Oppdragelse: Besteforeldre og barnebarn

- Jeg har en fantastisk mulighet til å styrke selvfølelsen deres

Besteforeldres rolle er viktigere enn du tror. Her får du tipsene fra en bestemor - og en professor.

BESTEMORS ROLLE: Gerd Holmaas Nævdal (55) er ikke i tvil om at besteforeldre bør være en solid støtte. Her er hun med ett av sine barnebarn, Max. Foto: Privat.
BESTEMORS ROLLE: Gerd Holmaas Nævdal (55) er ikke i tvil om at besteforeldre bør være en solid støtte. Her er hun med ett av sine barnebarn, Max. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Omsorgen min er på «kosestadiet» - sitte i fanget, pusle sammen, lese bok, ligge på gulvet og bygge klosser. Ren luksus, med andre ord!

Seksbarnsmoren Gerd Holmaas Nævdal (55) snakker om forholdet til sine fire barnebarn i alderen ni måneder til fire år. Hun ønsker å være en bestemor som stiller opp for både egne barn og barnebarn når de behøver det.

Og som hun selv sier:

- Jeg elsker det!

- Sett ord på det du ser

55-åringen har som barne-og ungdomsarbeider jobbet lenge i barnehage, i dag ved en barneskole. Hun vet hvor viktig det er å lære barna å være glad i seg selv fra tidlig alder. Gerd er ikke i tvil om at hun og mannen Sigmund som besteforeldre kan være en god støtte her.

- Når jeg møter barnebarna, har jeg en fantastisk mulighet til å styrke selvtilliten og selvfølelsen deres, tenker jeg. Jeg setter ord på det jeg ser, altså ikke bare «nå var du flink». Jeg sier «nå var du flink til å bygge den klossen oppå den andre», «nå var du snill som delte den leken med broren din», forteller Gerd mens hun fortsetter:

- Jeg prøver å ikke gå i fellen med «nå var du flink å spise». Å spise er en naturlig og livsnødvendig ting, og ikke noe du trenger å øve på å bli flink i.

Professor: - Besteforeldre er en kjemperessurs

Å bygge opp en god selvfølelse er noe av det fremste ulike omsorgspersoner for barnet må hjelpe til med, mener Willy-Tore Mørch, professor og spesialist på barn og unges psykiske helse ved Norges arktiske universitet.

Her kan besteforeldre være en kjemperessurs, bedyrer han.

- Men for at besteforeldre skal kunne hjelpe barnebarna med å bygge opp en god selvfølelse, er det nødvendig å vite hva dette faktisk betyr. Selvfølelse er hvilken følelse barnet har overfor seg selv. «Er jeg et er bra menneske? Er jeg godt likt av andre? Er jeg flink til noe? Er jeg en glad person?». Med en god selvfølelse har man motstandsdyktighet mot belastninger som kommer senere i livet, forklarer Mørch.

Besteforeldres styrke

Noen ganger kan det være lettere for besteforeldre enn for foreldre å veilede eller hjelpe barna slik at de blir trygge på seg selv på grunn av den ekstra tiden mange besteforeldre har tilgjengelig, mener professor Mørch.

- Besteforeldrene har i utgangspunktet den fordelen at de ikke har totalansvaret for barnets oppvekst men kan velge friere hva de vil tilby barnet av opplevelser. De kan ta med barna på aktiviteter og opplevelser på tidspunkter der foreldrene må ta seg av andre oppgaver i hjemmet eller på jobb, sier Mørch.

Han mener samtidig at det alltid er en god start å gjøre noe sammen med barnet også når foreldrene er med. Da bygges det opp gode og trygge relasjoner mellom barnet og besteforeldrene, ifølge professoren:

- Barn knytter seg til flere omsorgspersoner, som regel foreldrene. Men de kan også knytte seg til andre nære omsorgspersoner som besteforeldre og barnehagepersonale.

- Trygg tilknytning innebærer at omsorgspersonene blir den trygge basen for barnet som det kan flykte tilbake til når det føler utrygghet i utforskningen av verden. Det er viktig at besteforeldrene også blir en slik trygg base, mener Mørch.

Når det er blitt en trygg tilknytning mellom barnet og besteforeldrene kan man gradvis være mer og mer sammen med barnet alene, understreker professoren.

