De beste oppskriftene på sopp:

Her finner du skogens gull

Fram med kurven og kniven, og skaff deg en oppdatert soppbok. Går du litt utenom de vanlige skogsstiene, er sjansen stor for å finne skogens gull.

Kantarellen: Den gyllengule soppen lyser i skogen og er en av de sikreste og beste matsoppene. Foto: Aller Media
Kantarellen: Den gyllengule soppen lyser i skogen og er en av de sikreste og beste matsoppene. Foto: Aller Media Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

September kan også kalles «sopptember» for det er akkurat nå soppen liker seg best og popper opp av jorda. Det meldes om eventyrlige funn særlig av kantareller i år.

Allerede i juli ble det spådd en eventyrlig soppsesong i år, på grunn av mye nedbør i forkant av vekstsesongen.

Det gjelder mange steder i landet, skal vi tro bilder og innlegg på facebookgruppa Vi som liker sopp.

Gratis delikatesse

Er du soppentusiast, er høsten den beste tida på året. Soppjakta er en lidenskap som bare «sankere» skjønner, og man kan fort bruke mange timer i skogen uten å bli sliten - selv i dårlig vær på jakt etter disse gratis delikatessene.

Er du nybegynner og usikker på hvilke sopper som er spiselige og ikke, kan du ha stor nytte og glede av å melde deg på et soppkurs. Kyndige soppeksperter lærer deg om soppen og hvor de ulike artene trives i skog og mark. Norges sopp- og nyttevekstforbund har lansert en app som hjelper deg å sjekke om soppfangsten din er spiselig eller ikke. Følg med på deres Facebook-side for å last ned appen.

10 gode soppråd

  • Når du skal identifisere en sopp, er en oppdatert soppbok et uunnværlig verktøy.
  • Plukk sopp i en kurv eller luftig nett og bruk helst en god soppkniv med børste.
  • Renskjær og rens soppen mest mulig i skogen.
  • Plukk bare sopp du er sikker på.
  • Kast all sopp du ikke er 100 % kjent med.
  • Bruk gjerne den lokale soppkontrollen for å identifisere soppen. Bli gjerne med en soppkjenner hvis du er nybegynner.
  • Del alltid soppen i to før du tilbereder den. Kast markspist og skadet sopp.
  • Ikke vask sopp i vann, men bruk en børste for å rense soppen for urenheter.
  • September og oktober er den beste sopptiden.

Plukk bare sopp du er sikker på

Når du plukker sopp, så ta bare med deg sopp du er sikker på. Er det sopp du er usikker på, så legg den i en pose for seg selv og spør en ekspert, før du bruker soppen.

Er du i den minste tvil, så kast soppen. De fleste sopper har forvekslingssopper, noen kan være giftig, mens andre er harmløse, men vær svært forsiktig.

Fire vinnere i soppkurven

De mest vanlige soppene som er lette å kjenne igjen, er hvit og gul piggsopp, kantarell og traktkantarell. Også steinsopp er lett å gjenkjenne.

