«Ukjent arving»:

Hvem får sjakkmesterens million-arv?

Tore Jan Nilsen ble begravet fra en fullsatt kirke, men hadde verken testament eller kjente arvinger.

Sjakkmesterens millioner: Tore Jan Nilsen etterlot 6,6 millioner kroner da han døde. Nesten ti år etter hans død viser det seg at han har arvinger som ikke engang vet at han har levd. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Obs! Denne artikkelen inneholder avsløringer fra episoden «Sjakkmesterens millioner» i NRKs serie «Ukjent arving».

Var det sånn at han ikke hadde nær familie?

Tore Jan Nilsen fra Oslo var hemmelighetsfull om sitt privatliv. Da han ble syk, fortalte han ingen hvor syk han egentlig var.

Da han døde i 2010 av kreftsykdom, var kirken fullsatt. Men kun ett familiemedlem langt uti slekten var tilstede i begravelsen.

- Jeg er litt irritert på faren min, han må ha visst et eller annet, sier Rune Nilsen i «Ukjent arving»-episoden «Sjakkmesterens millioner» på NRK.

Til Vi.no forteller han om da han 1. april i år fikk en uventet telefon fra NRK. Beskjeden var at han hadde en link til en Tore Jan Nilsen som flere år tidligere hadde gått bort i Oslo. Linken var hans egen far. Rune Nilsen hadde aldri hørt om Tore Jan Nilsen før og faren, som eventuelt kunne ha fortalt ham noe, var død.

LURING: Tore Jan Nilsen (til venstre) beskrives som en dyktig sjakkspiller og som en luring av de som kjente ham. Her er han fotografert sammen med kameraten Erling Kristiansen. Foto: Privat
LURING: Tore Jan Nilsen (til venstre) beskrives som en dyktig sjakkspiller og som en luring av de som kjente ham. Her er han fotografert sammen med kameraten Erling Kristiansen. Foto: Privat Vis mer

NRK var sparsomme med opplysninger. Rune Nilsen fikk vite at han ble kontaktet i forbindelse med programmet «Ukjent arving» som bygger på et svenskt konsept der ukjente arvinger spores opp.

- Jeg googlet journalistene og så på den svenske versjonen av serien. Jeg lurte på om jeg kunne ha arvet en vingård i Frankrike eller en sjekte i Nord-Norge. Jeg prøvde å undersøke litt om min egen familie, men kom ingen vei, forteller Rune Nilsen til Vi.no.

For Nilsen sin del skulle det vise seg at telefonen fra NRK kom i siste liten. Det var nemlig rett før fristen gikk ut for at eventuelle arvinger etter Tore Jan kunne kreve arven.

Var en luring

Halvparten av arven ble fordelt mellom Rune, en av hans fettere og Runes to nieser. De fire fikk godt over 800 000 kroner hver. En fetter, som ikke stiller opp i programmet på grunn av sykdom, fikk den andre halvdelen av arven etter Tore Jan.

Rune Nilsen forteller at pengene har kommet til nytte, spesielt for niesene som er i etableringsfasen. Selv har Rune brukt pengene på gamle biler og bensinpumper som er hans store hobby.

- Hva er oddsen for å oppleve noe sånt? Du har jo bedre odds for å vinne i lotto. Det er selvfølgelig veldig hyggelig å arve pengene og få vite om familien. Det hadde vært hyggelig å treffe Tore Jan, sier Rune.

Tore Jan begynte å jobbe i Norsk Hydro da han var 16 år. Da dataalderen kom til Norge, ble han en av landets første systemutviklere.

Hans store lidenskap var sjakk og han var medlem i Oslo Schakselskap.

De som kjente ham fra sjakkmiljøet beskriver ham som en luring. Spillet mot sjakkspillerne startet som regel lenge før selve spillet hadde begynt.

Rune Nilsen forteller at hele historien har fått ham til å tenke og at han gjerne skulle ha visst mer om familien.

Ting som ikke ble snakket om

- I ettertid tenker jeg at jeg burde ha snakket mer med foreldrene mine. I de generasjonene var det en del ting som det ikke ble snakket om, sier han.

Runes far og Tore Jan var søskenbarn og bodde til og med i samme by. Han forklarer at faren mistet sin mor da han var liten, og mener det kan være litt av grunnen til at de to søskenbarna ikke hadde kontakt.

- Det er veldig rart. Jeg tenker også på at det var rart at Tore Jan døde av kreft og at han ikke skrev testamente. Han kunne jo ha testamentert pengene til sjakklubben, men det var jo heldig for oss.

LIDENSKAP: Gamle biler og bensinpumper er Rune Nilsens store lidenskap. Arven etter Tore Jan kommer godt med til å dyrke hobbyen. - Jeg skulle gjerne ha truffet Tore Jan i dag, sier han. Foto: Privat
LIDENSKAP: Gamle biler og bensinpumper er Rune Nilsens store lidenskap. Arven etter Tore Jan kommer godt med til å dyrke hobbyen. - Jeg skulle gjerne ha truffet Tore Jan i dag, sier han. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.