMLE SÅR: Før hun kunne gå videre etter skilsmissen, måtte den svenske forfatteren Ninni Schulman finne ut hvordan en barndom på sykehus hadde preget henne. Følelsen av å bli forlatt og ensom gikk igjen. Foto: Anna-Lena Ahlström Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En skilsmisse er aldri lett, og selv om begge parter er enige om brudd, kan det være vondt å skulle gå videre. For den svenske forfatteren Ninni Schulman brast alt etter skilsmissen. Hun forsto etter hvert at sorgen handlet om mer enn selve separasjonen. Men mørket hun havnet i etter skilsmissen fra Niklas som hun hadde vært gift med i tretten år, ble etter hvert til en drivkraft for å finne ut hvem hun var og hva som hadde formet henne. Mange timer i samtaleterapi, lesing av gamle legejournaler og arbeid med en selvbiografi ble veien videre for Ninni.

– Som jeg skriver i boka mi «Flickebarn nr 291», så kræsjet jeg fullstendig i forbindelse med skilsmissen, selv om vi var enige om at det var en riktig avgjørelse, forteller hun.

- Vi ble skilt i februar 2011, og hele den våren var jeg veldig omtumlet og forvirret.

- Tillat deg å være lei deg

Mot slutten av sommeren begynte hun å føle seg bedre. Men i ettertid føles det vanskelig at hun kollapset så totalt foran sine barn.

– Vi gjorde så godt vi kunne og hadde ­barna annenhver uke fra begynnelsen. Den første tiden var veldig vanskelig. Jeg er virkelig lei meg for at barna måtte oppleve det, medgir hun.

Samtidig tenker hun at man i en slik situasjon ikke skal være for hard mot seg selv.

– Iblant synes jeg det stilles litt for høye krav til at fraskilte foreldre skal være venner og samarbeide perfekt. Det er utrolig mye følelser involvert, spesielt i begynnelsen. Jeg tror man skal tillate seg selv å være lei seg og nede for så å bygge opp livet sitt igjen i den takten som passer.

Skilsmissen og etterdønningene etter den førte til at Ninni en gang for alle dykket ned i de barndomsopplevelsene som formet henne. Hun er nemlig født med alvorlig skoliose, skjev rygg. Legene trodde sykdommen skulle kreve hennes liv før hun nådde skolealder. En oppvekst preget av sykehusinnleggelser og ensomhet satte sine spor, og nå kunne hun bearbeide dem.

Sykehusbarn

– Hvis du er blitt forlatt som barn, som jeg ble på sykehuset, eller har andre tilknytningsproblemer fra barndommen, kan en skilsmisse bli ekstra vanskelig. Å få vite det betydde mye for måten jeg taklet det på, sier Ninni.

Rundt halvparten av alle ekteskap ender i skilsmisse. Hva som leder til bruddet, og hvordan det påvirker oss i tiden som følger, er individuelt. Men det finnes en gjenganger bak mange brudd, ifølge psykolog og relasjonsterapeut Liria Ortiz: At den ene parten savner støtte fra partneren i det daglige.

– Det er i større grad kvinner som tar initiativ til skilsmisse. Ikke sjelden er det på grunn av en opplevd ulikhet i relasjonen. De synes helt enkelt at de drar det største lasset hjemme, sier hun.

En annen gjenganger, er at man ikke snakker om følelser.

– Jeg møter ofte par der en eller begge føler seg ensom i forholdet. Man har sluttet å kommunisere, og sakte men sikkert glidd fra hverandre.

Hvordan vi reagerer på brudd avhenger ofte av om du er den som går eller om du blir forlatt, hvor lenge bruddet har ligget i liften, samt årsaken til at relasjonen tar slutt. Men ifølge Liria er det ofte sånn at man fylles av et virrvarr av motsetningsfulle følelser.

– Du kan oppleve både sorg og lettelse. I forhold som har vart lenge har tanken på brudd også gjerne modnet over tid. Det gjør at når avgjørelsen er tatt, så kan det kjennes deilig - selv om du er lei deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.