Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): For Jana Weidemann (60) startet det med et brev og en fortelling.
– En dag fortalte mamma meg om ensomheten etter at moren hennes ble tatt av Gestapo. Historien fascinerte meg, og jeg skrev det ned etterpå. Da kjente jeg også at jeg var klar til å begynne det veldige arbeidet det er å nøste opp i en stor og krevende familiehistorie, sier Jana.
– Det fordrer stor innsatsvilje, energi og interesse, samt utholdenhet.
Brevene som mormoren skrev mens hun var i Gestapos fangenskap, ga Jana den drivkraften hun trengte for å gå inn i de mørke og lysere sidene av familien Gráf.
– Jeg var så nysgjerrig på brevene. De var skrevet på tysk, fordi de måtte gå gjennom tysk sensur. Jeg begynte å oversette brevene, ord for ord. Skoletysken ble vekket til live, og til slutt fikk brevet en mening, forteller Jana engasjert.
Hun skildrer hvordan slekten stadig kom nærmere og ble mer og mer levende for henne. Mormorens brev, Gestapos forhørsprotokoller fra Berlin og gamle foto, ga grunnlaget for å forstå små brokker av mormorens liv. Bit for bit satte hun dem sammen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.