Bok: «Kongen forteller»

«Han har en nærhet til mennesker som knapt noen konge har hatt»

I over et år møtte republikaneren Harald Stanghelle kong Harald til nære samtaler. Stanghelle mener at kong Harald i dag er nærmere folket enn sin far, folkekongen Olav.

FOR NORGE: - Kong Harald tolker våre holdninger og er med på å forme dem, sier Harald Stanghelle. Her er kong Harald på Svalbardbesøk. Foto: Dronning Sonja
FOR NORGE: - Kong Harald tolker våre holdninger og er med på å forme dem, sier Harald Stanghelle. Her er kong Harald på Svalbardbesøk. Foto: Dronning Sonja Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tidligere redaktør Harald Stanghelle hadde aldri trodd at han i halvannet år skulle bli fast gjest på kongsgården og Slottet hvor han hadde jevnlige samtaler med kong Harald.

Samtalene mellom republikaneren Stanghelle og kongen ble til boka «Kongen forteller», som siden utgivelsen har vært en knallsuksess. Det sjette opplaget er på vei.

Ifølge Raymond Vik, kommunikasjonssjef i Kagge forlag, er opplaget i skrivende stund på 70 000 bøker, og boka topper bestselgerlista til bokhandlerkjedene Ark og Norli.

- «Kongen forteller» er den mest solgte boka for tiden, uavhengig av sjanger. Med tanke på at det er over en måned siden boka kom ut, tyder det på at de som leser den anbefaler den videre, sier Vik til Vi.no.

Stanghelle er klar på en ting:

- Det er kongen som selger, ikke forfatteren.

GLAD ETTÅRING: Prins Harald som ettåring på Skaugum. Foto: Arne Vincent Bommen / De kongelige samlinger
GLAD ETTÅRING: Prins Harald som ettåring på Skaugum. Foto: Arne Vincent Bommen / De kongelige samlinger Vis mer

- Uvanlig lite jålete

Han forteller at kongen har vært uvanlig åpen. Han har delt mange historier fra sitt liv og også fortalt om møter som har berørt ham.

- Det ble mye latter. Kong Harald er drivende god på replikker og å se det komiske i situasjoner. Jeg bommet fra første stund og sa «du» i stedet for «kongen», slik etiketten sier han skal tiltales i en samtale, forteller Stanghelle.

Kongen selv var avvæpnende til det hele.

- Han er ikke av typen som ser på deg med et skarpt blikk hvis du sier feil.

- Måtte du få veiledning i hvordan du skulle oppføre deg i forkant?

- Nei, men jeg sa naturligvis «God dag, Deres Majestet» hver gang vi traff hverandre.

EN VANLIG BESTEFAR: Kong Harald spiller Yatzy med barnebarna på kongeskipet. Foto: Dronning Sonja
EN VANLIG BESTEFAR: Kong Harald spiller Yatzy med barnebarna på kongeskipet. Foto: Dronning Sonja Vis mer

Ifølge Stanghelle er kong Harald uvanlig lite jålete. Han mener nøkkelen til hans enorme popularitet er at han finner balansen mellom den opphøyde posisjonen han har, samtidig som han viser sine menneskelige egenskaper.

- Personlig er jeg republikaner, men jeg ser tydelig at han er en viktig skikkelse for å samle nasjonen. Det er veldig tydelig hvor viktig det er at han setter ord på situasjonen i krevende tider. I samtaler med ham har jeg fått en dypere forståelse for hva rollen som konge krever.

Sterkt møte med misbrukte barn

Mobbing og hvordan barn og unge har det, har alltid vært en viktig sak å belyse for kong Harald.

Et møte som var spesielt sterkt, fant sted i 2008 da kongen hadde invitert en gruppe barn til slottet. Barna var i alderen 7-10 år. De var sårbare og hadde opplevd misbruk, men var også spente på å møte kongen. De voksne fagpersonene som fulgte barna opplevde at barna fortalte mer til kongen enn de hadde gjort til andre.

- Vi som var tilstede opplevde at at et av barna fortalte ting han ikke hadde fortalt til psykiaterne en gang. Det ble fortalt mer her enn til dem. Og da det ble spurt hvorfor de gjorde det, så svarte de at det var jo kongen, så ham kunne de fortelle det til, forteller kong Harald til Stanghelle.

Viktig for barna

I boka forteller han at det er slike glimt som gjør kongegjerningen ekstra meningsfull.

- Til slutt sa jeg at jeg vet ikke hva annet jeg kan si til dere, men jeg kan si dere at det ikke er deres skyld. Det er andre som har ansvaret for den situasjonen dere er i.

Et av barna som var der den dagen har senere fortalt i en dokumentar på NRK at kongens ord hadde stor betydning for henne. Hun følte for første gang at det hun hadde opplevd ikke var hennes skyld.

FRAMTIDIG DRONNING: Kong Harald og prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Dronning Sonja
FRAMTIDIG DRONNING: Kong Harald og prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Dronning Sonja Vis mer

Stanghelle kan ikke forestille seg at andre kongelige i Europa ville ha hatt en slik samtale med barn om vonde opplevelser.

- Det kommer innenfra og er ektefølt. Det er ikke mulig å vise slik interesse og varme hvis det er tillært. Kong Harald er en konge som ser og lytter. Han har sterk empati og har en nærhet til menneskene i dette landet som knapt noen konge noe sted har hatt.

En vanlig bestefar

I Kongen forteller har også kongefamilien bidratt med private bilder. Det er bilder av kong Harald med barnebarn på fanget og med barnebarn kinn mot kinn. Ifølge Stanghelle er han også en helt vanlig bestefar.

- Er kongefamilien en vanlig familie?

