Strikkenestor Annemor Sundbø:

– Hvert plagg har sin historie

– Kvinner strikket ullklær til sine kjære for å gi dem varme og velsignelse, forteller Annemor Sundbø, som har viet livet til å ta vare på norsk strikkekultur.

FANT ÅNDEN I FILLEHAUGEN: Mønsteret i torridalskofta er blant de eldste vi kjenner til. Denne med monogram på brystet, som Annemor har på, er fra cirka 1880. Hun sitter i en liten del av fillehaugen, som hun har hentet kunnskap fra. Foto: Eva Kylland
FANT ÅNDEN I FILLEHAUGEN: Mønsteret i torridalskofta er blant de eldste vi kjenner til. Denne med monogram på brystet, som Annemor har på, er fra cirka 1880. Hun sitter i en liten del av fillehaugen, som hun har hentet kunnskap fra. Foto: Eva Kylland Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Panneluggen til Annemor Sundbø (70) er like naturlig hvit nå, som den var kullsvart for 36 år siden, da hun kjøpte Torridal Tweed og Ulldynefabrikk. Der ble ullfiller resirkulert. Folk fra hele landet sendte utslitte plagg til fabrikken i Kristiansand. Det ga avslag i prisen på dyner, tepper og soveposer.

Med fabrikken fulgte et råvarelager, hele 16 tonn strikkefiller. Siden den nybakte fabrikkdirektøren var tekstildesigner og faglærer i vev og tegning, forsto hun raskt at fillene var kulturskatter.

– Ullklærne pirret nysgjerrigheten min. De fortalte historier om nød, fattigdom, nøysomhet, skaperkraft og kjærlighet. Jeg så en mulighet, forsto at hvert plagg med sitt mønster hadde en historie. De var strikket i løpet av omtrent hundre år.

– Det ble en oppgave for meg å dykke ned i fillehaugen, samle, forske og overlevere strikkekultur. Da jeg begynte, fantes det få strikka hverdagsplagg i museene våre.

Koftearven

Hun endte opp med å ta vare på ett tonn filler. Ullklærne var grundig lappet og stoppet, for at de så lenge som mulig skulle kunne beskytte nye generasjoner mot kulden her i nord. De minst slitte delene av et plagg ble gjerne brukt til å sy et nytt, da kunne for eksempel en genser bli til en varm ullunderbukse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.