Lill Lindfors er blitt 80 år:

«Jeg har jobbet for å møte mine egne behov mer enn hennes, om jeg skal være helt ærlig»

Lill Lindfors skulle gjerne ha vært en sånn mormor som alltid er tilgjengelig for barnebarnet. Det er bare ikke blitt sånn.

Jubilant: 12. mai fylte Lill Lindfors, eller Maj Lillemor Lindfors, som hun egentlig heter, 80 år. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
Jubilant: 12. mai fylte Lill Lindfors, eller Maj Lillemor Lindfors, som hun egentlig heter, 80 år. Foto: Agnete Brun/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Datteren Petronella og barnebarnet Tindra er viktige i livet hennes. Lill Lindfors vil gjerne være den perfekte mormor, men medgir at hun ikke helt er der. Hun bor på Öland, og barn og barnebarn er i Stockholm.

– Min drømmesituasjon ville jo vært at jeg var tilgjengelig hele tiden. Jeg vil gjerne være den voksne personen som hun kan fortelle ting til og som ikke sladrer til foreldrene. Være en hun kan ha en fortrolig samtale med, sier hun.

– Jeg tenker at det er en stor ressurs å ha en voksen person som blir en mentor. Det er sånn jeg ser det. Det synes jeg at jeg har viet for lite tid til. Jeg har jobbet for å møte mine egne behov mer enn hennes, om jeg skal være helt ærlig, sier Lill.

Me too

Forbildene er foreldrene Nils og Katri. Moren spesielt. Lill mener hun så andre mennesker på en innsiktsfull, human måte.

- Kanskje hadde det med jobben hennes som sykepleier å gjøre. Dessuten opplevde hun Helsinki under andre verdenskrig. Hun var der for meg også senere i livet da jeg skilte meg. Pappa syntes det var veldig plagsomt. Det inngikk ikke i hans forestillingsverden i det hele tatt, sier Lill og forteller at Katri hadde sine egne erfaringer å hente forståelse fra.

– Faren hennes svek jo da han traff en annen kvinne. Mamma måtte reise tilbake til Finland med sin mamma, min mormor.

Lills eget barnebarn, Tindra, er blitt 15 år og kommer til å ha helt andre forutsetninger enn hva Lill hadde som ung. Det vitner ikke minst beretningene fra Metoo-bevegelsen om. Lill mener det er fantastisk at historien er kommet til overflaten.

– Selv har jeg aldri følt meg rammet. Jeg har alltid kjent at jeg har kunnet si ifra, at jeg har vært ganske bestemt der. Etter hvert ble jeg selv sjef og har kanskje ikke kjent den sterke avhengigheten som man forsto at det har vært i saken med Harvey Weinstein, for eksempel, når man håpet på en rolle, sier Lill.

I vinter var Lill Lindfors på turné. Hun har mistet tellingen over hvor mange det er blitt. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
I vinter var Lill Lindfors på turné. Hun har mistet tellingen over hvor mange det er blitt. Foto: Agnete Brun/Dagbladet Vis mer

Turné som 79-åring

12. mai fylte hun 80, et tall hun betrakter med lyrisk ro.

– Det er som med diktet av Tomas Tranströmer. Jeg har alle årringer inni meg. Inni meg finnes barnet, tenåringen, ungdommen, minner som kan påvirke meg følelsesmessig.

– Jeg kan gå og balansere på en kantstein fordi det var det så gøy å gjøre som barn. Jeg bærer med meg alle aldre, akkurat som treet, som bærer sine årringer.

Med tidens gang er det uunngåelig at venner har falt fra. Og med tanke på Lill Lindfors’ vennskapskrets, er det folkekjære svenske navn som savnes av mange. Navn som den tidligere samboeren Brasse Brännström, hans parhest Magnus Härenstam, ekvilibristen Robert Karl Oskar Broberg og erke-entertaineren Barbro «Lill-Babs» Svensson.

– Det er klart at det påvirker meg. Savnet dukker jo opp gang på gang. Det er mennesker som har stått meg nær som ikke finnes lenger. Jeg kan ikke ringe opp Brasse og drodle ideer, sier Lill.

– Men energien deres finnes fortsatt, vil jeg gjerne tenke. Innimellom blir man minnet på ting man har opplevd eller har hatt felles. Du hører et musikkstykke, og da kan det komme opp bilder i hodet. Og da lever de jo. Hører jeg en sang med Lill-Babs på radioen, så tenker jeg på siste gangen vi pratet i telefonen. Da får jeg et bilde av henne.

I vinter har hun vært på nok en turné, uvisst hvilket nummer det er i rekken. Det er ikke akkurat som om hun har noe å bevise, men hun drar likevel.

– Delvis er det vitaliserende. Det er lystbetont å jobbe med musikk, og det ligger en utfordring der. På et eller annet vis tiltaler det forfengeligheten. Like plagsomt som det er hvis det ikke går bra, like herlig er det når det går bra.

I 1993 var Lill Lindfors programleder for Filmfestivalen i Haugesund, der Amanda-statuetten deles ut. 
Foto Helge Hansen/NTB Scanpix
I 1993 var Lill Lindfors programleder for Filmfestivalen i Haugesund, der Amanda-statuetten deles ut. Foto Helge Hansen/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.