«Norsk kvinnehistorie på 200 sider»

Hun brøt loven for å redde kvinner

Katti Anker Møller kunne levd et behagelig liv, men sto i stormen av massiv motstand og hatbrev. I dag er hun en av foregangskvinnene vi kan takke for at vi har rett til abort og prevensjon.

HADDE STOR BETYDNING: Katti Anker Møller så hvordan mange fødsler påvirket kvinners liv dramatisk. Hun kjempet for at kvinner skulle få rett til prevensjon. Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket
HADDE STOR BETYDNING: Katti Anker Møller så hvordan mange fødsler påvirket kvinners liv dramatisk. Hun kjempet for at kvinner skulle få rett til prevensjon. Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det var forbudt å reklamere for prevensjon. Det var jo litt skjønn å definere hva som var reklame og ikke, men hun balanserte på kanten av loven ved å gi veiledning og selge prevensjonsmidler, sier Hege Duckert, forfatter av boka «Norsk kvinnehistorie på 200 sider».

Hun snakker om Katti Anker Møller, en av norgeshistoriens viktigste kvinnesaksforkjempere og en av heltene hun trekker fram i boka.

– Hun er så viktig fordi hun var så kompromissløs, modig og forut for sin tid. Hun har hatt en viktig rolle i at vi i dag har rett til prevensjon og abort. Hun var med på å drive mødrehygienekontorene som var ekstremt viktige og startet mødrehjem for ugifte kvinner. Her fikk kvinnene trygghet, omsorg før og etter fødsel og også sikkert veiledning om prevensjon, sier Duckert.

– Reddet hun liv med jobben hun gjorde?

– Det tror jeg. Hun sørget for at kvinners helse ble bedre, sier Duckert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.