Oppdragelse: Besteforeldre og barnebarn

- Jeg har en fantastisk mulighet til å styrke selvfølelsen deres

Besteforeldres rolle er viktigere enn du tror. Her får du tipsene fra en bestemor - og en professor.

BESTEMORS ROLLE: Gerd Holmaas Nævdal (55) er ikke i tvil om at besteforeldre bør være en solid støtte. Her er hun med ett av sine barnebarn, Max. Foto: Privat.
BESTEMORS ROLLE: Gerd Holmaas Nævdal (55) er ikke i tvil om at besteforeldre bør være en solid støtte. Her er hun med ett av sine barnebarn, Max. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Omsorgen min er på «kosestadiet» - sitte i fanget, pusle sammen, lese bok, ligge på gulvet og bygge klosser. Ren luksus, med andre ord!

Seksbarnsmoren Gerd Holmaas Nævdal (55) snakker om forholdet til sine fire barnebarn i alderen ni måneder til fire år. Hun ønsker å være en bestemor som stiller opp for både egne barn og barnebarn når de behøver det.

Og som hun selv sier:

- Jeg elsker det!

- Sett ord på det du ser

55-åringen har som barne-og ungdomsarbeider jobbet lenge i barnehage, i dag ved en barneskole. Hun vet hvor viktig det er å lære barna å være glad i seg selv fra tidlig alder. Gerd er ikke i tvil om at hun og mannen Sigmund som besteforeldre kan være en god støtte her.

- Når jeg møter barnebarna, har jeg en fantastisk mulighet til å styrke selvtilliten og selvfølelsen deres, tenker jeg. Jeg setter ord på det jeg ser, altså ikke bare «nå var du flink». Jeg sier «nå var du flink til å bygge den klossen oppå den andre», «nå var du snill som delte den leken med broren din», forteller Gerd mens hun fortsetter:

- Jeg prøver å ikke gå i fellen med «nå var du flink å spise». Å spise er en naturlig og livsnødvendig ting, og ikke noe du trenger å øve på å bli flink i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.