Råd til parforholdet når barna flytter hjemmefra

- Hva har vi når vi ikke har barna lenger? Hva snakker vi om egentlig?

Det er vanlig å sørge når barna blir voksne og flytter ut. Her er ekspertrådene for å bevare gnisten i parforholdet - og fallgruver vi vil unngå.

VOKSEN KJÆRESTETID: Det er viktig å være nysgjerrig på kjæresten gjennom hele livet. Foto: Shutterstock NTB Scanpix
VOKSEN KJÆRESTETID: Det er viktig å være nysgjerrig på kjæresten gjennom hele livet. Foto: Shutterstock NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Empty nest- syndrome er jo et begrep, sier parterapeut og forfatter Bjørk Matheasdatter.

Hun kaller det for tomt rede - sorg.

For det handler om usikkerheten og følelse av tap foreldre kan oppleve når barna blir voksne og flytter ut av redet.

– For mange er det en sorg. Hverdagen blir annerledes og mange stiller seg spørsmålet: hva gjør jeg nå? De kan kjenne seg usikre på hva de nå skal fylle dagene med, sier Matheasdatter.

Ifølge parterapeuten kan det være en stor overgang for par som i mange år har viet tida til barna. Spesielt hvis de blir pensjonister på samme tid som barna flytter ut.

Snakk om sorgen

Ifølge Matheasdatter er det ofte, men ikke alltid, kvinnen i forholdet som savner ungene mest. Hun sier at det er viktig å ikke avfeie denne sorgen og viser til et eksempel:

– Kvinnen i forholdet sier at hun savner ungene og mannen sier: Men er det ikke nok med meg, da? Svaret bør heller være å spørre hvordan hun har det. Da kommer de nærmere hverandre, i stedet for at hun dyttes vekk. Det føles avvisende og vondt at den som står deg nærmest ikke vil høre dine innerste tanker, sier Matheasdatter.

Hun understreker at det er naturlig å være lei seg når livet endrer seg. Hennes råd er å gi sorgprosessen tid. Prøv å begrens omveltningene i livet. Ønsker dere å selge huset etter at ungene er flyttet ut, kan det være lurt å vente litt med det for vi tåler ikke så godt for mange endringer på en gang.

Ikke bli blind på kjæresten

Etter flere år med samliv, kan det ifølge Matheasdatter, glemme å se kjæresten sin.

Matheasdatter er til høsten er aktuell med boka «Å løfte og bli løftet. Ta vare på gnisten i deg selv og andre».

- Du har kanskje vært sammen med kjæresten eller ektefellen i mange år. Du må Ikke gå i den grøfta der du tenker «jeg vet hva du tenker, du kan ikke overraske meg». Det handler om å se på kjæresten med åpent blikk, og aktivt se etter det gode. Det du glemmer å se, kan en annen kan forelske seg i, sier hun.

Hun understreker at vi alle er i en kontinuerlig endringsprosess gjennom hele livet. Det er mulig å oppdage nye sider ved kjæresten selv om samlivet har vart lenge.

Å sette av tid til hverandre er viktig, ifølge parterapeuten.

– Når barna flytter ut havner noen i den fella at de nesten bare fyller tida med egne ting som jenteturer og gutteturer. Det er ikke så lurt for parforholdet, sier Matheasdatter.

– Vi gjør ting som tar oss vekk fra kjæresten uten å tenke på hva vi kan gjøre sammen. Tenk over hva dere som par kan gjøre sammen. Det kan for eksempel være å se en film, begynne i kajakklubben sammen eller sitte med hver sin bok og et glass vin og utveksle tanker om det dere leser.

– Vis interesse for den andre

– Det å sørge for å ha felles interesser og å få tilbake interessen man har hatt for hverandre tidligere, er en aktuell problemstilling for par som opplever at barna flytter hjemmefra, sier samlivsterapeut Bente Skog.

Hun har mange klienter fra 50 år og oppover.

– De stiller seg spørsmålet: Hva har vi når vi ikke har barna lenger? Hva snakker vi om egentlig? sier hun.

Ifølge Skog kan par ha glidd fra hverandre gjennom lang tid. Den viktige tilknytningen er kanskje på vei til å forsvinne.

– Du må fortsette å vise interesse for den andre. Det er viktig å være nysgjerrig og gjøre felles ting med partner for å bevare forholdet. I godt voksen alder har du ofte god råd. Det er lurt å tenke på hva dere skal bruke fritida til når dere blir pensjonister. Gjør noe nytt som dere begge er interessert i, sier hun.

Det betyr ikke at du skal la være å dyrke egne interesser.

– Du må dyrke dine egne ting for å få energi inn i forholdet og samtidig være selvstendig. Da stagnerer ikke forholdet og dere får mer å snakke om, sier hun.

Mer nærhet med coronavirus

At tid er viktig for forhold har Skog også sett hos klienter som grunnet coronaviruset har måttet holde seg mer hjemme.

– Jeg har inntrykk av at det er nærhet. Folk har kommet nærmere hverandre. De har hatt tid til å se serier sammen på natta. De lager mer mat sammen og holder på med prosjekter i hagen. De har fått tid til å prate sammen på en litt annen måte, sier hun.

Ifølge Fylkesmannen i Oslo og Viken har antall søknader om skilsmisser og separasjoner holdt seg stabilt det siste halve året.

Matheasdatter erfarer også at par er kommet nærmere hverandre under pandemien.

– Mange av dem som går hos meg til vanlig forteller at de har det bedre i parforholdet nå, sier hun.

– Det stressa livet er en større utfordring for mange par enn det er å være hjemme sammen. Noen sier om coronatiden at nå kunne vi endelig få tatt småturer i nærmiljøet, se på en tv-serie og bare være hjemme sammen. Flere uttrykker at det er godt når ingen skal noe sted. De har fått tid til å snakke ordentlig sammen og til å løse ting, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.