Privat eller offenlig skifte?

Forvirret av skifte etter dødsfall? Her er forklaringen

Etter at et dødsfall er meldt, som regel av begravelsesbyrået, skal avdødes bo gjøres opp og fordeles. Dette kan skje ved privat eller offentlig skifte.

Det er lurt å snakke om de vanskelige tingene før den ene dør. Da vet man også at begges ønsker og tanker er med i en avgjørelse. Foto: NTB scanpix.
Det er lurt å snakke om de vanskelige tingene før den ene dør. Da vet man også at begges ønsker og tanker er med i en avgjørelse. Foto: NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Her får du en forenklet oversikt over de to skifteformene ved dødsfall:

Privat skifte

Privat skifte innebærer arvingene selv avvikler dødsboet i henhold til arvelovens regler og eventuelt testament. De fleste dødsbo skiftes privat. Det gjøres ved å sende inn en skifteerklæring til retten innen 60 dager etter dødsfallet, for deretter å få utstedt en skifteattest, et vilkår for å kunne skifte privat.

Et privat skifte forutsetter i utgangspunktet at én eller flere av arvingene overtar ansvaret for avdødes gjeld.

Det er da viktig å undersøke dødsboets gjeld før man eventuelt påtar seg denne, slik at man ikke står ansvarlig for en gjeld som er større enn boets eiendeler. I så fall må arvingene som har overtatt ansvaret for gjelden, ta av sine egne midler for å dekke gjelden. Dette kan unngås ved å utstede et preklusivt proklama. Det vil si at avdødes kreditorer må melde sine krav innen seks uker for at kravet ikke skal falle bort.

Fordelene ved privat skifte er ofte kostnadsbesparelse, at arveoppgjøret vanligvis går raskere, og det føres ikke noen kontroll med at skiftet er korrekt.

Det vil imidlertid kunne gå mye tid, da det å skifte privat kan være omfattende. Forutsatt at en eventuell gjenlevende ikke sitter i uskiftet bo, må blant annet fast eiendom selges, abonnementer sies opp og selvangivelse for dødsboet osv. skrives.

Offentlig skifte

Offentlig skifte innebærer at dødsboet skiftes offentlig. Det vil si at skiftet foretas av tingretten eller byfogden. Et offentlig skifte må som hovedregel skje innen tre år etter dødsfallet.

Til forskjell fra privat skifte foretas et offentlig skifte når ingen har påtatt seg ansvaret for avdødes gjeld. Et offentlig skifte kan også finne sted av andre grunner, bl.a. hvis det var bestemt av avdøde ved testament, at retten beslutter det, eller når det forlanges av noen, for eksempel av en av arvingene ved uenighet om avviklingen av dødsboet.

Ved offentlig skifte blir det som regel oppnevnt en bobestyrer som forestår skiftet, herunder blant annet utarbeider utkast til booppgjør og sørger for at arven blir overført til arvingene. Et skifte som foretas av det offentlige, er kostbart og kan komme opp i en sum på 100.000 kroner. Kostnadene må dekkes av dødsboet. Den største fordelen med offentlig skifte er at det offentlige tar seg av det som arvingene ellers hadde vært ansvarlige for.

Hva skal dere velge?

Valget mellom privat og offentlig skifte avhenger av boet og hva arvingene foretrekker, forutsatt at avdøde ikke har bestemt offentlig skifte. Et ukomplisert og lite dødsbo uten uenighet mellom arvingene kan normalt skiftes privat. Et alternativ er å engasjere en advokat til å overta ansvaret.

...

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.