Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!
- Jeg husker at Morten hadde mye stæsj og skinnremmer på seg, at Paul hadde lusekofte og at Magne hadde høyt hår. Og at de var veldig sultne – de var jo unge og fattige og jeg måtte bestille doble smørbrød til dem, forteller Hege Duckert, stabsleder for kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, til Vi.no.
Som kulturjournalist for Dagbladet fulgte Duckert blant annet en av verdens største popgrupper. Det var starten på 80-tallet og karrieren til A-ha var i ferd med å ta av.
Hun husker godt det første intervjuet hun gjorde med A-ha på en kafe rett ved siden av Stortinget i forbindelse med deres første plate.

Duckert traff også Morten Harket, Magne Furuholmen og Paal Waaktar Savoy flere ganger i London. En av gangene mens de spilte inn musikkvideoen til Hunting high and low og flere ganger hos plateselskapet.

Ville tilstander
A-ha ga ut en tidlig versjon av monsterhiten Take on me på single høsten 1984. Den nådde en tredjeplass i Norge, ifølge Store norske leksikon. Da en ny versjon ble laget i 1985, sammen med en uforglemmelig musikkvideo, ble det ville tilstander. Bandet ble verdenstjerner.
- Jeg husker en wow-atmosfære, en «skjer dette?»-følelse, både hos dem og hos meg. Gjennombruddet var videoen til Take on me, som veldig mange var opptatt av, forteller Duckert.
Morten Harket og A-ha ble de første norske artistene som gikk til topps i USA. Samme år toppet oppfølgersinglen The Sun Always Shines On TV Storbritannias spillelister.

Etter dette fulgte en lang liste med hits. Bandets tre først album Hunting High and Low (1985), Scoundrel Days (1986) og Stay On These Roads (1988) ble bestselgere i mange europeiske land. I 1987 hadde også A-ha tittelsangen til James Bond-filmen The Living Daylights.
Fulgte A-ha
Aller best husker Duckert turneen i Nord-Amerika hvor hun fulgte A-ha fra Vancouver, via Seattle og San Fransisco til Los Angeles, der de spilte tre utsolgte konserter. Hun forteller at også Michael Jackson og Sophia Loren kom for å se dem spille i Los Angeles.

- Dette var jo før mobiltelefonens tid, så nesten hver natt ble jeg vekket av telefonen på hotellrommet ved fem-seks-tiden, av jenter som ringte desperat fra Norge og andre steder for å finne Morten. Overalt hvor vi kom var det skrikende jenter, forteller Duckert.
Personlig utstråling
Ifølge Duckert var det mange faktorer som gjorde A-ha så store.
- Det var kombinasjonen av musikalsk originalitet, velkjent pop-faktor og personlig utstråling. Harket så jo ut som en popstjerne på alle måter, og sang som en Gud.
Hun beskriver Morten Harket som nysgjerrig, kunnskapstørst, original, uredd, varm og noen ganger veldig morsom.

Lek og alvor
Duckert minnes også den rare blandingen av lek og alvor som preget A-ha.
- De var stengt inne på hoteller og i busser med livvakter på slep, likevel var de tre spretne, lekne unggutter som kastet hverandre, og meg, i hotellbassenget, og lekte seg med japansk elektronikk. De var kontaktsøkende og ute etter et snev av normalitet i hverdagen.
Fra 1986 var A-ha mye på turné. I 1991 spilte de for 198 000 på Maracanã Stadion i Rio de Janeiro.
Duckert har også noen egne favoritter fra A-has katalog.
- Det blir jo ren, personlig preferanse. Jeg er mest glad i Hunting High and Low, I’ve been losing you og Stay on these roads, pluss den eksepsjonelle coverversjonen av Crying in the rain.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.