Råd til parforholdet når barna flytter hjemmefra

- Hva har vi når vi ikke har barna lenger? Hva snakker vi om egentlig?

Det er vanlig å sørge når barna blir voksne og flytter ut. Her er ekspertrådene for å bevare gnisten i parforholdet - og fallgruver vi vil unngå.

VOKSEN KJÆRESTETID: Det er viktig å være nysgjerrig på kjæresten gjennom hele livet. Foto: Shutterstock NTB Scanpix
VOKSEN KJÆRESTETID: Det er viktig å være nysgjerrig på kjæresten gjennom hele livet. Foto: Shutterstock NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Empty nest- syndrome er jo et begrep, sier parterapeut og forfatter Bjørk Matheasdatter.

Hun kaller det for tomt rede - sorg.

For det handler om usikkerheten og følelse av tap foreldre kan oppleve når barna blir voksne og flytter ut av redet.

– For mange er det en sorg. Hverdagen blir annerledes og mange stiller seg spørsmålet: hva gjør jeg nå? De kan kjenne seg usikre på hva de nå skal fylle dagene med, sier Matheasdatter.

Ifølge parterapeuten kan det være en stor overgang for par som i mange år har viet tida til barna. Spesielt hvis de blir pensjonister på samme tid som barna flytter ut.

Snakk om sorgen

Ifølge Matheasdatter er det ofte, men ikke alltid, kvinnen i forholdet som savner ungene mest. Hun sier at det er viktig å ikke avfeie denne sorgen og viser til et eksempel:

– Kvinnen i forholdet sier at hun savner ungene og mannen sier: Men er det ikke nok med meg, da? Svaret bør heller være å spørre hvordan hun har det. Da kommer de nærmere hverandre, i stedet for at hun dyttes vekk. Det føles avvisende og vondt at den som står deg nærmest ikke vil høre dine innerste tanker, sier Matheasdatter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.