Barnebarn og oppdragelse

Hva skjedde med bordskikk og respekt for eldre?

Det finnes en smart måte å takle uoppdragne barnebarn på. Familieterapeut avslører hvordan.

TRØBBEL: - Hvis barna bestemmer mer og virker som de ikke respekterer voksne slik de burde, kan dette påvirke besteforeldrenes forhold til barnebarna, mener familieterapeut. Foto: Shutterstock / NTB scanpix.
TRØBBEL: - Hvis barna bestemmer mer og virker som de ikke respekterer voksne slik de burde, kan dette påvirke besteforeldrenes forhold til barnebarna, mener familieterapeut. Foto: Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Det er ikke til å stikke under en stol at rollen som besteforeldre av og til kan skape gnisninger i familien, særlig hvis besteforeldre er kritisk til måten deres egne barn oppdrar barnebarna på.

Det verste er gjerne at irritasjonen fra besteforeldrene også kan gå ut over barnebarna.

Mindre respekt enn før?

- Det som ligger av irritasjon hos besteforeldre, handler ofte om holdninger hos barnebarnas foreldre. For 30-40 år siden var det mer en gjengs forståelse for hvordan barneoppdragelse skulle være. Da forventet man at barn hadde en helt annen respekt for eldre. I dag har barna mer frihet. Det ser man også på skolen og hvordan noen lærere kan føle at elevene har mindre respekt for dem, mener familieterapeut hos Villa Frisk, Thomas Winther.

Han understreker at det absolutt er bra at barn har mer frihet og at de får lov til å ytre seg og si sin mening. Men for noen i besteforeldre-generasjonen kan dette være utfordrende å takle.

Et konkret eksempel er bordskikk:

- Før forventet man at barna satt ved bordet helt til alle var ferdig. Sånn er det ikke alltid i dag. Før forventet voksne at barn skulle være stille når de fikk beskjed om det. Slik funker det ikke i dag. Barn krever sin rett og får sin rett. Det kan av og til være til belastning siden besteforeldre i dag vokste opp med andre holdninger, forteller familieterapeuten.

THOMAS WINTHER: Familieterapeut ved Villa Frisk. Foto: Villa Frisk.
THOMAS WINTHER: Familieterapeut ved Villa Frisk. Foto: Villa Frisk. Vis mer

Et annet eksempel er det å snakke høflig med voksne:

- Jeg tenker at dette fremdeles er en del av barneoppdragelsen men på en litt annen måte. I dag får barna lov til å utfordre oss mer enn barn gjorde for 50 år siden. Kanskje vi har blitt litt mer slepphendt på grenser, og det handler nok om at hverdagen er mer hektisk. Man kan ikke på den lille tiden man har med barna sine sitte og kjefte og sørge for konsekvenser hele tiden, utdyper Winther.

Så er det dette med tålmodighet og å lære seg å vente:

- Barna i dag har kanskje mer vansker med å vente, siden de alltid kan bli underholdt. De får se på iPad eller mobilen mens de venter, de får fylle tiden på en helt annen måte enn før, og da forventer de også mye mer respons fra de voksne enn det barn gjorde før i tiden, tror familieterapeuten.

Høye forventninger til besteforeldre

Katharina Herlofson ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), er sosiolog og har forsket mye på forhold mellom generasjoner.

Hun forteller at det er høye forventninger til besteforeldre-rollen i dag.

- Over 90 prosent av både besteforeldre og småbarnsforeldre mener at besteforeldre bør gjøre ting med barnebarn, støtte sine egne voksne barn i foreldrerollen og være tilgjengelig i krisesituasjoner, sier Herlofson.

KATHARINA HERLOFSON: Sosiolog og forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring. Foto: NOVA.
KATHARINA HERLOFSON: Sosiolog og forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring. Foto: NOVA. Vis mer

Men bare 35 prosent av besteforeldre og en fjerdedel av småbarnsforeldre mener at besteforeldre bør være et korrektiv i barneoppdragelsen, opplyser forskeren.

- Så det er altså nokså lav aksept for at besteforeldre skal blande seg inn. Og det kan muligens - for noen besteforeldre – oppleves som problematisk dersom barnebarn oppfører seg på et vis som de ikke synes er greit, uten at barnas foreldre griper inn, forteller Herlofson videre.

- Ikke ta over oppdragelsen

Når barna besøker besteforeldrene sine, bør dette være et fristed for barnebarna. Et sted hvor barna kan komme for å kose seg og slappe av, et lunere sted hvor barna blir litt ekstra bortskjemt, mener familieterapeut Winther.

- Selvsagt skal besteforeldre sette grenser, men la foreldre ta seg av oppdragelsen. Da tror jeg at man får barnebarn som elsker å være hos besteforeldre, sier Winther.

Og når barnebarna ønsker å være sammen med besteforeldrene, så ønsker de å høre på besteforeldrene også, tror familieterapeuten.

- Nøkkelen er å gi ros

Dersom besteforeldre og barnebarn har utviklet et ampert forhold til hverandre, er det opp til den voksne å gjenopprette tilliten til barnebarnet, mener familieterapeuten.

Får barn ros, styrkes selvfølelsen, og har barnet god selvfølelse er sjansen også stor for at barnet har det godt i livet.

- Nøkkelen er å gi ros til barnebarna hvis du vil ha en positiv og god respekt i gjengjeld. Belønning trenger ikke være at de skal få ting hele tiden. Man kan kanskje belønne med litt godteri i starten, men etter hvert kan dette bli til verbal belønning som å gi skryt til barnet for de gode tingene barnet gjør, råder familieterapeuten.

For den verbale rosen gjør at barna vokser som mennesker. Roser man barnas atferd, vil det ofte gjøre at barna ønsker å høre etter.

- Det vil gi barna en indre motivasjon til å gjøre besteforeldrene glade, og dette er den beste oppdragelsen man kan gi. Med enkle grep kan man snu ting, mener Winther.

Han refererer til den kjente, danske pedagogen Jesper Juul, som mener at hvis man oppdrar barna ved å kjefte og skremme, får man barn som gjør som du vil der og da, men så gjør de det motsatte når du snur ryggen til.

- Mens hvis du forsterker den positive atferden, vil de få en motivasjon til å gjøre det bra, avslutter Winther.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.