Tvungen verneplikt for kvinner under krigen:

Hun hadde høyest militær rang, men fikk aldri samme anerkjennelse som ektemannen

Hanne Mossige var en av de norske kvinnene som ble beordret til militærtjeneste under krigen - en tjeneste som var kontroversiell helt opp på departementsnivå.

I LONDON: Hanne Mossige kom seg over til London for å være sammen med ektemannen Erling Mossige. Erling jobbet i Forsyningsdepartementet og var nestkommanderende i Nortraship under krigen. Foto: Privat
I LONDON: Hanne Mossige kom seg over til London for å være sammen med ektemannen Erling Mossige. Erling jobbet i Forsyningsdepartementet og var nestkommanderende i Nortraship under krigen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Flere hundre kvinner ble K-soldater på kurs i Skottland: Norsk Kvinnekorps ble opprettet på kong Haakons 70-årsdag 3. august 1942. Da hadde Hærens Overkommando i et halvt år jobbet med konkrete planer om et militært kvinnekorps likt det britiske. Bakgrunnen var et skrikende behov for arbeidskraft, og 24. juli 1942 utferdiget Regjeringen i London en provisorisk anordning og innførte tvungen verneplikt for norske kvinner i utlandet som var mellom 18 og 40 år.

I første omgang bestemte Forsvarsdepartementet at dette stort sett gjaldt kvinner i Storbritannia. Mange kvinner hadde kommet dit under krigen, enten som flyktninger eller sammen med ektemenn, kjærester og familie.

Gjensyn etter halvannet år

28 år gamle Hanne Mossige var en av dem som reiste, etter at ektemannen Erling Mossige først hadde dratt. Han jobbet i Forsyningsdepartementet og var nestkommanderende i Nortraship under krigen. Paret hadde vært fra hverandre siden 9. april 1940 da Hanne kom til London onsdag 15. oktober 1941, noe Erling beskrev i dagboka si som «krigens største begivenhet». Også Hanne har skildret gjensynet som eventyrlig. «Størst var det selvsagt å møte igjen Erling, og se at han var den samme glade, interesserte og bunn hederlige mannen han alltid hadde vært».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.