Verdifulle, gamle emaljesmykker

Har du et slikt smykke, kan du sitte på en gammel skatt

Emaljesmykker er vakker, norsk designhistorie, som fortjener dagens lys.

ORGANISK STIL:
De svarte øredobbene
er laget av den norske
kunsthåndverkeren
Synnøve Korssjøen for
David Andersen. Norske emalje-brosjer i forgylt sterlingsølv med grønn og blå emalje, (fra ca. kr 900 pr. stk.). Svarte øredobber, sterling sølv og emalje, (cirka kr 1200). Foto: Jan Larsen
ORGANISK STIL: De svarte øredobbene er laget av den norske kunsthåndverkeren Synnøve Korssjøen for David Andersen. Norske emalje-brosjer i forgylt sterlingsølv med grønn og blå emalje, (fra ca. kr 900 pr. stk.). Svarte øredobber, sterling sølv og emalje, (cirka kr 1200). Foto: Jan Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du arvet eller fått et vakkert emaljesmykke i gave? Sjansen er stor for at du da har fått et lite stykke designhistorie.

Gamle smykker er på moten, så nå er det på tide å lufte brosjer, ringer og kjeder. Sølv- og emaljesmykkene har vært populære i flere perioder på 1900-tallet.

Se bildeserie og anslått verdi nederst i artikkelen.

Jugendstil

Emalje har vært kjent i gullsmedkunsten siden antikken. Da jugendstilen gjorde sitt inntog ut på 1900-tallet, fikk smykkene et mer personlig preg, på grunn av designere og kunstnere med god utdannelse.

Jugendstil og art deco, som hadde røtter i den elegante art nouveau-stilen, ble ledende innen emaljesmykker.

Smykkene kjennetegnes ved de organiske og ofte asymmetriske formene og linjene. Menneskemotiv, dyremotiv og plantemotiv ble populære.

Les mer: Hva er de gamle myntene verdt?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.