Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Har du arvet eller fått et vakkert emaljesmykke i gave? Sjansen er stor for at du da har fått et lite stykke designhistorie.
Gamle smykker er på moten, så nå er det på tide å lufte brosjer, ringer og kjeder. Sølv- og emaljesmykkene har vært populære i flere perioder på 1900-tallet.
Se bildeserie og anslått verdi nederst i artikkelen.

Det en gang så populære serviset stuper i verdi
Jugendstil
Emalje har vært kjent i gullsmedkunsten siden antikken. Da jugendstilen gjorde sitt inntog ut på 1900-tallet, fikk smykkene et mer personlig preg, på grunn av designere og kunstnere med god utdannelse.
Jugendstil og art deco, som hadde røtter i den elegante art nouveau-stilen, ble ledende innen emaljesmykker.
Smykkene kjennetegnes ved de organiske og ofte asymmetriske formene og linjene. Menneskemotiv, dyremotiv og plantemotiv ble populære.
Les mer: Hva er de gamle myntene verdt?

Eggeglass er populære samleobjekt
Kjente designere
Fra slutten av 1800-tallet ble norske gullsmeder verdenskjent for å lage vakre emaljearbeider, og smykkene ble en stor eksportartikkel.
De tre fremste gullsmedene var David Andersen, Tostrup og Marius Hammer.
Norske gullsmeder fortsatte å produsere emaljesmykker gjennom hele 1900-tallet, og de lages ennå.
Norske kunstnere var både nyskapende og svært anerkjente. I 1950-åra vant også norske emaljesmykker anerkjennelse ved internasjonale utstillinger.
Dåp- og konfirmasjonsgaver
Emaljesmykker var vanlig å gi i dåp- og konfirmasjonsgaver på 1950- og 60-tallet.
Eldre emaljesmykker av kjente designere som er i god stand kan oppnå svært gode priser og er etterspurt.
Det er også produsert elegante smykkesett med ringer, brosjer, øredobber, kjeder og armbånd.
Emaljesmykker kan ha noe bruksslitasje som riper og skade i emaljen, som gir litt lavere verdi.
Emalje er glass og mister du et smykke på badegulvet kan det lett bli ødelagt. Du kan få reparert gamle emaljesmykker hos noen emaljeverksteder.

Har du slike liggende? De er ettertraktet på bruktmarkedet
Mange eldre emaljesmykker er forgylte dvs. at sølvet har fått et tynt lag av gull (eller gull-liknende materiale). Dekoren var gjerne håndmalt.
Du kan finne gamle «skatter» fra flere tiår tilbake, hvis du søker på nettet eller i antikk- og bruktbutikker. De gamle smykkene vil ha en varig verdi for kommende generasjoner.
Alle designere merket smykkene med mesterstempel. Se etter stempel på baksiden av smykkene. Der kan det for eksempel stå: 925S G.G. N.M. G.G. som er Gustav Gaudernack sitt mesterstempel.










Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.