STEINSOPP: Har halvkuleformet,
lyst sjokoladebrun til mørkebrun
hatt. Overflaten er glatt i tørt vær og
litt glinsende og klebrig i fuktig vær.
Stilken kan bli 12 cm høy, tykk og
vanligvis sterkt oppsvulmet nederst.
Fargen er lys brun og litt ujevn i
fargen. Rørlaget er blekt gulhvitt.
Soppen finnes i løv- og barskog fra
juli til oktober. Smaken minner om
hasselnøtter. Regnes som vår beste
matsopp og egner seg for steking og tørking. Foto: Shutterstock
STEINSOPP: Har halvkuleformet, lyst sjokoladebrun til mørkebrun hatt. Overflaten er glatt i tørt vær og litt glinsende og klebrig i fuktig vær. Stilken kan bli 12 cm høy, tykk og vanligvis sterkt oppsvulmet nederst. Fargen er lys brun og litt ujevn i fargen. Rørlaget er blekt gulhvitt. Soppen finnes i løv- og barskog fra juli til oktober. Smaken minner om hasselnøtter. Regnes som vår beste matsopp og egner seg for steking og tørking. Foto: Shutterstock Vis mer
PIGGSOPP: Blek piggsopp og
rødgul piggsopp er også meget
gode matsopper. Kjennes på
pigger under hatten og piggene
skal spises! Blek piggsopp har
gjerne en bølgete kant og kan bli
opptil 10 cm bred. Vokser i
blandingsskog eller ren barskog i
grupper. Fra juli til helt ut i oktober.
Smaken er mild. Soppen er ofte fri
for insekter. Bland gjerne med
andre sopper. God til steking. Foto: Shutterstock
PIGGSOPP: Blek piggsopp og rødgul piggsopp er også meget gode matsopper. Kjennes på pigger under hatten og piggene skal spises! Blek piggsopp har gjerne en bølgete kant og kan bli opptil 10 cm bred. Vokser i blandingsskog eller ren barskog i grupper. Fra juli til helt ut i oktober. Smaken er mild. Soppen er ofte fri for insekter. Bland gjerne med andre sopper. God til steking. Foto: Shutterstock Vis mer
TRAKTKANTARELLER: Denne
soppen er lett å kjenne når du først
finner den. Den er traktformet, bølget
og noe uregelmessig med gråbrun
farge. Stilken er hul, gjerne gulaktig
og uregelmessig sammenklemt.
Vokser gjerne i eldre granskog. Du
finner den fra september til ut
november. Smaken kan måle seg
med kantarell. Soppen egner seg til
steking og tørking og har en
behagelig, svakt krydret smak. Foto: Shutterstock
TRAKTKANTARELLER: Denne soppen er lett å kjenne når du først finner den. Den er traktformet, bølget og noe uregelmessig med gråbrun farge. Stilken er hul, gjerne gulaktig og uregelmessig sammenklemt. Vokser gjerne i eldre granskog. Du finner den fra september til ut november. Smaken kan måle seg med kantarell. Soppen egner seg til steking og tørking og har en behagelig, svakt krydret smak. Foto: Shutterstock Vis mer
KANTARELLER: Det er alltid
en lykke å finne kantareller. Den
eggegule faste og rene soppen
er delikat å plukke og spise.
Stilken er smal og gul. Vokser i
alle typer skog og er vanlig fra
juni til november. Soppen er lett
å kjenne igjen og kan ikke
forveksles med annen sopp.
Kjøttet er fast og lukt og smak
er behagelig. Egner seg til
steking.
KANTARELLER: Det er alltid en lykke å finne kantareller. Den eggegule faste og rene soppen er delikat å plukke og spise. Stilken er smal og gul. Vokser i alle typer skog og er vanlig fra juni til november. Soppen er lett å kjenne igjen og kan ikke forveksles med annen sopp. Kjøttet er fast og lukt og smak er behagelig. Egner seg til steking. Vis mer

Kantareller

Kantareller vokser i områder med bjørk og blandingsskog, og den er særlig glad i gamle bjørketrær. Har du funnet én kantarell, er det stor sjanse for at du finner flere. Kantareller vokser gjerne i klynger, så let godt under mose og løvverk i området der du gjør funn. Når en kantarellrot har funnet et tre den liker seg ved, blir den værende under jorda i mange år. Dette er grunnen til at du kan finne kantareller på det samme stedet år etter år. Merk deg de gode kantarellstedene på et kart, og sjekk stedene dine jevnlig hele høsten.

