Karen-Marie Ellefsen pensjoneres

Fyller 70, må slutte i NRK

- Så lenge de kan velge en president i USA som er godt over 70 år, kan jeg ikke skjønne at vi som er over 50 ikke kan være kommentatorer og programledere på TV.

70 NESTE ÅR: I august 2020 fyller Karen-Marie Ellefsen 70, og får ikke lenger jobbe i statskanalen. Foto: Tor Lindseth
70 NESTE ÅR: I august 2020 fyller Karen-Marie Ellefsen 70, og får ikke lenger jobbe i statskanalen. Foto: Tor Lindseth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Karen-Marie Ellefsen har vært 40 år i statskanalen, men hun har det på samme måte i dag som da hun var 30 år: Hun er like opptatt av hva andre synes om henne nå, kanskje mer enn før.

– Hvis andre mener noe negativt om meg, har det større betydning for meg karrieremessig i dag enn før. Hvis alder skal være et kriterium på om folk liker deg eller ikke, får en laber prestasjon større konsekvenser for meg nå enn tidligere, mener hun.

Ungdomsdyrkingen i arbeidslivet provoserer henne.

Erfaren, ikke gammel

– For all del, det er mange unge som er flinke i jobben sin. Men regjeringens mål er at vi skal stå lenge i jobb, og da er det ikke så greit når bedriftene ikke vil ansette eldre folk. Det opprører meg, sier reporteren.

Hun mener at TV-bransjen er opptatt av at det meste skal være ungdommelig for å tiltrekke unge seere. Selv synes hun ikke at det er problematisk at hun som godt voksen dame er et ansikt utad i statskanalen. Om et drøyt år, i slutten av august 2020, ender karrieren som TV-reporter. Da runder Karen-Marie 70 og får ikke lenger lov til å jobbe i NRK i henhold til statskanalens regler. Konkrete planer for pensjonisttilværelsen har hun ikke lagt.

– Jeg prøver å leve i nuet. Jeg frykter mest at helsa skal svikte, jeg vil prøve å ta vare på den så lenge som mulig. Holder helsa, kan man være like dyktig i jobben sin som man alltid har vært, mener Karen-Marie Ellefsen.

Etter 40 år som ekspertkommentator og programleder, er det fortsatt ikke faget hennes folk spør henne om:

SLIK VI KJENNER HENNE: I kommentatorboksen sammen med Lars Lystad. Foto: Scanpix
SLIK VI KJENNER HENNE: I kommentatorboksen sammen med Lars Lystad. Foto: Scanpix Vis mer

– Jeg er lei av å svare på hvorfor jeg er singel! Det er ikke et personlig valg, konstaterer Karen-Marie Ellefsen (69).

– Og jeg er lei meg for at jeg ikke har fått barn. Men det er noe som heter: «The person you are looking for, is not the same as the person who is looking for you».

Ellefsen tror at single, godt voksne kvinner får spørsmålet oftere enn single, godt voksne menn fordi det er mer fokus på hvordan menn presterer i jobben sin. Jobben hennes er synlig for alle som slår på TV under sportssendingene, nå er hun å se og høre fra friidretts-VM i Qatar. Og det i hennes førtiende år i NRK-sporten.

Foregangskvinne

Karen-Marie ble den første kvinnelige sportskommentatoren i NRK, og fikk ingenting gratis.

– Det er ikke noe tvil om at jeg måtte bevise hva jeg kunne i større grad enn det en ung mann måtte. De mannlige kollegene forsto ikke helt at ei jente kunne være så interessert i sport, de var skeptiske. Jeg tror også at sjefene var redde for publikums reaksjon, forteller hun.

OVERRASKET: Karen-Marie var kanskje den eneste som ble overrasket da hun ble tildelt Gullrutens hederspris i 2011. Foto: Scanpix
OVERRASKET: Karen-Marie var kanskje den eneste som ble overrasket da hun ble tildelt Gullrutens hederspris i 2011. Foto: Scanpix Vis mer

Det første halvåret fikk hun bare lov til å lage reportasjer om barneidrett. Hun lærte mye av det, men reportasjene hennes var ikke særlig synlig på TV, de ble vist i et månedlig program om idrett for barn, ikke i Sportens hovedsending, Sportsrevyen.

– Mannfolkene i redaksjonen hadde nok en holdning om at barneidrett passet best for damer.

Men Valdres-jenta beviste at hun ikke var så «dum». Hun fikk etter hvert lov til å lage reportasjer om voksenidrett. Med ett unntak:

– Fotball ville de ikke slippe meg til på. Det var for eksempel en av mine daværende kollegaer som sa: «Det er greit at hun er ansatt, men fotball må hun holde seg unna». Det var også en mannlig reporter som avbrøt ferien sin for å lage en tominutters reportasje fra en Vålerengakamp fordi jeg var det eneste alternativet i redaksjonen.

69-åringen tror at mennene i redaksjonen følte en trussel, et slag mot sitt mannlige ego.

– Steinaldersyn

– Jeg tok igjen. Mannfolka måtte etter hvert innrømme at jeg kunne mye om sport. Men jeg misliker at noen menn fortsatt har et kvinnesyn som tilhører steinalderen. Det synet er nok noe som fremdeles henger igjen i bransjen, tror hun.

Det har kommet mange kvinnelige reportere og programledere på Sporten med åra, men ute på tunge reportasjer er det ikke så mange kvinner å se, mener Karen-Marie:

– Det er ikke lenge siden at vi satt i redaksjonsmøte, og det var mange fotballkamper som skulle fordeles mellom reporterne. Så var det en kamp igjen. Det var bare ei jente igjen som var ledig til å ta oppgaven. Vaktsjefen spurte: «Du da, har du noe greie på fotball?». Det hadde han aldri sagt til en mann. Men hun var tøff og sa: «Jeg kan alt».

En lengre versjon av denne artikkelen ble først publisert i Vi over 60.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.