«Ukjent arving» sesong 2:

Hvem skal arve 15 millioner?

NRK-serien «Ukjent arving» ble en stor suksess. Nå fortsetter jakten på flere arvinger og spesielle livshistorier. Hvem var mannen som etterlot seg 15 millioner, men tilsynelatende ingen arvinger?

STERKE MØTER: - Historiene har tatt oss i uventede retninger. Det er sterkt å fortelle mennesker om slektninger de kanskje aldri har hørt om, sier Tarjei Strøm, programleder for «Ukjent arving». Foto: Anette Berentsen/NRK
STERKE MØTER: - Historiene har tatt oss i uventede retninger. Det er sterkt å fortelle mennesker om slektninger de kanskje aldri har hørt om, sier Tarjei Strøm, programleder for «Ukjent arving». Foto: Anette Berentsen/NRK Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Disse historiene har tatt oss i uventede retninger. Hadde vi aldri avdekket dem, hadde for eksempel ikke Alette fått vite om sin mor, sier Tarjei Strøm, programleder for NRK-serien «Ukjent arving», til Vi.no.

Han snakker om episoden «Skjønnhetsdamens hemmelighet» der livet til avdøde Betzy Dahl nøstes opp. Det viser seg at Betzy hadde levd et høyst uvanlig liv og at hun hadde en bortadoptert datter i København. Episoden ble sett av 900 000 seere.

– Det er sterke opplevelser å fortelle mennesker om slektninger de kanskje aldri har hørt om. Plutselig er vi hjemme hos noen. Det er så sensitivt at jeg må ta ut alt som programleder og menneske, sier Strøm.

13 millioner kroner ble fordelt på 21 ukjente arvinger i løpet av første sesong som ble sendt på NRK i høst. I snitt så 740 000 hver episode. Nå er teamet bak serien i gang med sesong 2. Første episode ferdigstilles i disse dager og nye opptak er på gang.

– Det er fantastisk å være i gang igjen med nye og spennende historier! Går alt som vi tror og planlegger, skal vi være «på lufta» igjen en gang neste år, sier Strøm.

Fulgte magefølelsen

«Ukjent arving» tar utgangspunkt i at det hvert år dør mellom 10 og 20 nordmenn som ikke har oppgitt livsarvinger eller skrevet testament, og der myndighetene ikke klarer å finne den rettmessige arvingen. Pengene tilfaller da staten, som igjen fordeler arven til frivillige organisasjoner. NRK undersøker om det kan finnes rettmessige arvinger til disse personene likevel. I Sverige er det laget tre sesonger av serien, to av dem er fortsatt tilgjengelig i nettspilleren til NRK her. Hver uke framover blir også en episode av den danske versjonen tilgjengelig på NRK her.

– Vi har hentet inn en del saker fra tingretter rundt om i landet og undersøker om historien kan la seg fortelle. I saken om Betzy hadde vi bare en dødsannonse. Hun etterlot seg bare 60 000 kroner og døde alene på et sykehjem. Det var nesten så vi forkastet saken, men magefølelsen sa at vi måtte undersøke historien hennes, sier Strøm.

På den andre siden av skalaen vil Strøm i andre sesong blant annet lete etter de ukjente slektningene til en person som etterlater seg svært store verdier.

– Personen hadde 15 millioner og hadde ikke skrevet testamente. Det er som begynnelsen av en eventyrfilm, sier Strøm.

I første episode av neste sesong finner også Strøm og teamet fram til en side ved norsk historie som har gått i glemmeboka.

Tjente penger på kvinner i «uløkka»

– Det er veldig spennende. Vi kommer borti et i dag ukjent miljø på Mysen på 40-50-tallet: En adopsjonsindustri hvor kvinner i nød som ventet «uekte barn» reiste for å føde. De reiste dit før magen begynte å synes og jobbet med gårdsarbeid fram til fødsel. Dagen etter at de hadde født, eller allerede samme dag, dro de derfra igjen, forteller han.

Annonser for stedet sto i kvinneblader som KK.

– Jordmødre drev butikk på å ta imot barn. Kvinnene jobbet på gården og betalte mye for å få komme dit. Menn som hadde gjort disse kvinnene gravide møtte gjerne opp på stasjonen for å få et glimt av kvinnene som skulle føde, forteller Strøm.

Barna ble adoptert vekk og plassert i fosterfamilier. Det er et av disse barna som tilsynelatende ikke etterlater seg arvinger.

– Det var en mann som hadde levd et beskjedent liv. Arven på mellom 500 000 og 600 000 kroner var oppsparte midler, sier Strøm.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.