Ikoniske sminketrender fra 1950-1990

Husker du sist du brukte denne sminken?

Sminketrender kommer og går, men enkelte farger og teknikker har en tendens til å dukke opp igjen.

Den softe discko-sminken fra 70-tallet byr på masse farger, men med myke overganger er den enklere å bære. Foto: Gunnar Larsen/REX/NTB Scanpix.
Den softe discko-sminken fra 70-tallet byr på masse farger, men med myke overganger er den enklere å bære. Foto: Gunnar Larsen/REX/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Hvis du elsket en rødbrun leppe på 90-tallet, kan du gjerne ta denne fram igjen nå. Matte og rødbrune lepper er nemlig blitt moderne igjen.

Her har vi hentet fram 5 sminketrender fra 1950–1990 som vi fortsatt elsker, og som stadig blir tatt i bruk.

NY VI-JOURNALIST: Tove Eggen har over 15 år erfaring fra mote og skjønnhetsbransjen og jobber som livsstilsjournalist, klesstylist og makeup-artist. I flere år har hun også undervist i makeup og klær, samt sminke- og motehistorie. Fremover vil du finne livsstilsartikler fra Tove her på Vi.no.
NY VI-JOURNALIST: Tove Eggen har over 15 år erfaring fra mote og skjønnhetsbransjen og jobber som livsstilsjournalist, klesstylist og makeup-artist. I flere år har hun også undervist i makeup og klær, samt sminke- og motehistorie. Fremover vil du finne livsstilsartikler fra Tove her på Vi.no. Vis mer

Husker du hvilken look du brukte mest, og hadde du noen gode sminketriks til disse? Fortell oss gjerne i kommentarfeltet!

Les også: En hyllest til vaskemaskinen

Flytende eyeliner og søvnige øyne

Sminkelooken fra 1950-tallet er klinkende klar for de aller fleste. Uansett når man er født. Og det er mye takket være den ikoniske sminken til Marilyn Monroe. Både kvinner og menn ser ut til elske denne looken. Kanskje er det fordi den fokuserer på vakre trekk som øyne og munn?

Slik legger du sminkelooken til Marilyn Monroe:

Marilyn Monroe med sin ikoniske 50-tallssminke. Foto: Snap/REX/NTB Scanpix.
Marilyn Monroe med sin ikoniske 50-tallssminke. Foto: Snap/REX/NTB Scanpix. Vis mer
 1. Porselenshuden oppnås ved å bruke rikelig med lyst kompaktpudder over hele ansiktet, på øyelokk, ned halsen og på bysten.
 2. Skjønnhetsflekken påføres med en spiss kajal eller flytende eyeliner.
 3. Røde og fyldige lepper må til. Ikke glem lipliner!
 4. Legg en lys øyeskygge fra vipper til bryn, og en matt, svak brunfarge i global som forsiktig trekker seg ut langs siden av øyet for å oppnå det søvnige blikket.
 5. Påfør en flytende eyeliner langs vippekanten som trekker seg ut i en vinge i ytterkantene.
 6. Avslutt med myke og lange vipper, som gjerne kan ha en punktvipp eller to påsatt i ytterkantene.

Les også: Spiralvisp og trestøter var blant de 65 redskapene mor måtte ha på kjøkkenet

Dokkeøyne og blek hud

Selv om 60-tallet bød på flere sminketrender, var det dokkeøyne med påmalte vipper og blå øyeskygge som ble vist i alle motemagasiner. Kanskje var det Twiggy som gjorde looken viden kjent, men modellen Jean Shrimpton sto for en litt mer anvendelig tolking som flere kunne våge seg til å bruke på dans.

Slik legger du sminkelooken til Jean Shrimpton:

Jean Shrimpton med en mer anvendelig versjon av 60-tallssminken. Foto: Historia/REX/NTB Scanpix.
Jean Shrimpton med en mer anvendelig versjon av 60-tallssminken. Foto: Historia/REX/NTB Scanpix. Vis mer
 1. Et tynt lag med kompaktpudder, gjerne i en noe lys tone. Men ikke full dekk.
 2. Fyll fyldige og runde bryn inn med en mørkebrun øyebrynsblyant, og kam hårene oppover.
 3. Ta en lavendelblå øyeskygge, med en matt tekstur, og legg den bare i globalen. Det vil si langs nedre kant av øyebrynsbuen.
 4. Legg en sort kajal langs vippekanten, både nede og oppe, og trekk den litt ned og ut.
 5. Falske vipper tegnes på med samme kajal, under øyne – rett på huden.
 6. Bøy vippene og påfør et rikelig lag med maskara.
 7. Leppene kan gjerne være naturlige, med litt leppepomade eller en svak rosa tone.

Les også: Vi kan takke disse kvinnene for velferdsstaten

Soft disco-sminke

En av de fineste sminkelookene fra 70-tallet må være den softe disco-looken, her brukt at Miss World 1974, Anneline Kriel. Det flotte med denne sminken er at selv om den består av mange farger og produkter, ser den fortsatt myk og tilnærmelig ut.

