Alder ved inngåelse av ekteskap

I 26 år var Anne Guri (65) og Sven Erik (69) samboere - så fridde hun i et lyskryss

- Vi måtte vi jo gifte oss før han ombestemte seg!

GIFT: Etter nesten tre tiår sammen valgte Anne Guri (65) og Sven Erik (69) å gifte seg. Foto: Privat
GIFT: Etter nesten tre tiår sammen valgte Anne Guri (65) og Sven Erik (69) å gifte seg. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Mannen min har faktisk brukt mine bryllupsnotater i jobben sin når han har holdt foredrag om prosjektstyring og planlegging!

Anne Guri Hegre Nørholm ler.

Hun syns det er artig at mannen Sven Erik (69) var såpass imponert over konas bryllupsforberedelser at han valgte å bruke dem som eksempel i jobbsammenheng.

Men så er heller ikke trønder-parets brylluphistorie helt som alle andres.

Anne Guri og Sven Erik hadde nemlig bodd sammen i 26 år før de i 2012 valgte å bli smidd i hymens lenker i en alder av henholdsvis 59 og 63 år.

Eldre førstegangsgifte

Samtidig er det flere og flere par i Norge som velger å gjøre som de to. Statistikk viser nemlig at vi blir stadig eldre før vi gifter oss.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er mye vanligere å gifte seg i voksen alder i dag enn for nærmere 40 år siden.

I 1980 var gjennomsnittsalderen for førstegangsgifte kvinner 23,3 år, og for førstegangsgifte menn 25,9.

I 2017 var tallet steget til 32,3 år for førstegangsgifte kvinner, og 34,9 år for førstegangsgifte menn.

  • Noe av årsaken er at flere skiller seg, og gifter seg på nytt. Likevel viser tallene at langt flere venter med å gifte seg for første gang.
  • I 1980 var det bare 3 av 1000 kvinner som giftet seg for første gang etter at de var fylt 50 år. I 2010 var tallet økt til 8 av 1000, nesten en tredobling.
VIELSEN: I april 2012, tre uker etter Anne Guris frieri, ble hun og Sven Erik erklært gift. Foto: Privat.
VIELSEN: I april 2012, tre uker etter Anne Guris frieri, ble hun og Sven Erik erklært gift. Foto: Privat. Vis mer

Tre uker etter frieriet

- Det var faktisk jeg som valgte å fri til Sven Erik, forteller Anne Guri videre til Vi.no.

Sven Erik hadde alltid sagt at han ikke ville gifte seg siden han var fornøyd med forholdet slik det var. Begge hadde et tidligere ekteskap bak seg, de hadde hver sine barn, de hadde det allerede trygt nok sammen.

RASK PLANLEGGING: - Man trenger ikke bruke mange år og vanvittig mye penger på et bryllup. Og dessuten måtte vi jo gifte oss før han ombestemte seg, ler Anne Guri. Her er hun og mannen, Sven Erik, på en ferietur sammen. Foto: Privat.
RASK PLANLEGGING: - Man trenger ikke bruke mange år og vanvittig mye penger på et bryllup. Og dessuten måtte vi jo gifte oss før han ombestemte seg, ler Anne Guri. Her er hun og mannen, Sven Erik, på en ferietur sammen. Foto: Privat. Vis mer

Men Anne Guri ville likevel gifte seg. Hun hadde en romantisk forestilling om hvor fint alt ville bli; hvit kjole, brudepiker og brudesvenner, koselig selskap.

Så, i 2012, på selveste skuddårsaften, var de to på vei til et seminar. Mens det regnet, stoppet de i et lyskryss. Da valgte Anne Guri å fri til sin kjære.

- Jeg tror han syns at det var så mye å forholde seg til der og da at han bare sa ja! ler Anne Guri.

Da kastet de seg rundt. På tre uker skaffet Anne Guri prest, lokale, hvit kjole på salg, brudepiker og svenner og sendte ut invitasjoner. Så ble det bryllup.

- Man trenger ikke bruke mange år og vanvittig mye penger på et bryllup. Dessuten måtte vi jo gifte oss før han ombestemte seg!

Latteren sitter løst.

Tilbakemeldingene fra familie og venner var utelukkende positive.

- Alle sammen syns det var artig. Og ungene våre hadde jo mast lenge om at vi burde gifte oss, de åtte barnebarna våre også, smiler Anne Guri.

- Vet hva man vil ha i eldre alder

Parterapeut Jane Helen N. Fossdal, tror også at en av årsakene til at flere gifter seg i senere alder er at man tar lengre utdannelse.

Derfor velger eldre kvinner en yngre partner

- Og så vil man kanskje leve ut livet litt mer først, man vil kanskje ikke binde seg slik så tidlig. I tillegg kan man jo i dag få barn sammen uten å «måtte» gifte seg, men heller være samboere, sier Fossdal til Vi.no.

Parterapeuten tror man vet mer hva man vil ha når man er eldre.

- Flere har kanskje sett brudd hos venner. Og man har muligens klart seg selv så greit som ugift i alle år, at det ikke føles nødvendig å gifte seg, legger Fossdal til.

- Gift deg når du føler for det

Anne-Guri tror at det at flere gifter seg i eldre alder handler om at særlig kvinners stilling har endret seg i løpet av de siste årene.

- Kvinner er mer selvstendig rent økonomisk, mer fristilte, og ikke avhengig av mannen som sådan. I tillegg føler man kanskje ikke det samme presset fra omgivelsene om å gifte seg, sier Anne Guri mens hun legger til:

- Da jeg var ung var det mange som så ned på dem som bare var samboere uten å være gift. Alle slike holdninger har endret seg.

Selv om trønderen giftet seg i eldre alder, er det ikke slik at hun nødvendigvis vil anbefale andre å vente til opp i årene før de gifter seg.

- Jeg syns at folk skal gifte seg når de selv føler for det. Jeg syns at man skal gifte seg hvis man har lyst å formalisere forholdet mer, gjerne. I Norge er man jo bedre sikra rent økonomisk når man er gift. Og selv tenker jeg at det er fint å holde på noen gamle tradisjoner siden så mye annet i samfunnet går utenfor rammene, reflekterer 65-åringen.

Samtidig er skilsmissestatistikken høyere enn før, men Anne Guri tror likevel at det kan komme noe positivt ut av det.

- Det er mer akseptert på den måten at man ikke trenger å være i ekteskapet dersom det ikke er noe bra og det ikke fungerer, sier hun.

Så kommer latteren igjen:

- La folk gifte seg når de føler for det, så får de heller gå på en smell om det ikke går!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.