Steking av sopp

  • Livretten til mange soppelskere er så enkelt som å steke nyplukket sopp i smør med salt og nykvernet pepper, og spise på et godt stykke brød.
  • Legg gjerne rå sopp på pizza før steking.
  • Varm stekepannen godt opp og legg soppen i tørr panne. Når væsken har fordampet tilsettes smør, salt og pepper, før soppen stekes til den får litt farge og blir lett sprø. Stekt sopp kan benyttes som den er, som tilsetning i sauser, supper, omeletter og gryteretter.
  • Dersom temperaturen blir for lav, kan soppen safte seg. La kraften fordampe, eller ta vare på den og tilsett den som en basis i supper, sauser eller stuinger.

Frysing av sopp

Legg soppen i ei panne ved middels varme. La den safte seg og småkok i ca. 10 minutter. Avkjøl soppen helt før den legges i lufttette beholdere og legges i fryseren. Soppen har cirka 1 års holdbarhet.

Du kan også steke soppen i smør. Legg små biter av sopp i ei varm panne med smøret. La det steke til vannet er fordampet. Tilsett salt og pepper. Avkjøl og frys ned i porsjoner. Sopp som er stekt med smør bør brukes ganske raskt.

Tørking av sopp:

Tørking av sopp:
  • Kantareller og særlig traktkantareller er godt egnet for tørking.
  • Rens soppen godt og tre en snor gjennom soppen og heng dem til tørk på et lunt sted, gjerne over en ovn med gode ventilasjon. Når soppen er tørket, legger du dem i tette glass og oppbevar dem mørkt.
  • Du kan også legge renset sopp i tynne skiver eller småbiter i en langpanne og tørke ved ca. 50º i stekeovnen til soppen blir helt tørr. Stekeovnsdøren må stå på gløtt.
  • Tørket sopp kan knuses og brukes som buljong.
  • Tørket sopp skal legges i bløt i lunkent vann i ca. 30 minutter, deretter slås overflødig vann bort eller kokes inn til saus. Nå kan den tørkede soppen brukes som om den var fersk.

Kantarellchutney med tyttebær

Kantarellchutney med tyttebær

(ca. ½ liter)

Dette er spennende tilbehør til høstens viltkjøtt, men passer også til biff, stek eller kylling. Tyttebærene modner gjerne samtidig med soppen.

  • 1 ½ liter ferske kantareller
  • 1 rødløk
  • 1 rød chili
  • 2 ss smør
  • 6 ss brunt sukker
  • 3 ss eplesider eddik
  • 2 ss friske timianblader
  • 1 dl fryste eller ferske tyttebær
  • flaksalt
  1. Rens og del sopp i mindre biter. Skrell og hakk løken. Ta frøene ut av chilien.
  2. Stek sopp på svak varme i en kjele til væsken koker bort. Tilsett smør og løk. Fortsett å steke på svak varme til soppen begynner å få farge i ca. 10 minutter.
  3. Bland i chili, sukker, eddik, timian og tyttebær. Kok under lokk i ca. 15 minutter. Smak til med salt.
  4. Hell opp på rene glass og sett på lokk. Oppbevar chutneyen i kjøleskapet.

Pasta med sopp og chevré

Pasta med sopp og chevré

(4 porsjoner)

Sopp og pasta er en heldig kombinasjon.

  • 1 liter blandet sopp eller kantareller
  • 1 gul løk
  • 2 hvitløkbåter
  • smør
  • 1 ½ dl hvitvin
  • 3 dl kremfløte
  • flaksalt
  • nymalt pepper
  • 300–400 g pasta
  • 200 g chèvre
  • 50 g ristede pinjekjerner
  1. Rens og del sopp i mindre biter. Skrell og hakk løk og hvitløk.
  2. Stek løk og sopp i smør til væsken koker inn. Tilsett hvitløk og vin. La vinen koke litt inn. Hell på fløte, og kok på svak varme under lokk i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
  3. Kok pasta etter anvisning på pakken. La den renne av. 4. Bland pasta med saus, persille og smuldret chèvre. Topp med ristede pinjekjerner. Server straks.

