NRK-serien «Stolthet og forfall»:

– Gruer seg til å bli alene med partneren når barna flytter

Da regissør Liv Karin Dahlstrøm gjorde research til serien «Stolthet og forfall», oppdaget hun at mange voksne kvinner syntes det var vanskelig å forholde seg til overgangsalderen og at de fryktet avvisning fra partneren.

I TOSOMHET: Merethe (Ingunn Beate Strige Øyen) og Sigurd (Egil Bjørøen) må jobbe med å finne tilbake til hverandre etter at datteren har flyttet ut. Foto: NRK
I TOSOMHET: Merethe (Ingunn Beate Strige Øyen) og Sigurd (Egil Bjørøen) må jobbe med å finne tilbake til hverandre etter at datteren har flyttet ut. Foto: NRK Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Da jeg var yngre, var mitt inntrykk at de som er godt voksne takler alt. Da er man voksen og ansvarlig, men det viser seg at det ikke er sånn. Vi har mange av de samme følelsene uansett hvor vi er i livet. I nye livsfaser dukker det opp nye utfordringer, sier Liv Karin Dahlstrøm, manusforfatter og regissør av serien «Stolthet og forfall» på NRK.

I serien møter vi Merethe og Sigurd. De er i 50-åra og opplever at de må finne tilbake til hverandre etter at datteren har flyttet ut. Noe som resulterer i klønete seksuelle tilnærminger, manglende kommunikasjon og redsel for avvisning. Merethe får et behov for å framstå som vellykket, enten det handler om at andre tror at hun og Sigurd fortsatt har et stormfullt sexliv eller å få synge solo i koret.

– Hovedproblemet er ikke at datteren ikke er der, men mangelen på kommunikasjon om tomrommet som blir i huset. Hun synes det er vanskeligere å bli eldre og å gå inn i en ny livsfase, sier Dahlstrøm.

– Føler at de forsvinner i 50-åra

I forkant av serien har Dahlstrøm og samboer Thorkild Schrumpf, som også er manusforfatter bak serien, reist over hele Norge og snakket med over hundre kvinner på samme alder som Merethe. De tilbrakte kvelder sammen med dem på korøvelser, i treningsgrupper, på homeparties og i foreninger. Dahlstrøm gjennomførte også dybdeintervjuer med mange av dem.

KOMPLIKASJONER: Når rykter om at lidenskapen mellom mellom Merethe og ektemannen Sigurd blomstrer blir det komplisert når Merethe prøver å leve opp til de falske ryktene. Foto: NRK
KOMPLIKASJONER: Når rykter om at lidenskapen mellom mellom Merethe og ektemannen Sigurd blomstrer blir det komplisert når Merethe prøver å leve opp til de falske ryktene. Foto: NRK Vis mer

– Mange forteller at de føler de forsvinner litt når de kommer i 50-åra og ungene flytter ut. Plutselig må de gjenskape sin egen identitet og redefinere hvem de er. Dette er fasen Merete og mannen befinner seg i nå.

Dahlstrøms erfaring fra samtalene er at redselen for å bli avvist av kjæresten i voksen alder er noe mange kjenner seg igjen i.

– Mange synes det er et vanskelig punkt i samlivet å plutselig bare være to igjen. De har lent seg på at de befinner seg i foreldrerollen.

Noen av kvinnene Dahlstrøm snakket med fortalte at sexlivet ikke hadde eksistert på mange år og at det ble vanskeligere å ta initiativ til sex av frykt for avvisning.

– Mitt inntrykk er at sexlivet har en viktig plass, men at det handler like mye om nærhet som det å gå soverommet og ha sex. For dem som savnet det, handlet det vel så mye om avstanden fra nærhet enn at de var desperate etter å ha sex.

Blandede følelser om tosomheten

Kvinnene fortalte Dahlstrøm om spenning knyttet til en ny livsfase som ventet med voksne barn ute av huset.

– Noen fortalte at de gruet seg til å bli alene med mannen. Andre gledet seg til at ungene skulle flytte hjemmefra. De gledet seg til å få masse tid med partner igjen og å kunne ha fokus på seg selv, forteller Dahlstrøm.

At Merethe og ektemannen i serien er usikre på hvor de har hverandre nå, er tydelig.

– Du kan se mellom de to at de går rundt med antakelser om at den andre gruer seg til de skal bli alene. De trår forsiktig rundt hverandre, sier Dahlstrøm.

Problemer med å tenke på overgangsalderen

For Merethe blir etter hvert også overgangsalderen et tema. Hun må innse at hun er i en livsfase hun ikke kan rømme fra og at hun må slå seg til ro med det.

Dahlstrøm og Schrumpf hadde på forhånd også gjort grundig research om overgangsalderen. I samtale med kvinnene oppdaget hun at mange ikke ønsket å snakke om overgangsalderen i det hele tatt. De ønsket heller ikke å snakke med mannen sin eller venninnene om temaet.

– Jeg hadde tenkt at dette var noe alle voksne damer visste noe om, men oppdaget flere ganger at jeg visste mer om overgangsalderen enn de gjorde. De ville skyve overgangsalderen foran seg og så på det som noe som angikk eldre kvinner enn dem selv.

Andre igjen snakket veldig åpent om hvordan overgangsalderen hadde satt dem ut av spill en periode og at det var en stor overgang i livet.

– For noen var det også en frigjørende å miste menstruasjonen, sier Dahlstrøm.

Stolthet og forfall har åtte avsluttende episoder og sendes på NRK1 torsdager. Alle episodene ligger også i NRKs nettspiller.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.