Levende legende:

GT-Sara (95) visste ikke at hun var gammel. Ikke før hun plutselig falt over ende

– Før dette skjedde, tenkte jeg aldri over at jeg var eldre fordi jeg var så sprek, sier Gerd Miriam Thoreid.

Øver: Det er bare av og til at GT-Sara tar fram gitaren hjemme. Hun pleier å ta det litt som det kommer når hun er på scenen. Foto: Ellen Jarild
Øver: Det er bare av og til at GT-Sara tar fram gitaren hjemme. Hun pleier å ta det litt som det kommer når hun er på scenen. Foto: Ellen Jarild Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Gerd Miriam Thoreid døde i november 2020. Intervjuet du leser nå, ble gjort et halvt år tidligere.

– Livet har vært et eventyr, forteller GT-Sara der hun sitter i stolen sin hjemme i stua på Gladbakk bo- og aktivitetssenter i Råholt ved Eidsvoll. 95-åringen er diskret sminket, og i ørene dingler glitrende pynt.

Det var på formiddagen nyttårsaften i overgangen mellom 2018 og 2019 at livet til GT-Sara ble snudd på hodet. Hun skulle bare innom biblioteket ved Amfi kjøpesenter, da hun plutselig deiste i bakken. Heldigvis fikk hun raskt hjelp, og snart bar det i full fart til Akershus Universitetssykehus. GT-Sara, som da var 94 år, hadde kutt i hodet, brukket nese og brudd i hofta. I tillegg var venstre skulder ødelagt.

– Jeg blødde noe forferdelig, oppsummerer artisten om den fryktelige opplevelsen.

Les også: Tapte 7000 i måneden på å jobbe lenger

Nå, ett år etterpå, er hun på bedringens vei, men har fortsatt bandasje på venstre skulder, dårlig balanse og er avhengig av rullator. Hun er også blitt skeiv i ryggen.

– Uten forvarsel fikk jeg akutt blodtrykksfall, men heldigvis brakk jeg ikke lårhalsen, sier artisten takknemlig.

Gerd, som hun egentlig heter, lå ikke på sykehuset mange dagene, faktisk trodde hun først at hun bare skulle innom og hjem igjen.

– «Er du klar til i morgen», spurte overlegen. «Ja, hvis jeg får lov til det, har jeg noe å gjøre», svarte jeg. «Ja, vi har også noe vi skal gjøre, vi skal operere deg», fortsatte overlegen.

– Jeg hadde frisørtime, men denne gangen måtte jeg prioritere å stelle kroppen i stedet for håret, forteller artisten lattermildt.

Platedebut som 83-åring

Med gitaren og en saftig dose humor, såkalte på kanten-vitser, har GT-Sara i årevis reist land og strand rundt og underholdt. Både kirker pluss en mengde festivaler, puber, sykehjem, bo- og servicesenter har hatt besøk av den frittalende artisten.

GT-Sara måtte bli 83 år før hun platedebuterte, og havnet blant toppene på VG-lista. «Ballongvisa» hennes gikk helt til topps på Norsktoppen, og lå på lista i hele seks uker. Hun har opptrådt i radio og tv, hatt gjesteopptreden i «Senkveld» og delt ut Spellemannsprisen.

– Ja, det har vært litt av et eventyr, det har det, konstaterer hun og lener seg tilbake i stolen.

– Det eneste jeg angrer på, er at jeg ikke begynte å opptre tidligere.

Fortsetter å opptre

Egentlig skulle det tatt slutt nå, hvis GT-Sara hadde hørt på GT-Sara. Lenge var Gerd nemlig bestemt på å gi seg den dagen hun ikke lenger greide å stå oppreist med gitaren rundt halsen.

– Det greier jeg ikke nå. Jeg har alltid vært så sterk, så det irriterer meg fælt at jeg falt, sier hun.

Men slutte? Nei, det ble det ikke noe av. Fortsatt ringer telefonen, mange vil ha henne til å opptre.

– Jeg kan ikke si nei, vet du. Så nå svarer jeg at hvis det fins to sterke karer der jeg skal spille, så kommer jeg.

Hun skratter. Etter uhellet var hun nødt til å holde opp i ti lange måneder. Det var ikke moro. Det eneste hun ikke orker nå, er lang reisevei.

– Å opptre er livet mitt, det som holder meg gående. Humoren. Alle folka jeg møter. Så ja, jeg fortsetter så lenge jeg kan, sier hun bestemt.

Telefonen ringer. «Det er a' GT-Sara», svarer hun på bred hedmarksdialekt og småprater litt før hun legger på røret. Dette er den andre forespørselen denne dagen. Artisten er sin egen manager, og avtalene skriver hun opp for hånd i en bok. For noen uker siden var hun på Eina på Toten. En gammeldags fest med unge og gamle sammen.

