Eldre homofile

Hvis Aasmund viste hvem han var, kunne han miste jobb og bolig

Nå kan Aasmund Robert Vik (71) feire 50 år med homokamp.

FRIVILLIG: Aasmund Robert Vik har engasjert seg i homokampen siden han var 21 år, og homofili var ulovlig. Foto: Camilla Hjelmeseth
FRIVILLIG: Aasmund Robert Vik har engasjert seg i homokampen siden han var 21 år, og homofili var ulovlig. Foto: Camilla Hjelmeseth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Den årlige festivalen Oslo Pride som feirer likestilling og mangfold blant kjønn og seksualiteter er godt i gang.

Men skeive har ikke alltid blitt feiret slik som dette.

Aasmund er en av seniorene som har vært med på kampen for likestilling fra dag én.

Mørk fortid

Som 21-åring, for 50 år siden, ble han medlem i Den norske forening av 1948, også kjent som DNF-48.

- Jeg hadde fri en helg i oktober 1968 fra Romerike Folkehøyskole, og da dro jeg på mitt første treff i Oslo.

Han mimrer tilbake til da de som skulle på treffet ikke engang turte å gå av på riktig holdeplass i frykt for å bli avslørt. De fleste gikk av på holdeplassen før eller etter.

- Da jeg kom innafor døra så jeg det jeg i hele min bevisste alder hadde lengtet etter: Menn som danset med menn, og damer med damer. Jeg følte med en gang at her hører jeg hjemme. Nå har jeg kommet fram, forteller Aasmund om fortida med sterk stemme.

På den tiden var det ulovlig å være homofil, og Aasmund forteller at man kunne miste både jobb og bolig hvis man ble røpet.

- Du måtte oppføre deg fullstendig streit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.