Gratinert soppsuppe

Gratinert soppsuppe

(4 porsjoner)

Denne suppen med sopp lages etter samme prinsipp som fransk løksuppe. Den toppes med skiver av bagett og ost, og gratineres i ovnen.

  • 1 liter blandet sopp eller kantareller
  • 1 ts timian
  • flaksalt
  • pepper
  • 400 g pastinakk eller persillerot
  • 2 løk
  • 8 dl vann
  • 4 ss grønnsakfond
  • 1 dl hvit vin
  • 1 dl crème fraîche
  • 8 skiver bagett
  • 3 dl grovrevet lagret ost
  1. Rens og del sopp i mindre biter. Stek på svak varme i en panne til væsken er kokt bort. Tilsett en klikk smør og stek til soppen begynner å få farge. Krydre med timian, salt og pepper.
  2. Skrell pastinakken og skjær i små terninger. Skrell og hakk løken. Stek dette i smør i noen minutter. Tilsett vann, fond og vin. Kok under lokk i ca. 15 minutter. Bland i crème fraîche og sopp.
  3. Hell suppen i 4 ildfaste porsjonsskåler. Legg to skiver bagett i hver skål. Strø over ost.
  4. Gratiner suppebollene i øvre del av ovnen til osten har fin farge i 5–7 minutter.

Pizza med kantareller

Pizza med kantareller

(2 stk.)

Alle liker pizza og nyplukket sopp er fantastisk godt som pizzafyll. Pizzabunn:

  • 25 g gjær
  • 3 dl lunkent vann
  • 1 ss olje 1 ½ ts salt
  • ca. 450 g hvetemel
  • Fyll:
  • 2 finhakkede løk
  • 2 finhakkede hvitløkbåter
  • 300 g kantareller eller annen sopp
  • 1 ss olje salt
  • pepper
  • 2 ss tomatpuré
  • 250 g mozzarella i skiver eller 2 dl revet hvit ost

1. Rør gjæren ut i vann med olje og salt. Tilsett mel og elt deigen smidig. La den heve i ca. 1 time. Slå deigen ned og form til to runde pizzaer eller en stor, som legges på bakepapir på stekeplate. Eller bruk en ferdig pizzabunn.

2. Stek løk, hvitløk og kantareller raskt i varm panne med olje. Krydre med salt og pepper.

3. Smør tomatpuré utover pizzabunnene og legg på kantarellfyllet. Fordel osten over.

4. Stek pizzaene midt i ovnen ved 225º i 15–20 minutter. Pynt med rucolasalat ved servering.

Kantarell- og ostepai med squash

Kantarell- og ostepai med squash

(4–6 porsjoner)

Kjøp en ferdig paideig hvis du ønsker at dette skal gå i en fei! Paideig:

  • 2 dl hvetemel 125 g smør 2 ss iskaldt vann
  • Fyll:
  • 3 dl kantareller
  • 2 sjalottløk
  • 2 ss smør
  • 1 liten squash
  • salt
  • pepper
  • 3 egg
  • 3 dl fløte
  • 150 g revet lagret ost

Topping:

  • 3 dl kantareller
  • smør
  • 1 dl hakket persille

1. Bland ingrediensene til paideigen eller bruk en ferdig paideig. Trykk den ut i en paiform, ca. 24 cm i diameter, og sett formen kjølig i 30 minutter.

2. Rens kantarellene og hakk sjalottløken. Stek dette i smør. Skjær squash i terninger og tilsett det mot slutten av stekingen. Strø på salt og pepper. Legg fyllet i paiskallet.

3. Pisk egg, fløte og ost sammen og hell det over fyllet.

4. Stek paien midt i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter, til paien får fin farge og er stivnet.

5. Stek kantarellene til toppingen i smør og strø dem over paien. Server med hakket persille.

Soppstedene dine er ikke mye verd om alle vet om dem, så var litt hemmelighetsfull med hvor du plukker soppen din og gå gjerne alene!

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer