«Verdens lykkeligste mann»

Gjentatte ganger unnslapp Eddie gasskammeret. Nå er han 100 år og kaller seg verdens lykkeligste mann

Eddie Jaku unnslapp døden gang etter gang i konsentrasjonen Auschwitz og ble nesten gjort steril av nazistene. I dag har 100-åringen stor familie i Australia og kaller seg verdens lykkeligste mann.

GIFTET SEG ETTER KRIGEN: Flore og Eddie giftet seg 20. april 1946. Det ble starten på et langt og lykkelig liv. Foto: Privat
GIFTET SEG ETTER KRIGEN: Flore og Eddie giftet seg 20. april 1946. Det ble starten på et langt og lykkelig liv. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvordan kan en som har blitt utsatt for det grusomste, hevde å være verdens lykkeligste mann? Da Eddie Jaku (100) som ung mann ble sendt i konsentrasjonsleir, hadde han kanskje ikke sett for seg at han en dag skulle ha et lykkelig liv sammen med storfamilien i Australia.

I biografien «Verdens lykkeligste mann», som er oversatt til 20 språk og utgis på norsk på Kagge forlag, forteller han om grusomhetene han opplevde i konsentrasjonsleirene Buchenwald og Auschwitz. Biografien er også en berettelse om en utrettelig kamp for livet, og et intenst ønske om å overleve. Den handler om å ta én dag om gangen, konsentrere seg om å holde kroppen i gang og å stenge alt ute.

«De som brukte tid på å gruble over alt de hadde mistet – tilværelsen, pengene, familien – ville ikke greie seg», skriver han i boka.

Bryllupsdag på Hitlers bursdag

Jaku mener lykken ligger i våre egne hender og at den kommer innenfra, og fra menneskene du elsker. «Hvis du er frisk og lykkelig er du millionær», skriver han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.