Krim fra virkeligheten: Historien om Ruth Ellis

Hun skjøt for å drepe, men fikk folkets sympati

Tusenvis samlet seg utenfor fengselet da Ruth Ellis skulle henges.

Deler av folkemassen utenfor fengselet der Ruth Ellis ble henrettet. Kvelden før sang de for henne. Om morgenen samlet de seg i stille bønn. Foto: John Twine/ANL/REX/NTB Scanpix
Deler av folkemassen utenfor fengselet der Ruth Ellis ble henrettet. Kvelden før sang de for henne. Om morgenen samlet de seg i stille bønn. Foto: John Twine/ANL/REX/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Ruth Ellis var vertinne på en nattklubb i London med stamgjester fra overklassen og kjendisverdenen. Hun hadde mange beundrere. En av dem var David Blakely, en 25 år gammel overklassegutt racingsjåfør. En annen var Desmond Cussen, 34 år gammel pilot fra andre verdenskrig og deretter direktør for eget grossistfirma.

Første påskedag, 10.april 1955, dro 28 år gamle Ruth til den velstående bydelen Hampstead nord i London. Hun besøkte Carole og Anthony Findlater, fordi hun mistenkte at David, som hun forgjeves hadde prøvd å få tak i, befant seg der. Hun mistenkte også at han hadde innledet et forhold til Findlater-familiens barnepike bak hennes rygg.

Drepte i sjalusi

Da hun ikke så Davids bil på familiens adresse fortsatte Ruth til puben Magdala som han pleide å besøke, og ganske riktig: Der sto bilen. Gjennom vinduet skimtet hun David og hans gode venn Clive Gunnell stå og røyke og drikke øl. Ruth ventet utenfor puben mens mørket falt. Rundt klokken halv ti på kvelden kom David og Clive ut og gikk mot bilen.

Ruth skal ha ropt etter David, men enten hørte han henne ikke, eller så latet han som. Hun ropte en gang til. Så stakk hun hånda i veska og tok opp en revolver.

Ruth Ellis fikk jobb som nattklubbvertinne etter å ha vært nakenmodell. Foto: Historia/REX/NTB Scanpix
Ruth Ellis fikk jobb som nattklubbvertinne etter å ha vært nakenmodell. Foto: Historia/REX/NTB Scanpix Vis mer

Ruth Neilson ble født i kystbyen Rhyl i Wales i 1926. Hun vokste opp under enkle kår som foreldrenes barn nummer tre av seks. I 1941 flyttet familien til London. 17 år gammel traff Ruth en kanadisk soldat og ble gravid.

Sønnen Andy ble født i 1944, men forholdet til soldaten hadde ingen framtid. Han var nemlig gift, og returnerte til Kanada etter krigen. Ruths mor tok hånd om sitt barnebarn mens Ruth jobbet.

Hun var servitrise og jobbet på fabrikk, men oppdaget at hun tjente mer som nakenmodell. Denne erfaringen førte henne siden til jobben som nattklubbvertinne.

I 1950 giftet hun seg med George Ellis, en 41 år gammel fraskilt tannlege, som var kunde på nattklubben. Året etter fikk de datteren Georgina.

George, som viste seg å være alkoholisert, sjalu og voldsom, nektet farskap og skilte seg fra Ruth.

I 1953 traff hun David Blakely, og etter bare et par uker flyttet han inn i leiligheten hennes over nattklubben - til tross for at han allerede var forlovet med en annen kvinne.

Forholdet var stormfullt, David drakk ofte for mye og ble voldsom. Blant annet skal han ha slått Ruth så hun mistet et svangerskap. Til tross for dette fortsatte de å møtes, og Ruth sa ja da David fridde.

Men begge to skal ha fortsatt å møte andre. Ruth innledet et forhold til Desmond Cussen.

Bommet - og skjøt igjen

Utenfor puben Magdala siktet Ruth mot sin forlovede og trykket av. Skuddet bommet, og David begynte å løpe. Ruth skjøt igjen, og David falt om på gata. Deretter gikk hun fram til ham og løsnet ytterligere tre skudd på kloss hold til magasinet på våpenet gikk tomt og David var død.

