Ukjent arving på NRK

Hun døde alene. Først nå kommer Betzys hemmelighet for en dag

Betzy Dahl ble sett på som en byoriginal i hjembyen Harstad. Ingen kunne forestille seg hvilket spennende internasjonalt liv hun hadde levd, eller hvilken stor sorg hun bar alene da hun vendte hjem.

Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Prest Odd Willy Johansen glemmer aldri bisettelsen til 92 år gamle Betzy Dahl i Harstad i 2014.

– Jeg slet veldig med å holde tilbake tårene gjennom hele begravelsen, forteller han programleder Tarjei Strøm i serien Ukjent arving, som vises på NRK1, og som kan sees i NRKs nettspiller.

Presten husker den som en av bisettelsene som har rørt ham mest gjennom karrieren.

Byoriginalen Betzy Dahl bodde på sykehjem og var alene da hun døde. Ingen slektninger satt ved hennes side. Hva tenkte hun på den siste tida? Og hvem lot hun tankene gå til?

GLAMOURØS: Betzy Dahl fotografert som 36-åring. Foto: Privat
GLAMOURØS: Betzy Dahl fotografert som 36-åring. Foto: Privat Vis mer

Hvert år dør mellom ti og tjue nordmenn uten å ha skrevet testamente og uten å ha åpenbare arvinger i nær familie. Går det ti år uten at noen gjør krav på arven, vil verdiene gå til staten. I NRK- programmet Ukjent arving, som hadde premiere 5. november, løser programleder Tarjei Strøm norske arvemysterier fra virkeligheten.

I episoden Skjønnhetsdamens hemmelighet, som vises på NRK i kveld, graves det fram en utrolig historie om en kvinne som brøt barrierer gjennom hele livet. Som eldre gikk hun under navnene «Gale Betzy» eller «Frøken Paris» blant folk i Harstad.

Hun var opptatt av å alltid se fin ut med elegante klær, knallrød leppestift og tykt, bølgete hår. Samtidig isolerte hun seg fra folk og det var ingen som virkelig kjente henne. Hun fortalte aldri noen hva hun hadde opplevd gjennom livet.

Som en filmstjerne

En fjern slektning, som spores opp av NRK, husker at Betzy så ut som en filmstjerne som ung kvinne. Betzy var glamorøs og verdensvant og forlot Harstad allerede som tenåring mot slutten av andre verdenskrig.

Det skal vise seg at hun fikk seg en utdannelse, og at hun bodde og jobbet i flere land. Sporene går blant annet til kunstnerbydelen Montparnasse i Paris på 60-tallet og København på 50-tallet.

Ikke før på 70-tallet flytter Betzy hjem igjen til Harstad for godt.

Men hjemme i Harstad begynner Betzy å virke annerledes. På familien virker det som om hun begynner å bli psykisk syk. Hun isolerer seg. Kan grunnen være at en gammel kjærlighet har gått bort? Eller var det noe som stakk enda dypere? Ettersom tida går klarer hun ikke å ta vare på seg selv og blir innlagt på psykiatrisk sykehus.

KONFIRMANT: Betzy Dahl fotografert som konfirmant. Verden venter på henne. Foto: Privat
KONFIRMANT: Betzy Dahl fotografert som konfirmant. Verden venter på henne. Foto: Privat Vis mer

Ved hjelp av Riksarkivet i København kommer også NRK over uventet informasjon. Betzy har nærmere slekt enn noen har kunnet forestille seg: På 50-tallet fødte hun en datter som ble bortadoptert i København. Hvem er faren? Hvor er datteren i dag? Vet hun om Betzy? Programleder Tarjei Strøm må ta en nervepirrende telefon. Vil Betzys bortadopterte datter møte ham? Det får du svaret på i kveldens episode.

- Sterke øyeblikk

Strøm har tidligere fortalt Vi.no at han ble oppslukt da han først så den svenske programkonseptet av Ukjent arving på SVT.

– Dette er ekte historier og ekte menneskers liv. Også alle episodene våre har sterke øyeblikk. Det å sitte hjemme hos noen og vite noe de ikke vet – disse nære øyeblikkene tar meg alltid. Dette er det næreste jeg har gjort som programleder og journalist. Jeg har tenkt mye på skjebnene og klarer ikke å slippe dem, innrømmer han.

Betzy etterlot seg ikke mye penger.

Men gjennom programserien er det andre ukjente arvinger som overraskende får veldig mye penger. Den største arvesummen er på 6,6 millioner. Den største enkeltsummen til en arving er i overkant av tre millioner kroner.

– Det første jeg tenkte var at folk var opptatt av penger. Jeg hadde trodd det skulle være mer gameshow-stemning, men når kameraene er skrudd av, er arvingene mer opptatt av slekten enn av pengene, forteller Strøm.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.