PROFESSOR: Willy-Tore Mørch, professor og spesialist på barn og unges psykiske helse ved Norges arktiske universitet. Foto: UIT.
PROFESSOR: Willy-Tore Mørch, professor og spesialist på barn og unges psykiske helse ved Norges arktiske universitet. Foto: UIT. Vis mer

- Da åpner det seg en mulighetenes verden med hva barnet og besteforeldrene kan gjøre sammen. Det kan være lurt å gjøre noe sammen med barnet som bare besteforeldrene gjør. Da har de et privilegium sammen, sier han og legger til:

- Jeg husker en bestefar som lærte barnebarnet å bruke kniv, noe foreldrene vegret seg mot fordi de var redd barnet skulle skade seg. Men bestefar lærte barnet trygg bruk av kniv og det ble deres store «jeg-og-bestefar-aktivitet».

Skryt og grensesetting

- Besteforeldrene bør ikke overta ansvaret for oppdragelsen eller overprøve foreldrenes foreldreskap - med mindre det skulle være skadelig omsorg. Der har besteforeldrene de samme forpliktelser som andre til å gripe inn, eventuelt sende bekymringsmelding til barnevernet, sier Mørch.

Gerd mener at det viktigste hun som bestemor kan gjøre for barnebarna, er å skryte og være positiv.

- Formaninger og irettesetting er det foreldrene som stort sett trenger å gjøre. Men jeg er tydelig på hvilke regler som gjelder, også overfor barnebarna. Av typen «vi kaster ikke ball inne i stuen», understreker hun.

Professoren mener det er lurt å tenke på at besteforeldrene var foreldrenes foreldre. De har derfor både gode og noen ganger mindre gode relasjoner seg imellom.

AVSTANDSFORHOLD: Her er Gerd med datteren Ann Cecilie som bor i Skottland med sønnen og mannen sin. At barnebarnet til Gerd bor så langt borte, er ingen hindring for hennes rolle som bestemor. Foto: Privat.
AVSTANDSFORHOLD: Her er Gerd med datteren Ann Cecilie som bor i Skottland med sønnen og mannen sin. At barnebarnet til Gerd bor så langt borte, er ingen hindring for hennes rolle som bestemor. Foto: Privat. Vis mer

- Heldigvis er relasjonen mellom dem oftest gjennomgående god, men det kan oppstå uenighet om barneoppdragelse nettopp fordi begge parter har praktiske erfaringer med hverandre, sier han.

Professoren kommer med følgende råd til besteforeldre:

  • Det er ikke lurt å «snakke med» foreldrene om barneoppdragelse bare når det er utfordringer. Det er en god innfallsvinkel å ha samtaler med foreldrene om barnets utvikling og atferd hele tiden.
  • Gi positive kommentarer og tilbakemeldinger og spør foreldrene om råd om hvordan takle spesielle situasjoner.
  • La foreldrene føle at de er i ledelsen. Da blir det enklere å ta opp ting som bekymrer deg.

Lange besøk

Barnebarna til Gerd og mannen Sigmund bor ikke i nærheten av dem. En av de største forskjellene på omsorgen fra besteforeldrene i forhold til foreldrenes, er da den daglige omsorgen.

Men det er ikke bare negativt, mener Gerd.

- Fordelen med det, er at når de kommer på besøk, så blir de gjerne en hel helg eller lenger, altså med overnatting. Og det er kos!

TRYGT: Gerd håper at barnebarna alltid vil føle seg trygge på at de kan komme til henne for å snakke når de trenger det. Foto: Privat.
TRYGT: Gerd håper at barnebarna alltid vil føle seg trygge på at de kan komme til henne for å snakke når de trenger det. Foto: Privat. Vis mer

- En trygg havn

Om fremtiden tenker Gerd at hun som bestemor skal gi barnebarna solid støtte gjennom livene deres.

Når barnebarna blir eldre, håper hun at de er trygge på besteforeldrene, at de vet at bestemor og bestefar har tid til å lytte og gi gode råd om de trenger det.

At barnebarna vet at de kan komme til dem med vanskelige ting.

For besteforeldre har en viktigere rolle enn mange kanskje tror:

- I en travel hverdag kan vi som besteforeldre bare være en trygg havn, en stille krok, eller en varm seng hvis det er det de trenger, smiler Gerd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.