- Ja, jeg tror de er en vanlig familie med sine private rom. Det er en del ting som en flombelyst familie som kongefamilien kun kan være frie om innad i familien.

Ifølge Stanghelle handlet den mest gripende samtalen om kongens forhold til kronprins Haakon.

- Det mest rørende er det han sier om forholdet til sin sønn. Han beskriver ham som en venn og medarbeider. Han har et nært forhold til kronprins Haakon og er overhodet ikke bekymret for den dagen han skal ta over. Han er nok mye mindre bekymret enn hans egen far kong Olav var.

SAMTALER: I halvannet år samtalte kong Harald med forfatter Harald Stanghelle. Stanghelle forteller om mye latter under samtalene. Foto: Agnete Brun.
SAMTALER: I halvannet år samtalte kong Harald med forfatter Harald Stanghelle. Stanghelle forteller om mye latter under samtalene. Foto: Agnete Brun. Vis mer

Harald folkekongen

Kong Olav ble kalt folkekongen av sin samtid. Stanghelle mener at kong Harald i dag er nærmere folket enn sin far.

- Han fortjener hedersbetegnelsen folkekonge. Både kong Haakon og kong Olav ivaretok kongegjerningen på en veldig sterk måte og tilpasset deres tid. Kong Harald selv sier at han står på deres skuldre. Han tolker våre holdninger og er med på å forme dem.

1. september 2016 feiret kongeparet sine første 25 år som kongepar. Kong Haralds tale i Dronningparken fikk store reaksjoner over hele verden.

Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glade i hverandre.

Nordmenn tror på Gud, Allah, altet og ingenting.

- Talen var et mesterstykke i å beskrive hva Norge er, sier Stanghelle og framhever blant annet også kongens tale etter 22. juli som svært viktig.

Kongen var viktig for oss i den vanskelige tida. Stanghelle påpeker at han likevel ikke har klappet oss på ryggen hele veien.

NÆRT FORHOLD: Kong Harald og kronprins Haakon på hytta. Ifølge Harald Stanghelle var det rørende å høre hvordan kongen beskrev forholdet til sin sønn. Foto: Dronning Sonja
NÆRT FORHOLD: Kong Harald og kronprins Haakon på hytta. Ifølge Harald Stanghelle var det rørende å høre hvordan kongen beskrev forholdet til sin sønn. Foto: Dronning Sonja Vis mer

- Han også tatt oppgjør med fortida, for eksempel med Kiberg-talen der han tar et oppgjør med forfølgelsen av partisaner etter krigen. Han har tatt oppgjør med diskriminering av samene og behandlingen krigsseilerne fikk.

Moderne monarki

Stanghelle mener sårbarheten kongefamilien har vist også har betydning for monarkiet.

SVALBARD: Kong Harald og kronprins Haakon på Svalbard. Foto: Dronning Sonja
SVALBARD: Kong Harald og kronprins Haakon på Svalbard. Foto: Dronning Sonja Vis mer

- Det norske kongehuset har tillatt seg å vise medmenneskelighet, følelser og svakhet. Kongen har vært åpen om sine sykdommer. I den forrige nyttårstalen tok han opp sorgen i familien etter Ari Behns død og at tre av barnebarna hadde mistet faren sin. Kong Harald har ikke tapt noe verdighet på grunn av det, sier Stanghelle og påpeker at det er en stor forskjell sammenlignet med for eksempel det britiske kongehuset.

- Problemet for dem er den følelsesmessige avstanden. Det er ingen som vet hva dronning Elizabeth tenker.

IDRETTSPRINS: Prins Harald i svevet på Skaugum. Foto: NTB Scanpix / De kongelige samlinger
IDRETTSPRINS: Prins Harald i svevet på Skaugum. Foto: NTB Scanpix / De kongelige samlinger Vis mer

Kong Harald og dronning Sonja har også tatt moderne valg som foreldre og støttet sine barns valg av ektefeller.

- Dagens kongepar opplevde selv at det tok lang tid før kong Olav var villig til å godta ekteskap mellom dem. De to ble enige om at deres barn skulle slippe å oppleve det samme.

Ifølge Stanghelle var det vanskelig for kongen å svare da de i samtalene nærmet seg politiske tema.

- Å snakke om eget følelsesliv var jo vanskelig for ham, men jeg opplevde en overraskende åpen konge. Å oppleve å miste moren som 17-åring har formet ham. Det har også forelskelsen i Sonja Haraldsen og ønsket han hadde om å gifte seg med henne uten å få lov.

DÅP: Prins Harald med familien på dåpsdagen. Foto: Ernst Rude / De kongelige samlinger
DÅP: Prins Harald med familien på dåpsdagen. Foto: Ernst Rude / De kongelige samlinger Vis mer

Følte seg maktesløs

Etter 22. juli-terroren reiste kongen sammen med kronprins Haakon til Sundvollen kort tid etter for å støtte de pårørende og etterlatte.

Til Stanghelle forteller han at det var vanskelig å vite hva han skulle gjøre i situasjonen. At han følte seg maktesløs. Det viktigste var å være der som støtte. Han forteller at de klemte de som trengte det og snakket med dem som ville snakke.

Vi skriver snart nytt år etter et år preget av coronapandemien.

- Hvilken betydning vil nyttårstalen hans ha i år?

- Jeg tror det blir en veldig viktig tale i dette helt spesielle året vi legger bak oss som enkeltnasjon. Coronapandemien har vært det underligste året i kong Haralds regjeringstid.

GLAD I NATUREN: Kong Harald med hund på hyttetunet. Foto: Dronning Sonja
GLAD I NATUREN: Kong Harald med hund på hyttetunet. Foto: Dronning Sonja Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.