Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det kunne ha blitt en uløselig krangel. Det eneste Karina Hjartåker og Johannes Bratlie var enige om når det kom til navn, var at de ønsket et felles familienavn. Utfordringen var at de begge var sterkt knyttet til sitt eget, og ingen av dem ville gi slipp på det. De kunne bruke begge navn, med eller uten bindestrek, men hvilket navn skulle da stå først?
- På engelsk heter etternavn family name. Et familienavn binder oss sammen, vi ønsket å ta det steget. Men vi klarte aldri å bestemme oss, forteller Karina Hjartlie.
Bryllupet kom og gikk i 2017 uten at det medførte navneendring for noen av dem. Så ble Karina gravid. Nå ble det enda viktigere for dem å skape en navnetilhørighet for de to som skulle bli tre.

Vet du hva «wolla» betyr? Nå har ordet inntatt den norske ordboka
Vi Pluss«Name blending»
- Vi begynte å tulle med at det fantes et siste alternativ, å slå navnene sammen, forteller Karina.
I begynnelsen var det bare på gøy. I kjendisverden er det ikke uvanlig at kjente par får felles kallenavn: Brad Pitt og Angelina Jolie ble kalt Brangelina, Kim Kardashian og Kanye West kalles Kimye og Bill og Hillary Clinton går under navnet Billary. Name blending, kalles fenomenet på engelsk.
Kjendisfaktoren var ingen bevisst påvirkning for Johannes og Karina sin del, men de begynte nå engang å leke med navneblanding. Det begynte litt trått:
- Den ene kombinasjonen av navnene våre er Brattåker. Det høres ut som du går i motbakke hele livet, sier Karina og ler.
- Men Hjartlie, det klinger fint. Det kunne ha vært et stedsnavn, det gir assosiasjoner til ordet hjertelig. Og da vi sjekket SSBs navnestatistikk, så det ut som ingen eller veldig få het det fra før.

Disse navnene var mest populære for 100 år siden
Ifølge navneloven står vi fritt til å velge vårt eget navn. Det gjøres via søknad til Folkeregisteret, som enkelt kan fylles ut på nett her. Kriteriet er at navnet enten ikke er i bruk fra før, eller er brukt av mange. Navn som er i bruk av 200 eller færre, er beskyttet. Vil du søke om å ta et beskyttet navn, skal du kunne vise til særskilt tilknytning til navnet gjennom familie eller sted. Du vil heller ikke få godkjent et navn som er i bruk som fornavn eller etternavn, eller som kan være til belastning.
Navnet lever videre
Johannes ville teste om navnet Hjartlie var beskyttet, og fylte ut søknad om navneendring hos Folkeregisteret. Han skjønte ikke da at navneendringen automatisk ville gå gjennom hvis navnet var tilgjengelig.

Slik har teknologien endret hvordan vi snakker
Det oppdaget han brått.
- Før vi fikk svar i posten, satt han på legekontoret og ventet da legesekretæren ropte opp Johannes Hjartlie. Det tok en stund før han skjønte at det var ham de ropte opp.
Siden har de vært familien Hjartlie. Og da datteren kom, var saken klar: Hun heter Sonja med mellomnavnet Katrine etter begge sine to bestemødre, og Hjartlie etter sine foreldre.
- De eneste som kanskje synes det er merkelig, er mamma og pappa. Men jeg tror de synes det er fint at vi har noe eget som er vårt felles navn, og at ikke Hjartåker har forsvunnet helt. Navnet lever videre i en litt annen form, mener Karina.
Foreløpig kjenner hun ingen andre som har skapt sitt eget familienavn over samme lest. Men flere av parets venner og bekjente har uttalt at de synes dette er en fin måte å løse uenigheten rundt navn på. Flere andre har lekt med tanken på å gjøre det samme. Spesielt vil de unngå lange dobbeltnavn med bindestrek.
- Vi har på en måte et stedsnavn, men stedet finnes ikke ennå. Vi har tullet med at vi må bosette oss i en bakke og kalle stedet Hjartlie.

Sier du «sorry» - eller «omforladelse»?
- Navn er identitet
- Folk har laget navn i alle land til alle tider. De fleste svenske etternavn som ikke slutter på -son er konstruert på samme måten, man tar elementer man liker og har et forhold til, og setter dem sammen. Det nye her er at navnet er en kombinasjon av parets gamle navn, sier navneforsker Ivar Utne.
Han følger navnetrender nøye. De siste årene har han hørt om denne måten å lage et felles familienavn på, både i USA, Sverige og her hjemme, men det føres ingen statistikker som har fanget opp trenden. Ingen spør eller registrerer hvorfor du ønsker å bytte navn eller hvordan du har kommet fram til det nye navnet.

Her sier de «skinnbrokaslått» (og da bør du komme deg derfra)
Dette bekrefter Elin Imsland, avdelingsdirektør for Folkeregisteret.
- Det vi kanskje opplever oftere nå enn tidligere, er at et par tar dobbelt etternavn med bindestrek, altså slår sammen begge parets etternavn til for eksempel Olsen-Knutsen, sier hun til Vi.no.
- Vi opplever nok også oftere at par velger kvinnens etternavn for begge enn det vi opplevde for 15-20 år siden. Vi mottar også noen saker der enkelte ektepar ønsker å skape et nytt etternavn/slektsnavn for seg og sin familie. Dette kan være en sammensetning av etternavn fra ektefellene, eller et annet nytt navn som har betydning for paret, men noen statistikk på dette har vi altså ikke.

Har du lagt merke til at kvinner og menn banner forskjellig?
Navneforsker Ivar Utne mener det ikke er noe rart at mange ønsker et felles familienavn:
- Navn er identitet. I dette tilfellet er det veldig viktig: Man vil skape en identitet for familien. De er noe unikt, de har dette navnet sammen, og de er en like stor del av det begge to. Dermed har de funnet en måte å komme unna det problemet at noen «eier» navnet mer enn den andre, konstaterer Utne.
Felles for konstruerte navn, er at de ofte har en fin klang, ifølge Utne. Ofte inneholder navnet elementer fra naturen, eller gir andre fine assosiasjoner.
Navneforskeren er på ingen måte motstander av at folk konstruerer nye navn. Tvert imot mener han det nye navnet Hjartlie representerer en løsning på det som for mange fremstår som et problem.
- Det er mye enklere å ha et navn som er kort og uten bindestrek. Dette virker som en diplomatisk og fint måte å løse det på, sier han.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.