Oppskrifter med kantareller:

Her finner du skogens gull

Fram med kurven og kniven, og vær sikker på at du plukker matsopp som er spiselig. Går du litt utenom de vanlige skogsstiene, er sjansen stor for å finne skogens gull.

Kantarellen: Den gyllengule soppen lyser i skogen og er en av de sikreste og beste matsoppene. Foto: Aller Media
Kantarellen: Den gyllengule soppen lyser i skogen og er en av de sikreste og beste matsoppene. Foto: Aller Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Både kantareller og annen sopp er nå å finne, men er du nybegynner på soppfronten lønner det seg å ha med en soppbok, eller bruke appen Soppkontroll om du skal plukke sopp du ønsker å spise.

Gratis delikatesse

Er du soppentusiast, er høsten den beste tida på året. Soppjakta er en lidenskap som bare «sankere» skjønner, og man kan fort bruke mange timer i skogen uten å bli sliten - selv i dårlig vær på jakt etter disse gratis delikatessene.

Er du nybegynner og usikker på hvilke sopper som er spiselige og ikke, kan du ha stor nytte og glede av å melde deg på et soppkurs.

Plukk bare sopp du er sikker på

Når du plukker sopp, så ta bare med deg sopp du er sikker på. Er det sopp du er usikker på, så legg den i en pose for seg selv og spør en ekspert, før du bruker soppen.

Er du i den minste tvil, så kast soppen. De fleste sopper har forvekslingssopper, noen kan være giftig, mens andre er harmløse, men vær svært forsiktig.

Fire vinnere i soppkurven

De mest vanlige soppene som er lette å kjenne igjen, er hvit og gul piggsopp, kantarell og traktkantarell. Også steinsopp er lett å gjenkjenne.

STEINSOPP: Har halvkuleformet,
lyst sjokoladebrun til mørkebrun
hatt. Overflaten er glatt i tørt vær og
litt glinsende og klebrig i fuktig vær.
Stilken kan bli 12 cm høy, tykk og
vanligvis sterkt oppsvulmet nederst.
Fargen er lys brun og litt ujevn i
fargen. Rørlaget er blekt gulhvitt.
Soppen finnes i løv- og barskog fra
juli til oktober. Smaken minner om
hasselnøtter. Regnes som vår beste
matsopp og egner seg for steking og tørking. Foto: Shutterstock
STEINSOPP: Har halvkuleformet, lyst sjokoladebrun til mørkebrun hatt. Overflaten er glatt i tørt vær og litt glinsende og klebrig i fuktig vær. Stilken kan bli 12 cm høy, tykk og vanligvis sterkt oppsvulmet nederst. Fargen er lys brun og litt ujevn i fargen. Rørlaget er blekt gulhvitt. Soppen finnes i løv- og barskog fra juli til oktober. Smaken minner om hasselnøtter. Regnes som vår beste matsopp og egner seg for steking og tørking. Foto: Shutterstock Vis mer
PIGGSOPP: Blek piggsopp og
rødgul piggsopp er også meget
gode matsopper. Kjennes på
pigger under hatten og piggene
skal spises! Blek piggsopp har
gjerne en bølgete kant og kan bli
opptil 10 cm bred. Vokser i
blandingsskog eller ren barskog i
grupper. Fra juli til helt ut i oktober.
Smaken er mild. Soppen er ofte fri
for insekter. Bland gjerne med
andre sopper. God til steking. Foto: Shutterstock
PIGGSOPP: Blek piggsopp og rødgul piggsopp er også meget gode matsopper. Kjennes på pigger under hatten og piggene skal spises! Blek piggsopp har gjerne en bølgete kant og kan bli opptil 10 cm bred. Vokser i blandingsskog eller ren barskog i grupper. Fra juli til helt ut i oktober. Smaken er mild. Soppen er ofte fri for insekter. Bland gjerne med andre sopper. God til steking. Foto: Shutterstock Vis mer
TRAKTKANTARELLER: Denne
soppen er lett å kjenne når du først
finner den. Den er traktformet, bølget
og noe uregelmessig med gråbrun
farge. Stilken er hul, gjerne gulaktig
og uregelmessig sammenklemt.
Vokser gjerne i eldre granskog. Du
finner den fra september til ut
november. Smaken kan måle seg
med kantarell. Soppen egner seg til
steking og tørking og har en
behagelig, svakt krydret smak. Foto: Shutterstock
TRAKTKANTARELLER: Denne soppen er lett å kjenne når du først finner den. Den er traktformet, bølget og noe uregelmessig med gråbrun farge. Stilken er hul, gjerne gulaktig og uregelmessig sammenklemt. Vokser gjerne i eldre granskog. Du finner den fra september til ut november. Smaken kan måle seg med kantarell. Soppen egner seg til steking og tørking og har en behagelig, svakt krydret smak. Foto: Shutterstock Vis mer
KANTARELLER: Det er alltid
en lykke å finne kantareller. Den
eggegule faste og rene soppen
er delikat å plukke og spise.
Stilken er smal og gul. Vokser i
alle typer skog og er vanlig fra
juni til november. Soppen er lett
å kjenne igjen og kan ikke
forveksles med annen sopp.
Kjøttet er fast og lukt og smak
er behagelig. Egner seg til
steking.
KANTARELLER: Det er alltid en lykke å finne kantareller. Den eggegule faste og rene soppen er delikat å plukke og spise. Stilken er smal og gul. Vokser i alle typer skog og er vanlig fra juni til november. Soppen er lett å kjenne igjen og kan ikke forveksles med annen sopp. Kjøttet er fast og lukt og smak er behagelig. Egner seg til steking. Vis mer

Kantareller

Kantareller vokser i områder med bjørk og blandingsskog, og den er særlig glad i gamle bjørketrær. Har du funnet én kantarell, er det stor sjanse for at du finner flere. Kantareller vokser gjerne i klynger, så let godt under mose og løvverk i området der du gjør funn. Når en kantarellrot har funnet et tre den liker seg ved, blir den værende under jorda i mange år. Dette er grunnen til at du kan finne kantareller på det samme stedet år etter år. Merk deg de gode kantarellstedene på et kart, og sjekk stedene dine jevnlig hele høsten.

Frysing av sopp

Legg soppen i ei panne ved middels varme. La den safte seg og småkok i ca. 10 minutter. Avkjøl soppen helt før den legges i lufttette beholdere og legges i fryseren. Soppen har cirka 1 års holdbarhet.

Du kan også steke soppen i smør. Legg små biter av sopp i ei varm panne med smøret. La det steke til vannet er fordampet. Tilsett salt og pepper. Avkjøl og frys ned i porsjoner. Sopp som er stekt med smør bør brukes ganske raskt.

Soppstedene dine er ikke mye verd om alle vet om dem, så var litt hemmelighetsfull med hvor du plukker soppen din og gå gjerne alene!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.