Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): - De tar meg med på livet sitt og viser meg alt de gjør. Noen ganger ser jeg dem, andre ganger ser jeg bare taket. Det er sånn det er å henge med sjuåringer, sier Anne-Lise Økland (59) og ler.

Alt du trenger å vite om sosiale medier
Hun bor på Nesodden, to av døtrene bor med sine familier i Moss, en times biltur unna. Til vanlig holder de kontakten på FaceTime i det daglige, og møtes så ofte de kan. Nå for tiden blir det med den digitale kontakten.
FaceTime er en app for videosamtale som følger med Appleprodukter som iPhone, iPad og Mac. Det finnes mange andre plattformer som gir samme mulighet, se vår oversikt over noen av dem og hvordan de brukes nederst i saken.
Møtes kun digitalt
- Vi skulle ha møttes for å grille pølser i skogen i helga, men det droppet vi. Vi turte ikke å ta sjansen, forteller Anne-Lise.
Døtrene Therese og Stine er naboer i Moss, og lar sine døtre Noelia (6 1/2) og Mie (7) møtes for å leke i tråd med rådene fra Folkehelseinstituttet. Mormor opplever at barnebarna er oppdatert på det som skjer, de forteller henne blant annet at de har sett Erna Solbergs pressekonferanse for barn, og at de er flinke til å vaske hendene.
Les også: Kjendislegens fem grunner til corona-optimisme
- Jeg føler at jeg er sammen med dem når vi snakker på FaceTime. Når de forteller at de har perlet en sommerfugl kan de vise meg den, og når en av fiskene deres har dødd får jeg se den og. Jeg føler at jeg får sett dem og har kontakt med dem, og det tror jeg de også føler.
Selvsagt skulle hun gjerne ha møtt dem fysisk, holdt dem og gitt dem en klem. Det hadde vært så fint å grille pølser i skogen i helga som planlagt. Sånn sett er det trist å overholde myndighetens råd om avstand mellom barnebarn og besteforeldre.
- Men jeg opplever at jentene forstår at det ikke går akkurat nå. Det er verre med treåringen som jeg også er bestemor til, forteller Anne-Lise.
- Lørdag måtte jeg levere noe hjemme hos familien hans, fordi de skal selge huset. Vi var forsiktige, møttes utendørs og holdt avstand. Det var veldig vanskelig å ikke kose på ham. Vanligvis kommer han jo løpende og får en klem, etterpå tenkte jeg veldig på hva han må ha tenkt når han ikke fikk klemmen som vanlig?

Anne-Lise ler litt. Sier at treåringen sikkert ikke bryr seg i det hele tatt, og at det er hun som føler seg mest snytt.
- Vi har muligheter
Anne-Lises eldste datter, Therese Økland, forteller at jentene får tilfredsstilt behovet for mormor-kontakt ved å snakke med henne på FaceTime.
- De hopper rundt mens de holder telefonen, hun er med på alt. Jentene synes det er veldig stas, forteller hun.

Trodde du Instagram var kjedelig? Sjekk profilene vi fant
- Hvis mormor ringer, ber de henne om å legge på og ringe opp igjen på FaceTime. De vil se henne når de snakker sammen. Da kan de fortelle og styre rundt og vise henne hva de gjør. Det er nesten som de tar henne i hånda når de tar med seg telefonen og viser henne rundt her.
Familiens to eldste generasjoner bruker også Snapchat mye til å sende hverandre små oppdateringer i hverdagen. Therese fikk Anne-Lise på den kanalen da jentene ble født, for å kunne sende bilder og videosnutter.
- Hadde det ikke vært for disse digitale kanalene, tror jeg vi alle hadde følt oss mye mer isolert nå, mener Therese.
- Nå er det litt sånn: Okei, vi kan ikke møtes, sånn er det bare, men vi har muligheter.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.