BRUKT TIL HENRETTELSE: Øksen ble brukt for siste gang den 25. februar 1876 da Kristoffer Nilsen Grindalen Svartbækken ble henrettet på Løytenskogen for mord og røveri på Even Nilsen Dæhlien fra Stange. Dette var den siste halshuggingen i Norge. Foto: Digitaltmuseum.
BRUKT TIL HENRETTELSE: Øksen ble brukt for siste gang den 25. februar 1876 da Kristoffer Nilsen Grindalen Svartbækken ble henrettet på Løytenskogen for mord og røveri på Even Nilsen Dæhlien fra Stange. Dette var den siste halshuggingen i Norge. Foto: Digitaltmuseum. Vis mer

Tortur og dødsstraff i Norge

Henrettet for tyveri og mord: Siste halshuggingen i Norge skjedde med denne øksen, for 142 år siden

Du er herved advart - denne artikkelen inneholder beskrivelser av henrettelser og torturmetoder brukt i Norge.

Publisert

(Vi.no): På verdensbasis er det fremdeles land som benytter henrettelse som straffemetode, og Kina er verstingen, ifølge Amnesty International. Den vanligste måten å henrette på, er med giftsprøyte. Elektrisk stol blir svært sjelden brukt i dag, men enda er det land som bruker skyting og henging som henrettelsesmetode.

Les mer: - Statstjenestemann (52) søker dame med «generende hårvekst»

Umenneskelig, mener mange. Samtidig ikke langt på nær så grotesk som straffemetodene som ble brukt på 1700- og 1800-tallet.

Les mer: Norges første reality - ukesvis med sex og flatfyll

Hode på steile og hjul

En som er over gjennomsnittet interessert i historien om henrettelsesmetoder er overlege og forfatter Torgrim Sørnes.

For å lese denne artikkelen trenger du et Vi Over 60-abonnement.

Er du ikke abonnent?

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.