– Ungguttene er så glade i meg. De stilte seg opp i kø og ville ha bilde sammen med meg. Mange av dem synes nok jeg er tøffere enn bestemoren deres pleier å være, men jeg byr bare på meg selv, sier GT-Sara.

På kanten

Hun er vant til å bruke et røft språk og snakke «rett fra levra», men groviser – det kommer hun ikke med, svarer hun bestemt. Vitsene og historiene hun serverer vil hun heller kalle «på kanten», snille versjoner som får folk til å humre av latter.

– «Som presten som fikk et stikk der han ikke skulle ha det. Så roper han ’Herre, Herre, la smerten fare, men hevelsen vare’», det er da vel ikke så stygt, fortsetter GT-Sara spørrende.

Må være fin

GT-Sara har alltid vært opptatt av å pynte seg, og være fin i tøyet. I skapet hennes henger plagg på plagg som hun dessverre ikke lenger kan bruke.

– Jeg er blitt så tynn. Etter at jeg falt hadde jeg ikke matlyst, og selv om jeg både har fått piller som skal hjelpe, spiser mye fet mat og drikker fløte, greier jeg ikke å legge på meg noe særlig, forteller hun og finner fram en gul overdel som også er i største laget.

Pynter seg: GT-Sara er opptatt av klær og utseende. Hun sminker seg, og er lei seg for at mange av de vakre klærne hennes er blitt for store. Foto: Ellen Jarild
Pynter seg: GT-Sara er opptatt av klær og utseende. Hun sminker seg, og er lei seg for at mange av de vakre klærne hennes er blitt for store. Foto: Ellen Jarild Vis mer

Artisten ble for alvor oppdaget i 1973, i Tore Ryens radioprogram «Har du lyst har du lov». Det var revylegenden Dag Frøland som sammenliknet henne med den svenske sangerinnen Zarah Leander. Etter det fikk Gerd kallenavnet GT-Sara. Fortsatt forlanger publikum at 95-åringen synger Leanders største hit « Vill ni se en stjärna» når hun står på scenen. Den sangen har blitt hennes varemerke.

– Da jeg ble kjent som Zarah Leander, trodde mange at jeg ville bli stor stjerne. Jeg fikk råd om at jeg måtte få alle de store avisredaksjonene til å skrive om meg. Men jeg gjorde ikke det. For meg har opptredenene vært som en hobby. Ikke har jeg blitt rik heller, jeg greier ikke å ta betalt. Men det jeg har gjort, er å glede mennesker, også mange folk som sliter med depresjoner. Flere har ringt meg og fortalt at jeg har reddet liv, at de ble friske av å høre på meg.

Hun ser opp. På salongbordet ligger bilder av henne sammen med Wenche Myhre, Bettan og Alexander Rybak, artister hun har delt et begeistret publikum og scene med.

I farta: GT-Sara har stått på scenen med mange av våre fremste artister, blant andre Wenche Myhre, Elisabeth Andreassen og Alexander Rybak. Foto: Ellen Jarild
I farta: GT-Sara har stått på scenen med mange av våre fremste artister, blant andre Wenche Myhre, Elisabeth Andreassen og Alexander Rybak. Foto: Ellen Jarild Vis mer

– Det er rart, dette med publikum. Noen føler jeg at jeg har med meg med en gang, andre er det som om jeg ikke når ut til, sier hun og fortsetter

:– Jeg opptrådte på en innvielsesfest for lærere i Oslo. Der satt ei dame helt forrest, stiv i blikket og uten et smil. Da jeg var ferdig, kom hun bort, klemte meg og sa: «Dette er den beste underholdningen jeg har vært på.»

GT-Sara smiler.

– Det hadde jeg aldri trodd. Hun lo ikke en eneste gang.

Artisten blir stille.

– Livet har på mange måter vært en fest, fortsetter hun tenksomt.

– Hvordan er det å være i livets høst?

– Jeg ble litt nedfor da jeg skjønte at det kanskje var slutt på å komme ut, ikke stå på scenen. Nå er livet litt begrenset, men jeg greier fortsatt å stelle meg selv. Det eneste jeg må ha hjelp til, er å vaske ryggen. Det synes jeg er litt fornedrende, men jeg har innsett at jeg ikke greier alt. Dessuten hører jeg litt dårlig.

– «Tenk på alt du går glipp av», sier dattera mi. Så nå skal jeg få meg høreapparat. Og underholde skal jeg gjøre så lenge jeg kan.

Artikkelen er først publisert i Allers.

Pusler: GT-Sara er glad i å lese og legger gjerne puslespill. Begge deler holder hjernen i form, som hun sier.
Pusler: GT-Sara er glad i å lese og legger gjerne puslespill. Begge deler holder hjernen i form, som hun sier. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.