
Meld deg på nyhets-
brevet vårt du også!
(Vi.no): Hvem har vel ikke sett hester og hunder i krigsfilmer?
At mennesker kriger er ikke noe nytt - det har vi gjort siden tidenes morgen. Og at dyr blir brukt for å styrke eller svekke en av partene, er heller ikke uvanlig.
Dyr som har vært involvert i krig er alt fra aper, griser, elefanter, insekter og slanger, til delfiner og sjøløver.
- Dyr har blitt brukt i frontlinjen, men også i alle mulige støttefunksjoner, som transport og kommunikasjon. Og som maskotdyr, om ikke annet, sier Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum.

Han sier flokkdyr er mest brukt i krig, som også er kjent med et hierarki hvor noen er sjef.
- Dyr som bruker lang tid på å bli voksne er lite effektive. Dyr som kan bli temmet, er enkle i matveien og har kort generasjonstid egner seg best - og det ekskluderer jo store deler av dyreriket, sier Bøckman.
Det mangler likevel ikke på forsøk både med tembare og mindre tembare dyr.
Les også: Barndom før og nå: - Mødrene var bekymret, men fant vel ut at de ikke kunne holde ungene inne
Griser og aper som levende ildkuler
En av de mer groteske taktikkene finner man i antikken, da griser ble smurt inn i tjære og halm før de ble satt fyr på.
De ble jaget som paniske ildkuler inn i motstandernes frontlinjer.
- Kelterne gjorde dette mot romerne. Det spilte ingen rolle hvor gode romerne var på å holde linjene når en brennende, panikkslagen råne (hanngris, journ.anm.) på 200 kilo kom springende, forteller Bøckman.

Det samme ble gjort med aper. De ble jaget inn i motstandernes leirer som brannstiftere.
- Problemet var at et panisk dyr like gjerne kan løpe tilbake i motsatt retning og ramme deg selv, forklarer Bøckman.
Les også: Kunst og katastrofe: Dette er tidenes beste og verste platecovre
Skorpioner og slanger som våpen
Også skorpioner og slanger ble brukt som våpen, ved å bli kastet mot motstanderen. En metode som ikke var så effektiv, fordi de ble lett tråkket i hjel.
- Det var begrenset med skade de kunne gjøre når soldatene hadde støvler, sier Bøckman.

En lignende og mer effektiv taktikk var da keltere kastet bier og vepsebol mot romere.
- Kelterne sto oppe på muren og kastet vepser og bier ned mot romere som kom angripende. Romerne brukte ikke bukser, så insektene kom lett til bar hud.
Les også: Her sier de «skinnbrokaslått» (og da bør du komme deg derifra)
Elefanter som tanks
Det største dyret brukt i krig er elefanter. De ble rett og slett brukt som stridsvogner i frontlinjen, men egnet seg ikke noe særlig som transportdyr.
- Ideen er at når elefanten stormer mot deg skal det ganske mye til at du blir stående disiplinert i rekka. Rekker som bryter sammen er et lett bytte for motstanderens infanteri. Sjokkeffekten fra elefantene var nok viktigere enn den mengden mannefall de forårsaket, forklarer Bøckman.

- Det tar lang tid å trene elefanter, og de spiser for mye mat til at de egner seg som trekkdyr. En ting er å ha en tam elefant i sitt naturlige område hvor det er tilgjengelig mat, men tenk på Hannibal som dro med seg afrikanske elefanter via Spania, over Alpene og til Roma!
Les også: Hvis Aasmund hadde vist hvem han var kunne han miste både jobb og bolig
Hunder som bomber
Under andre verdenskrig forsøkte russerne å bruke hunder som bomber. Hundene ble trent til å legge seg under tanks med bomber festet til seg.

Taktikken viste seg å ha en rekke svakheter, og var dermed lite effektiv.
Et av problemene var at hundene hadde trent seg på å legge seg under russiske tankser, som luktet annerledes enn tyskernes.
Dermed ble hundene i noen tilfeller et angrep mot russerne selv i stedet for tyskerne.
- Dagens terrorgrupper bruker også denne taktikken. De spenner fast sprengstoff på esler, kyr og lignende, forklarer Bøckman.
Les også: Derfor er mormor mest populær
Minehunder, mineseler og minedelfiner
Under første verdenskrig ble hunder også brukt til å sende og levere beskjeder.
- De brukes veldig mye i militær virksomhet, for eksempel i demonstrasjoner og mot krigsfanger, sier Bøckman.
En annen velkjent oppgave for hunder er å lukte seg frem til miner. De markerer hvor minene er, slik at soldatene kan unngå dem.

Men miner er ikke bare på land - de finnes også under vann.
- Sjøløver og delfiner er som svømmende hunder, og det amerikanske forsvaret har forsøkt å bruke dem til å finne miner, forklarer Bøckman.
Les også: Slik gjør du barnebarna trygge
Hester mest brukt
Mange dyr er forsøkt brukt i krigføring, og enda flere har vært innom maskotrollen. Likevel er det nok hestene og hundene som har bidratt mest.
Hester var uvurderlige når det kom til å transportere utstyr og soldater. De kunne trekke kanoner, og bære soldatene mye lengre, og raskere enn det ville gått til fots. I nødstilfeller ble de også mat for soldatene.
- Det var svært alvorlig om en hær mistet for mange hester. Da ble de svekket. Det var hemmeligstemplet hvor mange hester en hær hadde, forklarer Bøckman.

Men hesten er ikke bare brukt i kulissene. Den har også kjempet i frontlinjen under soldatene.
- Da stigbøylen kom kunne man stå i salen og hugge, eller bruke lanse. Man fikk brukt tyngden og kraften til en hest i fart når man angrep, forteller Bøckman.
Han mener soldatene ofte ikke ville spise hestekjøtt, fordi de var sett på som svært verdifulle, og som en slags medsoldat.

- Norske flyvere som fløy jagerfly og skjøt mot tyske kolonner på slutten av andre verdenskrig, sa at å bombe soldatene ikke gjorde særlig vondt. Det som gjorde vondt var at de uskyldige hestene ble rammet. En hest vil ikke skade deg, i motsetning til en mann med våpen, forteller zoologen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.