Nostalgi: Julekort

I mange år fikk du lavere porto dersom du nøyde deg med fem ord

I over 130 år har vi sendt hverandre kort til jul. Tradisjonen lever fortsatt, selv om de fleste nå velger den digitale varianten av julekortet.

Folkelig humor: Motivene på julekortene har forandret seg ganske mye siden de ble vanlige på 1890-tallet. Foto: Knut Falch/NTB
Folkelig humor: Motivene på julekortene har forandret seg ganske mye siden de ble vanlige på 1890-tallet. Foto: Knut Falch/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Jula 1883 ble det første norske julekortet postlagt. Bare to år seinere var julekortene blitt så populære at det ble nødvendig å bruke ekstramannskaper for å avvikle juletrafikken ved Christiania postkontor. Forløperen til julekortene var såkalte overrekkingskort. Det var kort som ikke ble sendt i posten, men som ble overrakt personlig fra sender til mottaker. Slike kort ble svært populære i Europa utover 1800-tallet.

I 1843 kom det første «ekte» julekortet, med motiver som viste engelske juleskikker og med en julehilsen trykket på kortet.

Glædelig jul

Det aller første norske julekortet skal være trykket og utgitt av F. Beyer i Bergen. Motivet var to bondekoner som satt ved et dekket bord og drakk kaffe. Under sto det «Glædelig jul», og på baksiden var det skrevet «Julen 1870».

Men det var altså først i 1883 at det ble tillatt for private å trykke og utgi postkort. Et julekort fra dette året viser en fjøsnisse som kaster snøballer mot et gjerde. Mønsteret i snøen danner ordene «Glædelig jul». Et annet motiv fra samme år viser Stortorvet og Domkirken i Kristiania. Formålet med julekortet var den gangen, som nå, å sende en hilsen til familie og venner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.