Slik legger du sminken til Anneline Kriel:

Miss World 1974, Anneline Kriel, i en soft disco-sminke fra 70-tallet. Foto: Gunnar Larsen/REX/NTB Scanpix.
Miss World 1974, Anneline Kriel, i en soft disco-sminke fra 70-tallet. Foto: Gunnar Larsen/REX/NTB Scanpix. Vis mer
 1. Huden dekkes med et tynt lag foundation i en lys tone, etterfulgt av et mildt dekkende kompaktpudder.
 2. Solpudder i en varm tone legges langs hårfestet og under kinnbenet for å markere benstrukturen. Denne brukes også som rouge.
 3. Brynene fylles forsiktig inn med en øyebrynsskygge og kost, istedenfor en blyant. Viktig at brynene ikke blir for mørke eller sterke.
 4. En øyeskygge i gull legges fra vippekanten og opp til bryn, etterfulgt av en dyp blåtone som´ påføres med en stor og myk kost. Pass på å ikke ha for mye øyeskygge på kosten, og jobb blåfargen fra midten av lokket og oppover til kosten er tom for produkt. Husk å blende kantene, så det ikke blir noen harde kanter.
 5. Legg blåfargen langs nedre vippekant og legg en lys kajal på våtkanten.
 6. Påfør et forsiktig lag med maskara.
 7. Avslutt med en dekkende lipgloss i en varm tone.

Les også: – Svartedauden eksisterer i store deler av verden

Naturlig skjønnhet

«Naturlig» er kanskje ikke det første ordet mange tenker på i sammenheng med 80-tallet, men tiåret som bød på Madonna, Cindy Lauper og Grace Jones, hadde også en fantastisk, naturlig trend. Hvor fyldige bryn, sunn hud og rosenrøde kinn var i fokus. Og hvem var vel ikke et bedre forbilde for denne sunne looken en Brooke Shields?

Slik legger du sminken til Brooke Shields:

Brooke Shields i den supersunne og naturlige sminkelooken mange elsket på 80-tallet. Husker du disse blomstrete kjolene? De er også blitt moderne igjen! Foto: ITV/REX/NTB Scanpix.
Brooke Shields i den supersunne og naturlige sminkelooken mange elsket på 80-tallet. Husker du disse blomstrete kjolene? De er også blitt moderne igjen! Foto: ITV/REX/NTB Scanpix. Vis mer
 1. La brynene vokse så fyldige som mulig. Dette steget må likevel påstartes måneder i forveien. (Ja, vi fleiper litt med deg her).
 2. Bland en mildt dekkende foundation inn i ansiktskremen din, og smør inn som vanlig. Legg en noe lysere concealer under øyne og opp til tinningbenet. Avslutt med et tynt lag kompaktpudder.
 3. Gre brynene oppover og så store som mulig. Fyll inn med en øyebrynsblyant hvis brynet har noen hull. Fyll ellers inn med en øyebrynsskygge som matcher hårrøttene dine.
 4. Legg en brun kajal langs vippekanten, og bruk langfingeren til å smudge ut kajalen. Da legger den seg som en myk øyeskygge på øvre øyelokk,
 5. Bøy vippene, og legg et rent lag med en mørkebrun maskara.
 6. Smil og påfør en frisk rosatonet rouge i eplekinn.
 7. Line leppene med en kjøttfarget lipliner, og fyll inn med en skimrende leppestift i en kald, rosa tone.

Les også: Nils Narumseie drepte to ektepar og fire barn med øks. Etterpå brente han ned huset

Nye Hollywood

På 90-tallet skjedde det selvsagt mye på sminkefronten, men noe vi husker spesielt godt var hvordan Hollywood-stjerner tok til seg sine eldre kollegaers røde løper-looker fra 30-, 40- og 50-tallet. Her mesterlig demonstrert å tiårets it-jente; Drew Barrymore.

Slik legger du sminken til Drew Barrymore:

Med blomster i håret, pinup-lugg og søvnige øyne demonstrerte Drew Barrymore på 90-tallet en moderne tolkning av gammel Hollywood-skjønnhet. Foto: Bei/REX/NTB Scanpix.
Med blomster i håret, pinup-lugg og søvnige øyne demonstrerte Drew Barrymore på 90-tallet en moderne tolkning av gammel Hollywood-skjønnhet. Foto: Bei/REX/NTB Scanpix. Vis mer
 1. Legg en lys og dekkende concealer under øyne, og bruk et godt dekkende kompaktpudder i en relativt lys tone over hele ansiktet. Ikke glem hals og bysten!
 2. Marker brynene relativt tynne og jevne i størrelsen, med en øyebrynsblyant i en varm tone, som ikke blir for mørk.
 3. Påfør en lys og glitrende øyeskygge fra vippekanten til global, og legg en flytende eyeliner langs øvre vippekant som avsluttes i en mini-vinge i ytterkant.
 4. Bruk en remse med falske øyevipper, eller påfør rikelig med en fortykkende maskara.
 5. Legg en hvit kajal på nedre vippekant, men ikke legg maskara eller øyeskygge her.
 6. Smil og påfør en nøytral rouge ved bakre del av eplekinn og lett under kinnben.
 7. Line leppene med en rødbrun lipliner, og fyll hele leppa inn. Påfør deretter en gjennomsiktig lipgloss.
 8. Spray eller legg litt glitter på bysten for å plukke opp diamantene i kjolen.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.