Ingrid Bjerkås konfronterte Quisling og Terboven:

Ingrids brev fikk nazistene til å se rødt

Ingrid Bjerkås ble stemplet som psykisk syk og sendt til Grini for sine brev til Quisling og Terboven.

SINT: Ingrid Bjerkås klarte ikke å la være å vise sin motstand mot nazistene i Norge. Til slutt ble hun sendt til den tyske fangeleiren Grini. Foto: NTB Scanpix
SINT: Ingrid Bjerkås klarte ikke å la være å vise sin motstand mot nazistene i Norge. Til slutt ble hun sendt til den tyske fangeleiren Grini. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Artikkelen ble første gang publisert i februar 2020.

«Herr Quisling. Etter å ha hørt talen deres i radio i går, mener jeg å ha rett og plikt til å henvenne meg til Dem på denne måten.»

Slik starter det sinte brevet sendt fra Kringsjåveien 8 på Jar 6. september 1941. Avsenderen var den 39 år gamle husmoren Ingrid Bjerkås.

I brevet ber hun innstendig Vidkun Quisling, Hitlers forbundsfelle i okkupasjonen av Norge under 2. verdenskrig, om å trekke seg mens det ennå er tid. Hun ber ham om å oppløse partiet Nasjonal Samling (NS).

«Hvordan våger De Herr Quisling å forlokke og forføre nordmenn til å bli landsforedere, kongesvikere og forbrytere mot sitt eget folk, til skjensel for hele verden og til usselhet blant sine egne?»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.