Coronavirus i Norge

Her er de nye corona-reglene for hele familien

Noen må sjekke med legen først.

Noen som har savnet dette? Nå kan selv besteforeldre i risikogruppa klemme barnebarna igjen, men noen bør ta en prat med legen først. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Noen som har savnet dette? Nå kan selv besteforeldre i risikogruppa klemme barnebarna igjen, men noen bør ta en prat med legen først. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Glem avlyste ferier og trange hjemmekontor: For mange har savnet av nærkontakt med storfamilien vært det aller vanskeligste med hele coronaen. Lege og spaltist Jørgen Skavlan formulerte det slik i sin spalte i Aftenposten:

- Jeg er bestefar til fire. Fire små mennesker jeg ikke bare vil klemme på, men holde, kile og blåse prompelyder på magen på. Jeg kan ikke få nok. Det største savnet under pandemien er ikke Gardermoen, kino, teater eller kafébesøk, men den fysiske kontakten med de små. Når fireåringen ser på meg og sier «Når pesten er over, da kan du få klem», blir jeg som en narkoman som må lide meg gjennom abstinensene.

Statssekretær i helsedepartementet Frøydis Høyem er selv bestemor, og forstår godt savnet som har bygget seg opp de siste månedene. Nå har hun gode nyheter:

- Se bort fra enmetersregelen

- I den nærmeste familie, som barnebarn og besteforeldre, kan vi se bort fra enmetersregelen. Det er i mange tilfeller rett og slett ikke gjennomførbart, og ikke er det bra for oss heller, mener hun.

- Nå er det viktig at vi får være sammen. Vi er kommet dit at vi skal gå med glede inn i sommeren og møte hverandre. Det har vært mye redsel, men nå er smitten så lav i hele Norge at vi kan gjøre mye. Tenk deg noe så nydelig; å få klemme barnebarnet sitt igjen!

De generelle smittevernrådene, som hyppig håndvask og å hoste i albuen, gjelder også innad i familien. Det samme gjør rådet om å holde seg hjemme ved minste tegn på luftveisinfeksjon. Enmetersregelen gjelder fortsatt i møte med andre, som kolleger, naboer og andre kunder på butikken.

- Bruk sunn fornuft, og bruk smittrevernsrådene. Det er kjempeviktig. Vi må fortsatt være forsiktige, presiserer statssekretæren.

Men for å feie enhver tvil av banen:

- Besteforeldre kan godt ta med barnebarn på hytta, de kan kjøre i samme bil og bo i samme hus, og de kan klemme hverandre. Men vær oppmerksom: Hvis et barnebarn har en liten forkjølelse, skal han eller hun ikke være med på tur. Dersom du er i en høyrisikogruppe, anbefales det å holde på enmetersregelen.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Snakk med legen hvis i tvil

Folkehelseinstituttets nye definisjoner av risikogrupper skiller mellom tilstander som gir lett økt risiko, og moderat til høy risiko. Med lav smittespredning, som vi nå har i hele landet, kan også personer med lett økt risiko leve som andre. Dette gjelder for eksempel alle mellom 65 og 80 år (og særlig fra 70 år), og personer mellom 50 og 65 år og én underliggende sykdom på denne lista:

  • hjerte- og karsykdommer (annet enn velregulert høyt blodtrykk)
  • sykelig overvekt (kroppsmasseindeks (KMI ≥ 35 kg/m2) i kombinasjon med vektrelaterte sykdommer eller KMI ≥ 40 kg/m2)
  • diabetes
  • kronisk nyresykdom og nyresvikt
  • kronisk lungesykdom (annet enn velregulert astma)
  • kronisk leversykdom
  • får immundempende behandling som cellegift, strålebehandling eller immundempende behandling ved autoimmune sykdommer

- Dette er generelle råd, mange vil være usikre på hvordan de selv defineres om de er i gruppene som er nevnt. Snakk med legen din hvis du er i tvil, råder Høyem.

Ved lav smitte i samfunnet, som i Norge i dag, er dette rådene til risikogruppene. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet
Ved lav smitte i samfunnet, som i Norge i dag, er dette rådene til risikogruppene. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet Vis mer

Høyrisikogruppen inkluderer alle over 80 år, beboere i sykehjem eller personer med alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og aktiv kreftsykdom. Den komplette lista finner du her.

- Våg å stille legen spørsmålet som kanskje føles ubehagelig, så slipper du å gå rundt og være usikker. Få råd fra legen som kjenner diagnosen og medisineringen din, og som kjenner konsekvensene av behandlingen du eventuelt får. Dette er en alvorlig sykdom, men de aller fleste, også de i risikogrupper, blir ikke alvorlig syke.

- I noen tilfeller er gjerne voksne barn mer bekymret på sine foreldres vegne enn de er selv?

- Da vil jeg minne om noe statsråd Bent Høie pleier å si: Vi har tillit til at vi klarer dette. Vi lever i et tillitsbasert samfunn, og må ha tillit til hverandre. Men den tilliten må vi gjøre oss fortjent til. Hvis besteforeldre i risikogrupper tar ansvar for egen helse og rådfører seg med legen sin, må barna deres ha tillit til dem. De aller fleste besteforeldre er reflekterte, oppegående folk og må ta ansvar for egen helse. Gjør vi det, får vi en skikkelig god sommer sammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.