– Clive, vil du ringe politiet? skal Ruth deretter ha spurt Davids sjokkerte venn.

Hun ble pågrepet umiddelbart av en betjent som tilfeldigvis var på puben.

– Jeg er skyldig, jeg føler meg litt forvirret, sa Ruth da politbetjenten tok den rykende pistolen fra henne.

På politistasjonen i Hampstead avga hun en detaljert forklaring, og ble siktet for drap. Det ble konstatert at hun hadde drukket eller var påvirket av medikamenter. Seinere ble det gjort en rettspsykiatrisk vurdering som fastslo at hun var frisk.

Ruths foreldre Arthur og Elizabeth Neilson ankommer fengselet for å besøke sin datter for aller siste gang. Foto: Reg Warhurst/Daily Mail/REX/NTB Scanpix
Ruths foreldre Arthur og Elizabeth Neilson ankommer fengselet for å besøke sin datter for aller siste gang. Foto: Reg Warhurst/Daily Mail/REX/NTB Scanpix Vis mer

Rettssaken mot Ruth startet i Old Bailey i London 20. juni 1955. Den tiltalte stilte i svart drakt, hvit silkebluse og nybleket og frisert hår. Noen mente hun var for vakker og elegant til å være en morder. Mange ble også overrasket over at hun framsto så rolig og behersket.

– Hva var din intensjon da du avfyrte skudd på kloss hold mot David Blakely? spurte aktor.

– Det er åpenbart at jeg skjøt for å drepe ham, svarte Ruth.

Flere vitner hadde sett henne, og hun tilsto drapet. Juryen trengte bare å samles i et kvarter før de konstaterte at hun var skyldig og skulle ilegges den tids eneste straff for drap - døden.

Clive Gunnell (til venstre) og Anthony Findlater vitnet i saken mot Ruth Ellis. Foto: Len Cassingham/Daily Mail/REX/NTB Scanpix
Clive Gunnell (til venstre) og Anthony Findlater vitnet i saken mot Ruth Ellis. Foto: Len Cassingham/Daily Mail/REX/NTB Scanpix Vis mer

Opprørt over dødsdommen

Mange ble opprørt over dødsdommen. De mente Ruth heller burde straffes med livstid i fengsel, siden det var snakk om et sjalusidrama, et såkalt crime passionel. Rettsdommeren skrev attpåtil og ba innenriksministeren endre juryens straffeutmåling, og 50 000 mennesker signerte et opprop om benådning av Ruth Ellis. Saken fikk stor medieoppmerksomhet og førte til en debatt om avskaffelse av dødsstraff i Storbritannia.

Ruth ble da også den siste kvinnen som ble henrettet i Storbritannia. 13. juli klokka ni om morgenen ble hun hengt i Hollowayfengselet. Kvelden før sto 500 mennesker utenfor fengselsmurene og sang for henne, da morgenen kom var folkemengden minst doblet. Menneskemengden sto i stillhet og ba for henne.

Før dødsstraffen ble fullbyrdet skrev Ruth et brev til Davids foreldre og ba om tilgivelse. «Jeg har alltid elsket sønnen deres og jeg kommer til å elske ham til jeg dør,» skrev hun.

Dødsstraff ble avskaffet ti år seinere i Storbritannia. Landets siste henrettelse ble utført i 1964.

For Ruths familie fortsatte tragediene: Hennes tidligere ektemann George Ellis ble kraftig alkoholisert, og tok sitt eget liv i 1958. Hennes mor Bertha Neilson begikk selvmordsforsøk i 1969. Sønnen Andy, som var ti år da Ruth ble henrettet, tok sitt eget liv i 1982, og datteren Georgina, som vokste opp hos en adoptivfamilie etter at faren tok sitt eget liv, døde av kreft som 50-åring.

Ruths datter Georgina Enston ble skuespiller. Hun døde av kreft allerede som 50-åring. Foto: Graham Wood/ANL/REX/NTB Scanpix
Ruths datter Georgina Enston ble skuespiller. Hun døde av kreft allerede som 50-åring. Foto: Graham Wood/ANL/REX/NTB Scanpix Vis mer

Artikkelen er først publisert i svenske Allers.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.