Barnebarn og oppdragelse

Hva skjedde med bordskikk og respekt for eldre?

Det finnes en smart måte å takle uoppdragne barnebarn på. Familieterapeut avslører hvordan.

TRØBBEL: - Hvis barna bestemmer mer og virker som de ikke respekterer voksne slik de burde, kan dette påvirke besteforeldrenes forhold til barnebarna, mener familieterapeut. Foto: Shutterstock / NTB scanpix.
TRØBBEL: - Hvis barna bestemmer mer og virker som de ikke respekterer voksne slik de burde, kan dette påvirke besteforeldrenes forhold til barnebarna, mener familieterapeut. Foto: Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Det er ikke til å stikke under en stol at rollen som besteforeldre av og til kan skape gnisninger i familien, særlig hvis besteforeldre er kritisk til måten deres egne barn oppdrar barnebarna på.

Det verste er gjerne at irritasjonen fra besteforeldrene også kan gå ut over barnebarna.

Mindre respekt enn før?

- Det som ligger av irritasjon hos besteforeldre, handler ofte om holdninger hos barnebarnas foreldre. For 30-40 år siden var det mer en gjengs forståelse for hvordan barneoppdragelse skulle være. Da forventet man at barn hadde en helt annen respekt for eldre. I dag har barna mer frihet. Det ser man også på skolen og hvordan noen lærere kan føle at elevene har mindre respekt for dem, mener familieterapeut hos Villa Frisk, Thomas Winther.

Han understreker at det absolutt er bra at barn har mer frihet og at de får lov til å ytre seg og si sin mening. Men for noen i besteforeldre-generasjonen kan dette være utfordrende å takle.

Et konkret eksempel er bordskikk:

- Før forventet man at barna satt ved bordet helt til alle var ferdig. Sånn er det ikke alltid i dag. Før forventet voksne at barn skulle være stille når de fikk beskjed om det. Slik funker det ikke i dag. Barn krever sin rett og får sin rett. Det kan av og til være til belastning siden besteforeldre i dag vokste opp med andre holdninger, forteller familieterapeuten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.