Søndag er fastelavn

Hvorfor i all verden spiser vi boller med krem til fastelavn?

Fastelavn er en fråtsefest med røtter helt tilbake til middelalderen. Men hvor kommer krembollene fra?

Lag fest for familie og venner og med kakao og saftige, nystekte boller med krem. Foto: Synøve Dreyer
Lag fest for familie og venner og med kakao og saftige, nystekte boller med krem. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Artikkelen er første gang publisert 22.februar 2020, og oppdatert 14.februar 2021.

Fastelavn feires etter gammel skikk sju uker før første påskedag, og i år er datoen 14. februar. Da baker vi boller og pynter bordet med fastelavnsris.

Våre beste bolleoppskrifter får du i bunnen av denne artikkelen!

Les også: Seks kaker uten vanlig sukker

Fastelavnsboller kan fylles med både mandelmasse, syltetøy og krem. Foto: Aller Media
Fastelavnsboller kan fylles med både mandelmasse, syltetøy og krem. Foto: Aller Media Vis mer

Fastelavn er opprinnelig en katolsk feiring som vi også feirer i protestantiske Norge. Opprinnelig var fastelavn en fråtsefest i forkant av fasten, og selv om det ikke lenger er så vanlig å faste, har vi beholdt festen.

Ettersom fasten før påske var både lang og streng (seksuell avholdenhet hørte også med), følte nok folk flest et visst behov for å slå seg løs før alvoret begynte. Fra mange land hører vi om forskjellige leker, spill og opptog som fant sted på denne tiden.

I mange land er inngangen til fasten forbundet med karneval. Det er også vanlig å plukke inn bjørkekvister og pynte med fargede fjær.

Fastelavnssøndag

Opprinnelig ble dagen kalt fleskesøndag eller feitesøndag, og kjøtt, fet suppe og melboller sto på menyen. Disse melbollene er trolig opphavet til fastelavnsbollene vi spiser i dag.

Fastelavnssøndag var dagen for fråtsing. Noen steder var skikken at man skulle spise ni ganger i hvert hjørne av stua, for å sikre mat hele resten av året.

Å bake fastelavnsboller var først et velstandsfenomen i byene. På landsbygda i Norge hører vi først om dette på begynnelsen av 1900-tallet.

Fastelavnsriset

Det vi likevel mest forbinder med fastelavn er riset, som opprinnelig ikke har noe med fastelavn å gjøre. I hedensk tid ble bjørkeriset sett på som et fruktbarhetssymbol. Derfor fikk særlig barnløse kvinner en omgang med riset for å gjøre dem fruktbare.

Det var spesielt unge jenter og barnløse som fikk smake riset. Når en ung mann møtte en ung jente på veien, slo han henne med riset. Det var også en utbredt skikk blant kjærester å rise hverandre, og det var barnas spesielle rett å få lov til å piske de voksne våkne om morgenen. Prisen for risingen var alltid en bolle , derav tradisjonen med fastelavnsboller.

At vi knytter riset til fastelavn er mer et tegn på at våren er i anmarsj. Kjøper du fastelavnsris pyntet med fjær og med et kløvermerke på, går pengene til Norske kvinners sanitetsforening som støtter forskning på kvinnehelse.

Festdag

Tidligere Allers-spaltist Brita Blomqvist, som dessverre døde i august 2020, har fortalt at da hun var liten, var fastelavnssøndag nesten sidestilt med julaften. Moren hennes laget ris, som ikke bare var pyntet med fargerike fjær, men med masse små pakker med godterier og andre overraskelser.

Avdøde Brita Blomqvist hadde gode barndomsminner fra Fastelavnssøndag. Foto: Siv-Elin Nærø
Avdøde Brita Blomqvist hadde gode barndomsminner fra Fastelavnssøndag. Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer

Ikke nok med det: Risene gjemte hun på finurlige steder rundt i huset, og barna var oppe av sengen tidlig søndag morgen for å lete etter risene. Det var ikke alltid enkelt å finne dem, for moren var ganske oppfinnsom når det gjaldt gjemmesteder. Når risene var funnet, var det inn på soverommet til foreldrene, som ble pisket våkne, mens de ropte: «Fastelavnsris, stå opp din gris!» Denne skikken videreførte Brita til egne barn, som syntes det var like morsomt. Kanskje en idé hvis du selv har barn eller barnebarn?

Svenske semler

I Sverige dukket semlen, også kalt «fettisdagsbulle» opp først på 1500-tallet. Da laget man et hull i bollen, tok ut innmaten og fylte den med krem eller en blanding av varm melk og smør.

Først på 1700-tallet begynte svenskene å bruke mandler i semlen. Selve navnet semle kommer fra det latinske navnet «simila» som betyr hvetemel. Før i tiden spiste man bare semler på feittirsdagen.

«Semlor» er svenskenes svar på fastelavnsbollen. Den får du kjøpt i nesten hele februar og statiskikken viser at hver svenske spiser 3-4 semler hver i året, så semler er et svært populært bakverk hos våre naboer.

Svenskene fyller bollene med mandelmasse og krem, mens hos oss er det tradisjone med bare krem som fyll i fastelavensbollene. Foto: Aller Media
Svenskene fyller bollene med mandelmasse og krem, mens hos oss er det tradisjone med bare krem som fyll i fastelavensbollene. Foto: Aller Media Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.